úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Mandlovo-karobový makovec - bez lepku, mléka, sóji a kukuřice

Mandlovo-karobový makovec - bez lepku, mléka, sóji a kukuřice

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 6 vajec (žloutky a bílky zvlášť) + špetka soli
150 g mletého máku
120 - 150 g třtinového cukru
100 g mandlové mouky nebo mletých mandlí
50 - 100 ml mandlového nebo jiného rostlinného mléka
50 g rozpuštěného tuku Stella nebo 50 ml oleje
50 g karobové mouky
20 g čirokové polohrubé mouky
1 rovná polévová lžíce vinného kamene (kypřidlo)
1 kávová lžička vanilkového extraktu

povidla či pikantní marmeláda na promazání
tuk a polohrubá čiroová mouka na vymazání a vysypání formy nebo papírové formičky na biskupský chlebíček či muffiny
Postup přípravy:

Troubu rozehřejeme na 160 °C. Vymažeme si formu cca 20 x 30 cm nebo dortovou atd.

Mouky smícháme v misce s mákem a kypřidlem. Z bílků se špetkou soli vyšleháme pevný sníh.

Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým extraktem do světle žluté pěny, zašleháme rozpuštěný tuk či olej. K žloutkové směsi přimícháme směs mouk a nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Polovinu těsta rozetřeme do formy, na těsto rozetřeme povidla či marmeládu a potřeme zbývajícím těstem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 30 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá. Makovec necháme na mřížce vychladnout, po vychladnutí docukrujeme.

Autorka: Radka Vrzalová: http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte