úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Luxusní čokoládový dort bez lepku a mléka s mandlovým marcipánem

Luxusní čokoládový dort bez lepku a mléka s mandlovým marcipánem

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 6 h
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 13 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
160 g krupicového cukru
120 g hořké čokolády bez mléka
120 g Stelly
80 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící nebo obyčejná, Schaer Patisseria apod.)
50 g kaštanové mouky
40 g moučkového cukru

tuk Stella na vymazání a kukuřičná polohrubá mouka na vysypání formy

Náplň:
4 středně velká jablka
200 ml vody
100 g krupicového cukru
50 ml nejlépe ořechového likéru
dřeň z poloviny vanilkového lusku nebo kvalitní vanilkový cukr
1/2 balíčku bezlepkového a bezmléčného vanilkového pudinku

100 g meruňkového džemu

Na dohotovení:
troška oleje a moučkového cukru pod dort

400 - 500 g mandlového marcipánu na potažení + marcipánové ozdoby

200 g hořké čokolády bez mléka
60 g rostlinného oleje
Postup přípravy:

Vypadá složitě, ale NENÍ a ta chuť za trochu námahy fakt stojí!

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se Stellou a moučkovým cukrem.. Odstavíme ze sporáku. Žloutky oddělíme od bílků do misky. Do ještě teplé (ne horké) směsi zašleháme žloutky. Vše vyšleháme mixérem na hustou pěnu.

Z bílků ušleháme v další misce se špetkou soli tuhý sníh. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Zapneme troubu na 180 °C.

K čokoládové žloutkové pěně přidáme postupně mouky a kypřící prášek a zašleháme. Nakonec lehce vmícháme pevný sníh (na dvakrát). Těsto opatrně přelijeme do formy a dáme péct. Je dobré si pod formu položit plát papíru na pečení, kdyby forma tekla. Pečeme cca 55 minut. Propečenost těsta kontrolujeme špejlí (po vytažení z těsta musí být suchá).

Dort  vyndáme a necháme zchladnout ve formě na mřížce z trouby. Začneme připravovat náplň - krupicový cukr  opatrně rozpustíme v kastrůlku, přidáme nakrájená oloupaná jablka, vanilku, 100 ml vody,  promícháme a krátce podusíme. Ve zbylém objemu vody rozmícháme polovinu vanilkového pudinkového prášku a přidáme k jablkům. Povaříme asi 2 minuty a nakonec dochutíme likérem. Náplň nám nesmí úplně vychladnout.

Vychladlý dortový korpus rozkrojíme. Čistou dortovou formu vymažeme trochou oleje a vysypeme moučkovým cukrem. Spodní díl dortu opatrně vložíme zpět do formy. Na povrchu tento díl potřeme meruňkovou marmeládou a navrstvíme ještě teplou jablečnou náplň. Druhý díl obrátíme nařízlou stranou nahoru a také pomažeme meruňkovou marmeládou. Touto stranou horní díl dortu překlopíme na náplň do formy a spodní díl. Povrch dortu opět potřeme marmeládou. Formu s dortem necháme několik hodin (alespoň 2) ztuhnout v lednici.

Čokoládu necháme rozpustit ve skleněné míse, která stojící na hrnci s horkou vodou (vodní lázeň). Přidáme olej a rozmícháme hladkou polevu. Mísu sundáme z hrnce a necháme zchladnout.

Mezitím si vyválíme marcipán na požadovanou velikost na ploše podsypané moučkovým cukrem. Musíme počítat s rezervou, aby se nám podařilo potáhnout celou plochu dortu i boky. Dort vyndáme z lednice a opatrně potáhneme marcipánem, povrch uhladíme např. kulatým dlouhým nožem. Kraje  s marcipánem opatrně ořízneme a dort dáme alespoň na půl hodiny do lednice. Pak povrch polijeme vlažnou čokoládovou polevou a čokoládu rozetřeme až dolů. Dáme vychladit. Zdobíme podle fantazie.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte