úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Luxusní čokoládový dort bez lepku a mléka s mandlovým marcipánem

Luxusní čokoládový dort bez lepku a mléka s mandlovým marcipánem

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 6 h
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 13 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
6 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
160 g krupicového cukru
120 g hořké čokolády bez mléka
120 g Stelly
80 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící nebo obyčejná, Schaer Patisseria apod.)
50 g kaštanové mouky
40 g moučkového cukru

tuk Stella na vymazání a kukuřičná polohrubá mouka na vysypání formy

Náplň:
4 středně velká jablka
200 ml vody
100 g krupicového cukru
50 ml nejlépe ořechového likéru
dřeň z poloviny vanilkového lusku nebo kvalitní vanilkový cukr
1/2 balíčku bezlepkového a bezmléčného vanilkového pudinku

100 g meruňkového džemu

Na dohotovení:
troška oleje a moučkového cukru pod dort

400 - 500 g mandlového marcipánu na potažení + marcipánové ozdoby

200 g hořké čokolády bez mléka
60 g rostlinného oleje
Postup přípravy:

Vypadá složitě, ale NENÍ a ta chuť za trochu námahy fakt stojí!

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se Stellou a moučkovým cukrem.. Odstavíme ze sporáku. Žloutky oddělíme od bílků do misky. Do ještě teplé (ne horké) směsi zašleháme žloutky. Vše vyšleháme mixérem na hustou pěnu.

Z bílků ušleháme v další misce se špetkou soli tuhý sníh. Formu na dort vymažeme tukem a vysypeme kukuřičnou strouhankou. Zapneme troubu na 180 °C.

K čokoládové žloutkové pěně přidáme postupně mouky a kypřící prášek a zašleháme. Nakonec lehce vmícháme pevný sníh (na dvakrát). Těsto opatrně přelijeme do formy a dáme péct. Je dobré si pod formu položit plát papíru na pečení, kdyby forma tekla. Pečeme cca 55 minut. Propečenost těsta kontrolujeme špejlí (po vytažení z těsta musí být suchá).

Dort  vyndáme a necháme zchladnout ve formě na mřížce z trouby. Začneme připravovat náplň - krupicový cukr  opatrně rozpustíme v kastrůlku, přidáme nakrájená oloupaná jablka, vanilku, 100 ml vody,  promícháme a krátce podusíme. Ve zbylém objemu vody rozmícháme polovinu vanilkového pudinkového prášku a přidáme k jablkům. Povaříme asi 2 minuty a nakonec dochutíme likérem. Náplň nám nesmí úplně vychladnout.

Vychladlý dortový korpus rozkrojíme. Čistou dortovou formu vymažeme trochou oleje a vysypeme moučkovým cukrem. Spodní díl dortu opatrně vložíme zpět do formy. Na povrchu tento díl potřeme meruňkovou marmeládou a navrstvíme ještě teplou jablečnou náplň. Druhý díl obrátíme nařízlou stranou nahoru a také pomažeme meruňkovou marmeládou. Touto stranou horní díl dortu překlopíme na náplň do formy a spodní díl. Povrch dortu opět potřeme marmeládou. Formu s dortem necháme několik hodin (alespoň 2) ztuhnout v lednici.

Čokoládu necháme rozpustit ve skleněné míse, která stojící na hrnci s horkou vodou (vodní lázeň). Přidáme olej a rozmícháme hladkou polevu. Mísu sundáme z hrnce a necháme zchladnout.

Mezitím si vyválíme marcipán na požadovanou velikost na ploše podsypané moučkovým cukrem. Musíme počítat s rezervou, aby se nám podařilo potáhnout celou plochu dortu i boky. Dort vyndáme z lednice a opatrně potáhneme marcipánem, povrch uhladíme např. kulatým dlouhým nožem. Kraje  s marcipánem opatrně ořízneme a dort dáme alespoň na půl hodiny do lednice. Pak povrch polijeme vlažnou čokoládovou polevou a čokoládu rozetřeme až dolů. Dáme vychladit. Zdobíme podle fantazie.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...