Letní salát z quinoy s pečeným lilkem nebo paprikou
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | 45 min |
Zařazení: |
Quinoa Saláty |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
Pro 3 - 4 osoby 200 g quinoy 200 ml vody konzerva pečeného lilku nebo paprik cca 100 - 150 g 2 větší masitá rajčata velká hrst nasekané hladkolisté petržele 3 jarní cibulky šťáva cca z poloviny citronu (podle chuti) 2 - 3 polévkové lžíce olivového oleje 1/2 zeleninového bujónu bez lepku, např. Alnatura sůl bílý pepř |
---|---|
Postup přípravy: |
Quinou propláchneme na sítě studenou vodou a přesypeme do hrnce, rozdrobíme cca 1/2 zeleninového bujonu a zalijeme 200 ml. Dusíme na mírném plameni, až se veškerá voda vyvaří a zrna jsou měkká (ochutnáme lžičkou). Pokud tomu tak není dolijeme ještě trochu vody. Pod poklici ke konci vaření můžeme rozprostřít utěrku - zachytí veškerou páru a zrna "dojdou". Nechte vychladnout a pak "načechrejte vidličkou". Nasekejte rajčata bez "bubáků", jarní cibulky, petržel a lilek a přidejte do quinoy, dochuťte citronovou šťávou, olejem, solí a pepřem, promíchejte. Podávejte ihned, nebo nechte rozležet v lednici. Je snad ještě lepší druhý den, až se chutě prolnou. Tip: Pokud nemáte konzervu lilku, zkuste si ho sami připravit. Jeden větší omyjete a osušíte, nakrájíte na 0,5 cm kolečka, rozložíte na utěrku a posolíte. Necháte ho tzv. vypotit nebo vybrečet, osušíte ubrouskem či papírovou utěrkou. Kolečka smažíte na olivovém oleji z obou stran do zlatova. Necháte odkapat tuk na ubrousku a vychladlý lilek nakrájíme na čtvrtky nebo kousky cca 3 - 4 cm. Lilek můtete naložit s bylinkami a česnekem do olivového oleje a nechat v dobře uzavřené sklenici v lednici nebo spíži. |
Autor: | Vařečka |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...