úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Letní cuketový chlebík

Letní cuketový chlebík

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 16 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 3 hrnky (cca 3 dcl) nastrouhané oloupané cukety
2 hrnky směsi na bezlepkový chléb + na podsypání
125 ml teplé vody
1 malá cibule
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo tymiánu (i sušeného)
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce psylia rozpuštěné ve 4 lžících teplé vody
2 lžičky soli
1 balíček sušených kvasnic Dr. Oetker

1/2 polévkové lžíce hrubé soli na posypání
2 lžíce oleje na pomazání plechu
folie před pečením
Postup přípravy:

Cukety nahrubo nastrouháme a dáme na cedník. Přidáme 1 lžičku soli, promícháme s cuketami a necháme 20 minut vykapat na cedníku.

Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a prolisujeme česnek (bez klíčku, aby nepálila žáha). Cibuli s česnekem osmažíme na pánvi na jedné lžíci olivového oleje do zlaté barvy. Cuketu vyždímáme několikrát, aby nepouštěla tekutinu, a přidáme na pánev. Vše restujeme cca 2 - 3 minuty. Necháme vychladnout.

Do mísy dáme 1,5 hrnku mouky, přidáme sušené kvasnice, 1 lžičku soli a promícháme. Přidáme zbývající lžíci oleje, nasekanou bazalku (tymián) a vychladlou cuketovou směs z pánve. Promícháme v drobivé těsto.

Psylium si rozpustíme v cca 4 lžících teplé vody (odejmeme z plánovaných 125 ml vody).

Do středu směsi přidáme 125 ml teplé vody a  rozpuštěné psylium. Znovu promícháme a vytvoříme mírně lepivé těsto, které na vále hněteme a postupně podsypáváme zbytkem mouky, který hnětením zapracováváme do těsta (může být i více). Hněteme a přisypáváme cca 10 minut dokud nedostaneme vláčné a měkké nelepivé těsto. Vytvarujeme bochník, který přesuneme na plech vymazaný olejem. Bochník přikryjeme naolejovanou potravinovou folií a necháme v teple vykynout cca 30 minut (dala jsem ho na teplé – ne horké topení).

Roztopíme troubu na 220 °C a dolů dáme hrneček s vodou.

Až chléb zdvojnásobí svůj objem (tj. cca za 1,2 hodiny), potřeme ho vodou a dáme ho péct do trouby. Nejprve pečeme cca 10 - 15 minut při  220 °C, aby získal kůrku, pak snížíme na 170 °C  a pečeme cca  35 - 40 minut. Záleží na typu trouby.

Chléb necháme vychladnout.

Tip: Do těsta přidat sekaná naložená sušená rajčata. Chuť Itálie, zaručena!

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...