úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Letní cuketový chlebík

Letní cuketový chlebík

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h 30 min
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 16 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 3 hrnky (cca 3 dcl) nastrouhané oloupané cukety
2 hrnky směsi na bezlepkový chléb + na podsypání
125 ml teplé vody
1 malá cibule
2 stroužky česneku
2 polévkové lžíce nasekané čerstvé bazalky nebo tymiánu (i sušeného)
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce psylia rozpuštěné ve 4 lžících teplé vody
2 lžičky soli
1 balíček sušených kvasnic Dr. Oetker

1/2 polévkové lžíce hrubé soli na posypání
2 lžíce oleje na pomazání plechu
folie před pečením
Postup přípravy:

Cukety nahrubo nastrouháme a dáme na cedník. Přidáme 1 lžičku soli, promícháme s cuketami a necháme 20 minut vykapat na cedníku.

Mezitím nakrájíme cibuli na kostičky a prolisujeme česnek (bez klíčku, aby nepálila žáha). Cibuli s česnekem osmažíme na pánvi na jedné lžíci olivového oleje do zlaté barvy. Cuketu vyždímáme několikrát, aby nepouštěla tekutinu, a přidáme na pánev. Vše restujeme cca 2 - 3 minuty. Necháme vychladnout.

Do mísy dáme 1,5 hrnku mouky, přidáme sušené kvasnice, 1 lžičku soli a promícháme. Přidáme zbývající lžíci oleje, nasekanou bazalku (tymián) a vychladlou cuketovou směs z pánve. Promícháme v drobivé těsto.

Psylium si rozpustíme v cca 4 lžících teplé vody (odejmeme z plánovaných 125 ml vody).

Do středu směsi přidáme 125 ml teplé vody a  rozpuštěné psylium. Znovu promícháme a vytvoříme mírně lepivé těsto, které na vále hněteme a postupně podsypáváme zbytkem mouky, který hnětením zapracováváme do těsta (může být i více). Hněteme a přisypáváme cca 10 minut dokud nedostaneme vláčné a měkké nelepivé těsto. Vytvarujeme bochník, který přesuneme na plech vymazaný olejem. Bochník přikryjeme naolejovanou potravinovou folií a necháme v teple vykynout cca 30 minut (dala jsem ho na teplé – ne horké topení).

Roztopíme troubu na 220 °C a dolů dáme hrneček s vodou.

Až chléb zdvojnásobí svůj objem (tj. cca za 1,2 hodiny), potřeme ho vodou a dáme ho péct do trouby. Nejprve pečeme cca 10 - 15 minut při  220 °C, aby získal kůrku, pak snížíme na 170 °C  a pečeme cca  35 - 40 minut. Záleží na typu trouby.

Chléb necháme vychladnout.

Tip: Do těsta přidat sekaná naložená sušená rajčata. Chuť Itálie, zaručena!

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte