úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Luxusní čokoládový dort bez lepku a mléka s mandlovým marcipánem

Luxusní čokoládový dort bez lepku a mléka s mandlovým marcipánem

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 6 h
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 13 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
160 g krupicového cukru
120 g hořké čokolády bez mléka
120 g Stelly
80 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící nebo obyčejná, Schaer Patisseria apod.)
50 g kaštanové mouky
40 g moučkového cukru

tuk Stella na vymazání a kukuřičná polohrubá mouka na vysypání formy

Náplň:
4 středně velká jablka
200 ml vody
100 g krupicového cukru
50 ml nejlépe ořechového likéru
dřeň z poloviny vanilkového lusku nebo kvalitní vanilkový cukr
1/2 balíčku bezlepkového a bezmléčného vanilkového pudinku

100 g meruňkového džemu

Na dohotovení:
troška oleje a moučkového cukru pod dort

400 - 500 g mandlového marcipánu na potažení + marcipánové ozdoby

200 g hořké čokolády bez mléka
60 g rostlinného oleje
Postup přípravy:

Vypadá složitě, ale NENÍ a ta chuť za trochu námahy fakt stojí!

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se Stellou a moučkovým cukrem.. Odstavíme ze sporáku. Žloutky oddělíme od bílků do misky. Do ještě teplé (ne horké) směsi zašleháme žloutky. Vše vyšleháme mixérem na hustou pěnu.

Z bílků ušleháme v další misce se špetkou soli tuhý sníh. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Zapneme troubu na 180 °C.

K čokoládové žloutkové pěně přidáme postupně mouky a kypřící prášek a zašleháme. Nakonec lehce vmícháme pevný sníh (na dvakrát). Těsto opatrně přelijeme do formy a dáme péct. Je dobré si pod formu položit plát papíru na pečení, kdyby forma tekla. Pečeme cca 55 minut. Propečenost těsta kontrolujeme špejlí (po vytažení z těsta musí být suchá).

Dort  vyndáme a necháme zchladnout ve formě na mřížce z trouby. Začneme připravovat náplň - krupicový cukr  opatrně rozpustíme v kastrůlku, přidáme nakrájená oloupaná jablka, vanilku, 100 ml vody,  promícháme a krátce podusíme. Ve zbylém objemu vody rozmícháme polovinu vanilkového pudinkového prášku a přidáme k jablkům. Povaříme asi 2 minuty a nakonec dochutíme likérem. Náplň nám nesmí úplně vychladnout.

Vychladlý dortový korpus rozkrojíme. Čistou dortovou formu vymažeme trochou oleje a vysypeme moučkovým cukrem. Spodní díl dortu opatrně vložíme zpět do formy. Na povrchu tento díl potřeme meruňkovou marmeládou a navrstvíme ještě teplou jablečnou náplň. Druhý díl obrátíme nařízlou stranou nahoru a také pomažeme meruňkovou marmeládou. Touto stranou horní díl dortu překlopíme na náplň do formy a spodní díl. Povrch dortu opět potřeme marmeládou. Formu s dortem necháme několik hodin (alespoň 2) ztuhnout v lednici.

Čokoládu necháme rozpustit ve skleněné míse, která stojící na hrnci s horkou vodou (vodní lázeň). Přidáme olej a rozmícháme hladkou polevu. Mísu sundáme z hrnce a necháme zchladnout.

Mezitím si vyválíme marcipán na požadovanou velikost na ploše podsypané moučkovým cukrem. Musíme počítat s rezervou, aby se nám podařilo potáhnout celou plochu dortu i boky. Dort vyndáme z lednice a opatrně potáhneme marcipánem, povrch uhladíme např. kulatým dlouhým nožem. Kraje  s marcipánem opatrně ořízneme a dort dáme alespoň na půl hodiny do lednice. Pak povrch polijeme vlažnou čokoládovou polevou a čokoládu rozetřeme až dolů. Dáme vychladit. Zdobíme podle fantazie.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...