úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Louhované pečivo bez lepku, mléka i vajec

Louhované pečivo bez lepku, mléka i vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 12 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: Těsto:
300 ml teplé vody
150 g Schaer Mix B + na vyválení pečiva
100 g Jizerky
50 g tapiokového škrobu
50 g rýžové mouky
30 g rozpuštěného tuku Stella
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička medu
5 g sušeného droždí

Louhový nálev:
1 litr horké vroucí vody
50 g jedlé sody
1, 5 kávové lžičky soli

plech
pečící papír
Postup přípravy:

Mouky a sůl v míse (nejlépe kynoucí s poklopem) promícháme, do středu přisypeme sušené droždí. Lžičku medu rozpustíme v 300 ml teplé vody a přilijeme na kopičku droždí v mouce. Rukou promícháme v hladké těsto, asi 2 - 3 minuty. Dáme na teplé místo kynout, nejlépe přikryté poklopem nebo potravinovou fólií, na cca 45 minut.

Rozpustíme si tuk a necháme zchladnout. V hrnci uvaříme vodu, přidáme sůl a po částech přisypeme jedlou sodu (POZOR PĚNÍ!). Necháme volně probublávat. Troubu předehřejeme na 200 °C. Na dno dáme hrnec s 1 litrem vody.

Do vykynutého těsta přidáme tuk a rukou ho zapracujeme, až těsto veškerý tuk vpije.

Necháme 5 minut odpočinout. Pomoučíme si podložku a rukama pomocí mouky tvarujeme bulky, preclíky či rohlíčky, z tohoto množství těsta cca 7 - 8 ks. Pečivo necháme opět chvíli odpočinout, cca 10 minut u nahřívající se trouby.

Pomocí děrované naběračky či podběráku vkládáme každý kousek pečiva do horké sodné lázně cca na 10 vteřin (má tendenci vyplavávat a trochu se nafoukne), takže ho trošku musíte druhým nástrojem ve vodě "přidusit".

Okapeme a opatrně klademe na plech s pečícím papírem. Můžeme posypat hrubou solí. Trochu nařízneme nožem, aby pára, která bude z pečiva unikat, nepotrhala strukturu a pečivo se krásně vyklenulo. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 - 40 minut do zlatohnědého zbarvení. Pak opatrně vyndáme na mřížku a necháme zchladnout.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...