Litý mandlový koláč s pomerančem a čokoládovou polevou
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | 1 h |
Zařazení: |
Koláče (nekynuté) |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez mléka Bez lepku |

Ingredience: |
Těsto: 180 g rostlinného tuku na pečení (bez laktózy) 140 g směsi na šlehané a třené těsto Jizerka 120 g třtinového cukru 1 brambor (varný typ B, C) uvařený, oloupaný a nastrouhaný na jemno 50 g mletých mandlí 1,5 bezlepkového prášku do pečiva (např. Labeta) 1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr nastrouhaná kůra ze 2 biopomerančů šťáva z 1/2 pomeranče Poleva: 100 g hořké čokolády (bez laktózy) 30 g rostlinného tuku (bez laktózy) |
---|---|
Postup přípravy: |
Jednoduchý, rychlý, vláčný a dobrý. Za necelou hodinu máte hotovo a většinu práce za Vás může udělat robot. Tuk rozehřejeme v hrnečku nebo v mikrovlnné troubě a necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Formu o rozměrech cca 20 cm (čtvercovou nebo dortovou) vyložíme pečícím papírem - dno i boky. Vyhřejeme troubu na 180°C. Cukr ušleháme s vejci do pěny, přidáme vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr, změklý tuk, nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu, nastrouhaný brambor, mandle, mouku a vše prošleháme, až se všechny složky spojí v hladké těsto. Prášek do pečiva opatrně zapracujeme stěrkou nebo vařečkou. Pokud se tuk při šlehání s ostatními složkami srazí - v tomto případě to nevadí. Těsto vlijeme do vyložené formy a pečeme cca 30 - 40 minut (až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá). Po upečení necháme koláč vychladnou ve formě, opatrně ho vyklopíme na talíř. V kastrůlku rozehřeme čokoládu s tukem a metličkou spojíme v hladkou polevu, kterou rozetřeme na vychladlý koláč. Tip: Pokud použijete místo pomerančů citrony, bude výsledek pikantnější. |
Autor: | Vařečka |
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...
- Čističky vzduchu
- Odvlhčovače vzduchu
- Zvlhčovače vzduchu
- Pračky vzduchu
- Protiroztočové povlaky
- Peřiny a povlečení pro alergiky
- Oděvy pro ekzematiky
- Inhalátory, dýchací pomůcky
- Vysavače pro alergiky
- Parní vysavače
- Úklid, praní, čištění
- Okenní sítě proti pylu, hmyzu
- Kosmetika, drogerie, opalování
- Mobilní klimatizace
- Zobrazit e-shop