úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Kynutý koláč z trhu - bez lepku, mléka a vaječných bílků

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Kynuté moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Kvásek:
200 ml teplého rostlinného mléka
1 kávová lžička moučkového cukru
1 kávová lžička bezlepkové mouky
5 g sušeného droždí

Těsto:
250 g Schaer Bread
200 g Jizerky
150 - 200 ml teplého rostlinného mléka
150 g jemně strouhané oloupané mladé cuketky bez pecek
100 g moučkového cukru + cukr krupice dle chuti na prosypání ovoce
2 žloutky + 1 na potření s trochou teplé vody
50 g rozpuštěné Stelly
1 cukr s pravou vanilkou
1 polévková lžíce strouhané BIO citrónové kůry
špetka soli

Drobenka:
80 g cukru krupice
80 g studené Stelly
80 g polohrubé kukuřičné nebo rýžové mouky

ovoce dle chuti a sezóny
plech 30 x 40 cm vyložený pečícím papírem
Postup přípravy:

Do hrnečku zaděláme kvásek a necháme ho v teple vyběhnout. Mezitím si v kynoucí míse s poklopem smícháme všechny sypké suroviny a rukou vmícháme cuketkové slzičky. Přidáme kvásek a pomalu podle potřeby dolijeme mléko. Těsto by mělo být vláčné a ne příliš tuhé. Necháme hodinu kynout na teplém místě v zavřené míse.

Připravíme si drobenku, kterou necháme v lednicí odpočinout.

Troubu zahřejeme na 200 °C. Na dno trouby dáme hrnec s vodou (cca 1 l). Ovoce propláchneme a necháme na sítku okapat. Plech 30 x 40 cm vyložíme pečícím papírem. Je dobré pod papír kápnout trochu oleje, papír se pak po plechu neposouvá.

Do vykynutého těsta přidáme rozpuštěný tuk a zapracujeme ho rukou nebo vařečkou do těsta.

Těsto vlhkou rukou rozprostřeme po plechu a vytvoříme prsty tak 0,5 cm kraje. Poklademe ovocem, případně prosypeme cukrem a drobenkou. Okraje potřeme žloutkem s vodou nebo tukem rozpuštěným v rostl. mléce.

Ve vyhřáté troubě pečeme cca 30 - 40 minut.

Pozor borůvky pouští šťávu, a proto je dobré mít plech s co nejvyšším okrajem.

Koláč necháme na mřížce vychladnout a dle chuti docukrujeme.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte