úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Louhované pečivo bez lepku, mléka i vajec

Louhované pečivo bez lepku, mléka i vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 12 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: Těsto:
300 ml teplé vody
150 g Schaer Mix B + na vyválení pečiva
100 g Jizerky
50 g tapiokového škrobu
50 g rýžové mouky
30 g rozpuštěného tuku Stella
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička medu
5 g sušeného droždí

Louhový nálev:
1 litr horké vroucí vody
50 g jedlé sody
1, 5 kávové lžičky soli

plech
pečící papír
Postup přípravy:

Mouky a sůl v míse (nejlépe kynoucí s poklopem) promícháme, do středu přisypeme sušené droždí. Lžičku medu rozpustíme v 300 ml teplé vody a přilijeme na kopičku droždí v mouce. Rukou promícháme v hladké těsto, asi 2 - 3 minuty. Dáme na teplé místo kynout, nejlépe přikryté poklopem nebo potravinovou fólií, na cca 45 minut.

Rozpustíme si tuk a necháme zchladnout. V hrnci uvaříme vodu, přidáme sůl a po částech přisypeme jedlou sodu (POZOR PĚNÍ!). Necháme volně probublávat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na dno dáme hrnec s 1 litrem vody.

Do vykynutého těsta přidáme tuk a rukou ho zapracujeme, až těsto veškerý tuk vpije.

Necháme 5 minut odpočinout. Pomoučíme si podložku a rukama pomocí mouky tvarujeme bulky, preclíky či rohlíčky, z tohoto množství těsta cca 7 - 8 ks. Pečivo necháme opět chvíli odpočinout, cca 10 minut u nahřívající se trouby.

Pomocí děrované naběračky či podběráku vkládáme každý kousek pečiva do horké sodné lázně cca na 10 vteřin (má tendenci vyplavávat a trochu se nafoukne), takže ho trošku musíte druhým nástrojem ve vodě "přidusit".

Okapeme a opatrně klademe na plech s pečícím papírem. Můžeme posypat hrubou solí. Trochu nařízneme nožem, aby pára, která bude z pečiva unikat, nepotrhala strukturu a pečivo se krásně vyklenulo. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 - 40 minut do zlatohnědého zbarvení. Pak opatrně vyndáme na mřížku a necháme zchladnout.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...