úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Kynuté moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Kvásek:
200 ml teplého rostlinného mléka
1 kávová lžička moučkového cukru
1 kávová lžička bezlepkové mouky
5 g sušeného droždí

Těsto:
250 g Schaer Bread
200 g Jizerky
150 - 200 ml teplého rostlinného mléka
150 g jemně strouhané oloupané mladé cuketky bez pecek
100 g moučkového cukru + cukr krupice dle chuti na prosypání ovoce
2 žloutky + 1 na potření s trochou teplé vody
50 g rozpuštěné Stelly
1 cukr s pravou vanilkou
1 polévková lžíce strouhané BIO citrónové kůry
špetka soli

Drobenka:
80 g cukru krupice
80 g studené Stelly
80 g polohrubé kukuřičné nebo rýžové mouky

ovoce dle chuti a sezóny
plech 30 x 40 cm vyložený pečícím papírem
Postup přípravy:

Do hrnečku zaděláme kvásek a necháme ho v teple vyběhnout. Mezitím si v kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké suroviny a rukou vmícháme cuketkové slzičky. Přidáme kvásek a pomalu podle potřeby dolijeme mléko. Těsto by mělo být vláčné a ne příliš tuhé. Necháme hodinu kynout na teplém místě v zavřené míse.

Připravíme si drobenku, kterou necháme v lednicí odpočinout.

Troubu zahřejeme na 200 °C. Na dno trouby dáme hrnec s vodou (cca 1 l). Ovoce propláchneme a necháme na sítku okapat. Plech 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem. Je dobré pod papír kápnout trochu oleje, papír se pak po plechu neposouvá.

Do vykynutého těsta přidáme rozpuštěný tuk a zapracujeme ho rukou nebo vařečkou do těsta.

Těsto vlhkou rukou rozprostřeme po plechu a vytvoříme prsty tak 0,5 cm kraje. Poklademe ovocem, případně prosypeme cukrem a drobenkou. Okraje potřeme žloutkem s vodou nebo tukem rozpuštěným v rostl. mléce.

Ve vyhřáté troubě pečeme cca 30 - 40 minut.

Pozor borůvky pouští šťávu, a proto je dobré mít plech s co nejvyšším okrajem.

Koláč necháme na mřížce vychladnout a dle chuti docukrujeme.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...