Maniokový chléb
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 2 h |
Zařazení: |
Domácí chléb |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
450 ml vody celkem, z toho: - 100 ml teplé vody na kvásek - 100 ml teplé vody na chia semínka - 250 ml vlažné vody do samotného těsta 350 g bezlepkové mouky Doves Farm – Brown bread flour 150 g uvařených nastrouhaných brambor 100 g maniokové škrobové mouky 50 g bezlepkové směsi Jizerka 3 lžíce celého lněného semínka 2 lžíce olivového oleje 2 lžíce jablečného octa 2 lžíce chia semínek 2 lžíce dýňových semínek na posypání 2 lžičky soli 1 lžička cukru (pro měkčí kůrku 1 lžička medu) 1 lžička chlebového koření 1 lžička guarové gumy (rozpustná vláknina) 7 g sušeného droždí |
---|---|
Postup přípravy: |
Uvaříme si dvě střední brambory. Po uvaření necháme vychladnout, nastrouháme a odvážíme si potřebné množství. Ideálně využijeme zbylých pár brambor od oběda :-). Navážíme si mouky. Odebereme jednu lžíci mouky na probuzení kvásku - tu v menší misce zalijeme 100 ml teplé vody, přidáme sušené droždí a cukr. Zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut. Do další misky s teplou vodou (100 ml) přidáme chia semínka a rovněž necháme nabobtnat cca 10 - 15 minut (chia semínka vytvoří jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru). Do mísy, ve které máme navážené mouky, přidáme sůl, koření na chleba, lněné semínko a guarovou gumu. Vezmeme větší mísu, nalijeme do ní 250 ml vlažné vody a přesypeme do ní sypké směsi (pořadí nejdříve voda, poté směs je důležitá). Přidáme nastrouhané brambory, jablečný ocet a promícháme. Do směsi přidáme směs s chia semínky, probuzený kvásek, promícháme a na závěr přidáme olej (pokud byste olej přidali před tekutinou, obalil by škroby kapénky tuku a poté by již mouka nepřijala další tekutinu a chléb by po upečení byl mokrý). Směs důkladně promícháme a stěrkou přendáme do pečící nádoby domácí pekárny. Pečeme na program rychlý, popř. bezlepkový. Upečený chléb má z vrchní části světlý povlak, nezalekněte se toho, chléb je skutečně upečený :-). Po zaznění zvukového signálu posypeme chleba dýňovými či slunečnicovými semínky. Po upečení necháme 5 minut odležet, vyklopíme na prkénko a necháme chléb vychladnout na kovové či dřevěné mřížce, aby se nezapařil. Poznámka: Pokud se rozhodneme dávat vodu, moučné směsi a ostatní suroviny rovnou do pečící nádoby (nebudeme si chtít špinit další mísu), pak musíme míchat velice opatrně a výsledek není tak důkladný. Při důkladném ručním míchání surovin přímo v pečící nádobě se stává, že tíhou těsta nadzvedneme hnětací hák, pod který se dostane těsto, a hák je po následném zapnutí pekárny zablokovaný a nepracuje. Maniok je tropická hlízovitá rostlina velká asi jako brambora. Je to 5. nejpěstovanější plodina světa. V západních zemích je manioková mouka (škrob) součástí snad všech směsí na pečení, u nás je zatím téměř neznámá. Bezlepkové těsto obsahující maniok je mnohem pevnější a méně drobivé. Přeji dobrou chuť! |
Autor: | MaruškaL |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...