úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kváskový chléb

Kváskový chléb

Vložte svůj recept

Náročnost: náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 18 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: 300 g žitného kvásku (nejsložitější část výroby, neb jsem připravovala doma)
300 g mouky (zkombinovala jsem hladkou pšeničnou a žitnou)
150 - 200 ml vody (dle konzistence těsta)
sůl
kmín
Postup přípravy:

Všechny suroviny smícháme a s příp. dopomocí další vody a mouky hněteme, dokud nevytvoříme vláčné těsto. Nejprve v míse, poté na vále. Ve finále by těsto mělo být krásně hladké, nelepivé. Celý proces vám může trvat 10 - 15 minut.

Samozřejmě lze použít i robot, příp. nechat umíchat těsto v pekárně.

Dle instrukcí zkušenějších lze posléze nechat chléb buď kynout na teplém místě (zhruba 3 - 5 hodin, těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem), příp. přes noc v chladničce. Já použila první variantu,ale asi díky nízké kvalitě kvásku k tak výraznému navýšení objemu ani po 5 hodinách nedošlo.

Pekla jsem v klasické troubě, rozpálené na zhruba 250 °C asi 30 minut. Potírala vodou se solí. Po upečení nechala chladnout na mřížce.

Zdůrazňuji, že se jednalo o 1. pokus, tudíž kvalita tomu opravdu odpovídá;-).

 

Autor: Peta 77

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte