úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kynutý koláč s mákem a švestkami - bez lepku, mléka a vajec

Kynutý koláč s mákem a švestkami - bez lepku, mléka a vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Kynuté moučníky
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Na kulatou formu o průměru 20 cm:
Těsto:
100 g Bake-a-cake Adveni + další mouka na vál
cca 75 - 100 ml rostlinného mléka (použila jsem mandlové)
30 g rozpuštěného bezmléčného tuku (Stella, Alsan)
1 polévková lžíce cukru
1/2 kávové lžičky instantního droždí
špetka soli

Náplň:
50 g mletého máku
100 ml rostlinného mléka
cukr
2 lžíce tuhé části kokosového mléka z plechovky
1 lžíce povidel (nebo jiné vhodné marmelády)
2-3 čajové lžičky tapiokoveho škrobu nebo pudinku
1 lžíce rumu (nemusí být)
skořicový cukr
1/2 lžičky perníkového koření

švestkový kompot
trocha mandlového marcipánu

Postup přípravy:

Těsto: Z mouky, soli, cukru, droždí a teplého rostlinného mléka uděláme řídké těsto. Poprášíme ho trochou mouky a necháme v teple cca 30 minut kynout. Potom zapracujeme do těsta rozpuštěný tuk a na pomoučeném vále vypracujeme těsto. Těsto přendáme do vymazané formy a pomoučenými prsty rozprostřeme do stran. Přikryjeme potravinářskou fólií na cca 10 minut. Sundáme fólii, navrstvíme náplň - poklademe kompotovanými švestkami a nastrouháme marcipán a vložíme do trouby a upečeme. 

Náplň: Všechny ingredience kromě škrobu (pudinkového prášku) dáme do kastolu a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme asi 1 minutu a odstavíme. Necháme vychladnout. Až do vychladlé náplně dáme škrob (pudinkový prášek). 

Autor: Ulu

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...