úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Letní salát z quinoy s pečeným lilkem nebo paprikou

Letní salát z quinoy s pečeným lilkem nebo paprikou

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 45 min
Zařazení: Quinoa
Saláty
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: Pro 3 - 4 osoby
200 g quinoy
200 ml vody
konzerva pečeného lilku nebo paprik cca 100 - 150 g
2 větší masitá rajčata
velká hrst nasekané hladkolisté petržele
3 jarní cibulky
šťáva cca z poloviny citronu (podle chuti)
2 - 3 polévkové lžíce olivového oleje
1/2 zeleninového bujónu bez lepku, např. Alnatura
sůl
bílý pepř
Postup přípravy:

Quinou propláchneme na sítě studenou vodou a přesypeme do hrnce, rozdrobíme cca 1/2 zeleninového bujonu a zalijeme 200 ml. Dusíme na mírném plameni, až se veškerá voda vyvaří a zrna jsou měkká (ochutnáme lžičkou). Pokud tomu tak není dolijeme ještě trochu vody. Pod poklici ke konci vaření můžeme rozprostřít utěrku - zachytí veškerou páru a zrna "dojdou". Nechte vychladnout a pak "načechrejte vidličkou".

Nasekejte rajčata bez "bubáků", jarní cibulky, petržel a lilek a přidejte do quinoy, dochuťte citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem, promíchejte. Podávejte ihned, nebo nechte rozležet v lednici. Je snad ještě lepší druhý den, až se chutě prolnou.

Tip: Pokud nemáte konzervu lilku, zkuste si ho sami připravit. Jeden větší omyjete a osušíte, nakrájíte na 0,5 cm kolečka, rozložíte na utěrku a posolíte. Necháte ho tzv. vypotit nebo vybrečet, osušíte ubrouskem či papírovou utěrkou. Kolečka smažíte na olivovém oleji z obou stran do zlatova. Necháte odkapat tuk na ubrousku a vychladlý lilek nakrájíme na čtvrtky nebo kousky cca 3 - 4 cm. Lilek můtete naložit s bylinkami a česnekem do olivového oleje  a nechat v dobře uzavřené sklenici v lednici nebo spíži.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...