úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kynuté bochánky bez lepku, mléka, vajec

Kynuté bochánky bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Kynuté moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Bez ořechů
Ingredience: 350 g mouky Schär Pattiseria
350 ml rostlinného mléka
100 g cukru moučka
80 g dobrého sádla (rozpuštěného a zchladlého + trocha na potření)
50 g tapiokové mouky (www.bezlepkova.com)
1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker
1 cukr s pravou vanilkou
1 polévková lžíce kůry z BIO citronu
špetka soli

2 tabulky hořké čokolády bez lepku a mléka

muffinové košíčky, ozdobné papírové ráfky na košíčky
Postup přípravy:

Ze 100 ml teplého rostlinného mléka, sáčku droždí, kávové lžičky cukru a kávové lžičky mouky připravíme kvásek, který necháme cca 10 minut vzejít na teplém místě. V míse smícháme mouku, škrob, cukry, citrónovou kůru, špetku soli a přidáme vzešlý kvásek. Vařečkou nebo rukou promícháme vláčné řidší těsto. Mísu přiklopíme nebo přetáhneme potravinářskou fólií a necháme v teple kynout min. 1 hodinu. Rozehřejeme v hrnečku sádlo a necháme ho zchladnout.

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Na dno trouby dáme malý hrnec s vodou. Na plech připravíme papírové košíčky (dva až tři do sebe). Do mísy si k těstu přidáme rozehřáté sádlo a znovu promísíme (nelekněte se, těsto je poměrně řídké). Necháme těsto cca 10 minut odpočinout a pak plníme polévkovými lžícemi do košíčků. Jednu lžíci, dvě kostičky hořké čokolády na sebe a opět překryjeme lžící těsta. Povrch těstových bochánků opatrně potřeme sádlem a dáme péct na cca 25 - 30 minut - dozlatova.

Upečené bochánky dáme na mřížku v košíčcích vychladnout. Vychladlé pocukrujeme a dozdobíme papírovým ráfkem. Vzhledem k tomu, že v těstě nejsou vajíčka, těsto rychleji vysychá a tuhne. Proto jsou bochánky nejlepší čerstvé nebo je dobré je zamrazit a ohřátím či dopečením "oživit".

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...