Lískooříškové rohlíčky či šnečci - bez lepku a mléka
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Dezerty a moučníky Sušenky Záviny, štrůdly, rolády |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku Bez mléka |

Ingredience: |
Těsto: 250 g vařených oloupaných a najemno nastrouhaných brambor (typ B, C) 135 g čirokové hladké mouky + na podsypání 135 g bramborového škrobu + na podsypání 100 g cukr moučka a 1 cukr s pravou vanilkou 100 g tuku Stella 1 celé vejce 1 kávová lžička guarové moučky 1/2 bezlepkového prášku do pečiva 1/2 bezlepkového pudinkového prášku s vanilkovou příchutí 1 polévková lžíce kůry z BIO citrónu Oříšková náplň: 250 ml sójového či rýžového mléka (mandlové) 170 g lískooříškové mouky 100 g moučkového cukru + 1 cukr s pravou vanilkou 3 polévkové lžíce meruňkové marmelády 1 polévková lžíce Tuzemáku nebo oříškového likéru rozšlehané vejce na potření, drcené oříšky či mandle na ozdobu, cukr moučka na posypání + papír na pečení |
---|---|
Postup přípravy: |
Ze strouhaných brambor, mouky, guaru, škrobu, pudinku, cukrů, citrónové kůry, prášku do pečiva a kousků tuku vyhněteme vláčné těsto, které necháme půl hodiny odpočinout zabalené v igelitovém sáčku v ledničce. Oříškovou mouku smícháme v misce s cukry. Rostlinné mléko uvedeme do varu s alkoholem a naráz přisypeme oříškovo-cukernou směs a přidáme meruňkovou marmeládu. Vymícháme oříškovou hmotu na plnění těsta (po zchladnutí můžeme touto hmotou naplnit trezírovací sáček s volnou špičkou - pro plnění rohlíčků). Pro plnění závinu na roládky hmotu necháme v hrnečku vychladnout volně. Troubu vyhřejeme na 180 °C. Těsto vyndáme z lednice a vyválíme ho na tloušťku cca 1 cm (podsypáváme směsí čirokové mouky a škrobu). Pokud chceme péct rohlíčky, vykrajujeme rádélkem trojúhelníčky, které plníme u nejširší strany oříškovou směsí a pak od této strany ke špičce trojúhelníčku srolujeme v rohlíček. Pokud budeme péct šnečky, tak vyválené těsto potřeme oříškovou směsí, v polovině rozkrojíme na 2 části. Od krajů ke středu srolujeme dvě rolády, které nařežeme na 1 cm široké kousky - vzniknou malé roládky či šnečci, které klademe na plech vyložený pečícím papírem strukturou roládky směrem nahoru a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečivo posypeme sekanými ořechy a pečeme dozlatova cca 25 minut, rohlíčky cca 30 minut. Plech s pečivem necháme po upečení vychladnout na mřížce a na závěr pocukrujeme. Pečivo vydrží v plechové dóze až tři dny. Autorka Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862 |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...