úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Lilkové lasagne - bez lepku, laktózy a vajec

Lilkové lasagne - bez lepku, laktózy a vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Hlavní jídla bez masa
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Ingredience: 1 větší lilek
2 balení mozzarella f. Goldstein nebo jiná bez laktózy
1, 5 plechovky sekaných rajčat (mohou být s bazalkou)
100 g sýra parmazánového typu bez laktózy
50 ml bílého vína
1 menší cibule nakrájená na drobné kostičky
2 menší stroužky česneku podrcené nebo prolisované
2 lžíce olivového oleje
4 snítky čerstvého nebo lžička sušeného tymiánu
malá hrst sekané bazalky
sůl

Doves farm samokypřící mouka na obalení lilku
řepkový olej na smažení lilku + plátky mrkve
Postup přípravy:

Lilek omyjeme, osušíme a nakrájíme na 0,5 cm kolečka, která rozložíme na čistou utěrku. Řádně prosolíme. Necháme alespoň půl hodiny lilek "vybrečet". Díky soli uvolní hořké šťávy. Pak lilek obrátíme opět osolíme a necháme opět alespoň 20 minut odležet. Lilek osušíme do utěrky, obalíme v mouce a smažíme v rozpáleném řepkovém oleji z obou stran do zlatohnědého zbarvení (k smaženému přidáme plátky mrkve - mouka se tolik nepřepaluje).

Osmažené plátky lilku necháme na ubrousku okapat (přebytečný tuk). Mozzarellu necháme na sítku okapat a nakrájíme na plátky. Sýr parmezán nastrouháme na hrubé slzy nebo na plátky. V hluboké pánvi si zpěníme na olivovém oleji česnek s cibulí, vsypeme rajčata, přidáme tymián, přilijeme víno a necháme pomalu při nízkém plameni probublávat za občasného míchání cca 15 minut ke konci (cca 5 minut) přisypeme nasekanou bazalku.

Do zapékací nádoby nebo jednotlivých jednoporcovek (např. kokotek) vrstvíme trochu omáčky, lilky, mozarellu, omáčku, lilky, mozarellu a nakonec vždy omáčku. Posypeme sýrem parmazánem a necháme zapéct při 200 °C cca 10 - 15 minut. Servírujeme s bílým bezlepkovým pečivem nebo topinkou z něho přípravené na olivovém oleji.

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...