úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Lilkové lasagne - bez lepku, laktózy a vajec

Lilkové lasagne - bez lepku, laktózy a vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Hlavní jídla bez masa
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Ingredience: 1 větší lilek
2 balení mozzarella f. Goldstein nebo jiná bez laktózy
1, 5 plechovky sekaných rajčat (mohou být s bazalkou)
100 g sýra parmazánového typu bez laktózy
50 ml bílého vína
1 menší cibule nakrájená na drobné kostičky
2 menší stroužky česneku podrcené nebo prolisované
2 lžíce olivového oleje
4 snítky čerstvého nebo lžička sušeného tymiánu
malá hrst sekané bazalky
sůl

Doves farm samokypřící mouka na obalení lilku
řepkový olej na smažení lilku + plátky mrkve
Postup přípravy:

Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na 0,5 cm kolečka, která rozložíme na čistou utěrku. Řádně prosolíme. Necháme alespoň půl hodiny lilek "vybrečet". Díky soli uvolní hořké šťávy. Pak lilek obrátíme opět osolíme a necháme opět alespoň 20 minut odležet. Lilek osušíme do utěrky, obalíme v mouce a smažíme v rozpáleném řepkovém oleji z obou stran do zlatohnědého zbarvení (k smaženému přidáme plátky mrkve - mouka se tolik nepřepaluje).

Osmažené plátky lilku necháme na ubrousku okapat (přebytečný tuk). Mozzarellu necháme na sítku okapat a nakrájíme na plátky. Sýr parmezán nastrouháme na hrubé slzy nebo na plátky. V hluboké pánvi si zpěníme na olivovém oleji česnek s cibulí, vsypeme rajčata, přidáme tymián, přilijeme víno a necháme pomalu při nízkém plameni probublávat za občasného míchání cca 15 minut ke konci (cca 5 minut) přisypeme nasekanou bazalku.

Do zapékací nádoby nebo jednotlivých jednoporcovek (např. kokotek) vrstvíme trochu omáčky, lilky, mozarellu, omáčku, lilky, mozarellu a nakonec vždy omáčku. Posypeme sýrem parmazánem a necháme zapéct při 200 °C cca 10 - 15 minut. Servírujeme s bílým bezlepkovým pečivem nebo topinkou z něho přípravené na olivovém oleji.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...