úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Kynutý makový závin - bez lepku, mléka, vajec

Kynutý makový závin - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Záviny, štrůdly, rolády
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
500 g mouky (400 g Schaer Mehl Farine, 40 g amarantové, 40 g kukuřičné polohrubé, 10 g jáhelné a 10 g pohankové)
300 ml rostlinného mléka
150 g tuku (Stella)
120 g moučkového cukru
40 g droždí
špetka soli

Náplň:
200 g mletého máku
300 ml rostlinného mléka
100 g cukru
(rozinky, brusinky)
1 lžíce medu
špetka mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
nastrouhaná citrónová kůra

tuk na potření
Postup přípravy:

Nejprve si připravíme kvásek - z trochy mléka, mouky cukru, droždí a špetky soli. Až nám tzv. "vzejde", cca 10 -15 minut na teple, třeba na radiátoru, ve slabě zaplé troubě apod., tak k němu postupně přidáme ostatní suroviny. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout. Já asi 1,5 hodiny.

V době kynutí si připravíme náplň - svaříme mák s mlékem a cukrem (já dala i trochu rozinek a brusinek) a na závěr přidáme koření. Necháme vychladnout.

Z těsta vyválíme plát, který potřeme makovou náplní a zavineme. Vložíme na vymazaný plech, potřeme rozpuštěným tukem a dáme do trouby. Pečeme při cca 180 °C do získání té správné barvy ;-).

Po upečení a vyndání z trouby lze ještě jednou potřít rozpuštěným tukem.

 Rada: V původním receptu bylo 500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka a 2 vajíčka...ta jsem vynechala zcela a dala více mléka...kravské mléko jsem nahradila rostlinným, konkrétně doma dělaným mandlovým...mouky jsem zkoušela namíchat dle toho, co bylo doma k dispozici...ALE těsto se trhalo..proto doporučuju, abyste zkusili dodat např. náhražku vajec na zlepšení konzistence, příp. mne napadá i vláknina...

Rada zkušenější kamarádky Radky Vrzalové: přidat lžičku guaru či chia mouky a lžící psyllia pro lepší konzistenci těsta

Autor: Peťa77

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...