úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Lehký letní dort s ovocnou pěnou bez lepku, laktózy a vajec

Lehký letní dort s ovocnou pěnou bez lepku, laktózy a vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dorty
Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Sušenkový korpus:
80- 100 g bezmléčného tuku Stella (záleží na použitém škrobu)
75 g kokosové mouky
75 g kukuřičného či tapiokového škrobu
60 - 70 g cukru moučka
1 polévková lžíce jemného psylia
špetka soli

pečící papír, formu na dort s posuvným uzavíráním o průměru cca 23 cm

Tvarohová pěna:
500 g čerstvého nebo mraženého jednodruhového ovoce (jahody, maliny, borůvky, meruňky)
300 ml smetany ke šlehání lactose free
250 g tvarohu lactose free
150 -170 g krupicového cukru (podle chuti a sladkosti ovoce)
100 ml mléka lactose free
7 plátků želatiny Dr. Oetker

kůra z jednoho Bio citronu a šťáva z 1/2 (nemusí být)

čerstvé ovoce, máta, meduňka na dozdobení
Postup přípravy:

Troubu vyhřejeme na 160 °C. Do dortové formy vložíme pečící papír, formu uzavřeme a okraje po obvodu odstřihneme tak, abychom uvnitř měli pokryté dno a přesah papíru venku byl jen 0,5 - 1 cm.

Smícháme sypké suroviny na sušenkový korpus, přidáme nastrouhaný tuk a vytvoříme těsto, které rukou upěchujeme a rozprostřeme do formy a do boků (můžeme si pomoci lžící). Propícháme vidličkou. Korpus dáme zapéct na cca 20 - 25 minut. Po upečení formu vyndáme a necháme i s korpusem úplně vychladnout.

Plátky želatiny namočíme do studené vody a necháme nabobtnat cca 5 - 10 minut. 100 ml mléka ohřejeme v hrnečku a odstavíme z plamene, přidáme vyždímanou želatinu a metličkou ji v mléce rozmícháme. Necháme chvilku zchladnout. Ovoce rozmixujeme a propasírujeme přes jemné síto, abychom se zbavili peciček apod.

Studenou smetanu ušleháme. V míse promixujeme vzniklé ovocné pyré, cukr, citronovou kůru a šťávu, tvaroh a želatinou rozpuštěnou v mléce. Zlehka vmícháme ušlehanou smetanu. Ovocnou směs vlijeme na sušenkový základ a necháme v lednici vychladnout. Nejlépe do druhého dne.

Dort uvolníme z boků formy pomocí kulatého nože, opatrně odstraníme boční formu a dort dozdobíme čerstvým ovocem, bylinkami příp. docukrujeme.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte