úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Litý mandlový koláč s pomerančem a čokoládovou polevou

Litý mandlový koláč s pomerančem a čokoládovou polevou

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h
Zařazení: Koláče (nekynuté)
Hodnocení:
Hodnotili 2 lidé
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
180 g rostlinného tuku na pečení (bez laktózy)
140 g směsi na šlehané a třené těsto Jizerka
120 g třtinového cukru
1 brambor (varný typ B, C) uvařený, oloupaný a nastrouhaný na jemno
50 g mletých mandlí
1,5 bezlepkového prášku do pečiva (např. Labeta)
1 kávová lžička vanilkového extraktu nebo 1 vanilkový cukr
nastrouhaná kůra ze 2 biopomerančů
šťáva z 1/2 pomeranče

Poleva:
100 g hořké čokolády (bez laktózy)
30 g rostlinného tuku (bez laktózy)
Postup přípravy:

Jednoduchý, rychlý, vláčný a dobrý. Za necelou hodinu máte hotovo a většinu práce za Vás může udělat robot.

Tuk rozehřejeme v hrnečku nebo v mikrovlnné troubě a necháme  zchladnout na pokojovou teplotu. Formu o rozměrech cca 20 cm (čtvercovou nebo dortovou) vyložíme pečícím papírem - dno i boky. Vyhřejeme troubu na 180°C.

Cukr ušleháme s vejci do pěny, přidáme vanilkový extrakt nebo vanilkový cukr, změklý tuk, nastrouhanou pomerančovou kůru a šťávu, nastrouhaný brambor, mandle, mouku a vše prošleháme, až se všechny složky spojí v hladké těsto. Prášek do pečiva opatrně zapracujeme stěrkou nebo vařečkou. Pokud se tuk  při šlehání s ostatními složkami srazí - v tomto případě to nevadí.

Těsto vlijeme do vyložené formy a pečeme cca 30 - 40 minut (až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá).

Po upečení necháme koláč vychladnou ve formě, opatrně ho vyklopíme na talíř.

V kastrůlku rozehřeme čokoládu s tukem a metličkou spojíme v hladkou polevu, kterou rozetřeme na vychladlý koláč.

Tip: Pokud použijete místo pomerančů citrony, bude výsledek pikantnější.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...