Letní cuketový chlebík
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 2 h 30 min |
Zařazení: |
Domácí chléb |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
3 hrnky (cca 3 dcl) nastrouhané oloupané cukety 2 hrnky směsi na bezlepkový chléb + na podsypání 125 ml teplé vody 1 malá cibule 2 stroužky česneku 2 polévkové lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo tymiánu (i sušeného) 2 polévkové lžíce olivového oleje 2 polévkové lžíce psylia rozpuštěné ve 4 lžících teplé vody 2 lžičky soli 1 balíček sušených kvasnic Dr. Oetker 1/2 polévkové lžíce hrubé soli na posypání 2 lžíce oleje na pomazání plechu folie před pečením |
---|---|
Postup přípravy: |
Cukety nahrubo nastrouháme a dáme na cedník. Přidáme 1 lžičku soli, promícháme s cuketami a necháme 20 minut vykapat na cedníku. Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a prolisujeme česnek (bez klíčku, aby nepálila žáha). Cibuli s česnekem osmažíme na pánvi na jedné lžíci olivového oleje do zlaté barvy. Cuketu vyždímáme několikrát, aby nepouštěla tekutinu, a přidáme na pánev. Vše restujeme cca 2 - 3 minuty. Necháme vychladnout. Do mísy dáme 1,5 hrnku mouky, přidáme sušené kvasnice, 1 lžičku soli a promícháme. Přidáme zbývající lžíci oleje, nasekanou bazalku (tymián) a vychladlou cuketovou směs z pánve. Promícháme v drobivé těsto. Psylium si rozpustíme v cca 4 lžících teplé vody (odejmeme z plánovaných 125 ml vody). Do středu směsi přidáme 125 ml teplé vody a rozpuštěné psylium. Znovu promícháme a vytvoříme mírně lepivé těsto, které na vále hněteme a postupně podsypáváme zbytkem mouky, který hnětením zapracováváme do těsta (může být i více). Hněteme a přisypáváme cca 10 minut dokud nedostaneme vláčné a měkké nelepivé těsto. Vytvarujeme bochník, který přesuneme na plech vymazaný olejem. Bochník přikryjeme naolejovanou potravinovou folií a necháme v teple vykynout cca 30 minut (dala jsem ho na teplé – ne horké topení). Roztopíme troubu na 220 °C a dolů dáme hrneček s vodou. Až chléb zdvojnásobí svůj objem (tj. cca za 1,2 hodiny), potřeme ho vodou a dáme ho péct do trouby. Nejprve pečeme cca 10 - 15 minut při 220 °C, aby získal kůrku, pak snížíme na 170 °C a pečeme cca 35 - 40 minut. Záleží na typu trouby. Chléb necháme vychladnout. Tip: Do těsta přidat sekaná naložená sušená rajčata. Chuť Itálie, zaručena! |
Autor: | Vařečka |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...