úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Litý mandlový koláč s pomerančem a čokoládovou polevou

Litý mandlový koláč s pomerančem a čokoládovou polevou

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
180 g rostlinného tuku na pečení (bez laktózy)
140 g směsi na šlehané a třené těsto Jizerka
120 g třtinového cukru
1 brambor (varný typ B, C) uvařený, oloupaný a nastrouhaný na jemno
50 g mletých mandlí
1,5 bezlepkového prášku do pečiva (např. Labeta)
1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr
nastrouhaná kůra ze 2 biopomerančů
šťáva z 1/2 pomeranče

Poleva:
100 g hořké čokolády (bez laktózy)
30 g rostlinného tuku (bez laktózy)
Postup přípravy:

Jednoduchý, rychlý, vláčný a dobrý. Za necelou hodinu máte hotovo a většinu práce za Vás může udělat robot.

Tuk rozehřejeme v hrnečku nebo v mikrovlnné troubě a necháme  zchladnout na pokojovou teplotu. Formu o rozměrech cca 20 cm (čtvercovou nebo dortovou) vyložíme pečícím papírem - dno i boky. Vyhřejeme troubu na 180°C.

Cukr ušleháme s vejci do pěny, přidáme vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr, změklý tuk, nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu, nastrouhaný brambor, mandle, mouku a vše prošleháme, až se všechny složky spojí v hladké těsto. Prášek do pečiva opatrně zapracujeme stěrkou nebo vařečkou. Pokud se tuk  při šlehání s ostatními složkami srazí - v tomto případě to nevadí.

Těsto vlijeme do vyložené formy a pečeme cca 30 - 40 minut (až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá).

Po upečení necháme koláč vychladnou ve formě, opatrně ho vyklopíme na talíř.

V kastrůlku rozehřeme čokoládu s tukem a metličkou spojíme v hladkou polevu, kterou rozetřeme na vychladlý koláč.

Tip: Pokud použijete místo pomerančů citrony, bude výsledek pikantnější.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...