úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Lískooříškové rohlíčky či šnečci - bez lepku a mléka

Lískooříškové rohlíčky či šnečci - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Sušenky
Záviny, štrůdly, rolády
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: Těsto:
250 g vařených oloupaných a najemno nastrouhaných brambor (typ B, C)
135 g čirokové hladké mouky + na podsypání
135 g bramborového škrobu + na podsypání
100 g cukr moučka a 1 cukr s pravou vanilkou
100 g tuku Stella
1 celé vejce
1 kávová lžička guarové moučky
1/2 bezlepkového prášku do pečiva
1/2 bezlepkového pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
1 polévková lžíce kůry z BIO citrónu

Oříšková náplň:
250 ml sójového či rýžového mléka (mandlové)
170 g lískooříškové mouky
100 g moučkového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou
3 polévkové lžíce meruňkové marmelády
1 polévková lžíce Tuzemáku nebo oříškového likéru

rozšlehané vejce na potření, drcené oříšky či mandle na ozdobu, cukr moučka na posypání + papír na pečení
Postup přípravy:

Ze strouhaných brambor, mouky, guaru, škrobu, pudinku, cukrů, citrónové kůry, prášku do pečiva a kousků tuku vyhněteme vláčné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout zabalené v igelitovém sáčku v ledničce.

Oříškovou mouku smícháme v misce s cukry. Rostlinné mléko uvedeme do varu s alkoholem a naráz přisypeme oříškovo-cukernou směs a přidáme meruňkovou marmeládu. Vymícháme oříškovou hmotu na plnění těsta (po zchladnutí můžeme touto hmotou naplnit trezírovací sáček s volnou špičkou - pro plnění rohlíčků). Pro plnění závinu na roládky hmotu necháme v hrnečku vychladnout volně.

Troubu vyhřejeme na 180 °C. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme ho na tloušťku cca 1 cm (podsypáváme směsí čirokové mouky a škrobu). Pokud chceme péct rohlíčky, vykrajujeme rádélkem trojúhelníčky, které plníme u nejširší strany oříškovou směsí a pak od této strany ke špičce trojúhelníčku srolujeme v rohlíček.

Pokud budeme péct šnečky, tak vyválené těsto potřeme oříškovou směsí, v polovině rozkrojíme na 2 části. Od krajů ke středu srolujeme dvě rolády, které nařežeme na 1 cm široké kousky - vzniknou malé roládky či šnečci, které klademe na plech vyložený pečícím papírem strukturou roládky směrem nahoru a potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečivo posypeme sekanými ořechy a pečeme dozlatova cca 25 minut, rohlíčky cca 30 minut.

Plech s pečivem necháme po upečení vychladnout na mřížce a na závěr pocukrujeme. Pečivo vydrží v plechové dóze až tři dny.

Autorka Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte