úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Maniokový chléb

Maniokový chléb

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 450 ml vody celkem, z toho:
- 100 ml teplé vody na kvásek
- 100 ml teplé vody na chia semínka
- 250 ml vlažné vody do samotného těsta
350 g bezlepkové mouky Doves Farm – Brown bread flour
150 g uvařených nastrouhaných brambor
100 g maniokové škrobové mouky
50 g bezlepkové směsi Jizerka
3 lžíce celého lněného semínka
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce chia semínek
2 lžíce dýňových semínek na posypání
2 lžičky soli
1 lžička cukru (pro měkčí kůrku 1 lžička medu)
1 lžička chlebového koření
1 lžička guarové gumy (rozpustná vláknina)
7 g sušeného droždí

Postup přípravy:

Uvaříme si dvě střední brambory. Po uvaření necháme vychladnout, nastrouháme a odvážíme si potřebné množství. Ideálně využijeme zbylých pár brambor od oběda :-).

Navážíme si mouky. Odebereme jednu lžíci mouky na probuzení kvásku - tu v menší misce zalijeme 100 ml teplé vody, přidáme sušené droždí a cukr. Zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut.

Do další misky s teplou vodou (100 ml) přidáme chia semínka a rovněž necháme nabobtnat cca 10 - 15 minut (chia semínka vytvoří jemný a lehce stravitelný gel, který v těle významně snižuje hladinu krevního cukru).

Do mísy, ve které máme navážené mouky, přidáme sůl, koření na chleba, lněné semínko a guarovou gumu.

Vezmeme větší mísu, nalijeme do ní 250 ml vlažné vody a přesypeme do ní sypké směsi (pořadí nejdříve voda, poté směs je důležitá). Přidáme nastrouhané brambory, jablečný ocet a promícháme.

Do směsi přidáme směs s chia semínky, probuzený kvásek, promícháme a na závěr přidáme olej (pokud byste olej přidali před tekutinou, obalil by škroby kapénky tuku a poté by již mouka nepřijala další tekutinu a chléb by po upečení byl mokrý).

Směs důkladně promícháme a stěrkou přendáme do pečící nádoby domácí pekárny. Pečeme na program rychlý, popř. bezlepkový. Upečený chléb má z vrchní části světlý povlak, nezalekněte se toho, chléb je skutečně upečený :-).

Po zaznění zvukového signálu posypeme chleba dýňovými či slunečnicovými semínky.

Po upečení necháme 5 minut odležet, vyklopíme na prkénko a necháme chléb vychladnout na kovové či dřevěné mřížce, aby se nezapařil.

Poznámka:

Pokud se rozhodneme dávat vodu, moučné směsi a ostatní suroviny rovnou do pečící nádoby (nebudeme si chtít špinit další mísu), pak musíme míchat velice opatrně a výsledek není tak důkladný. Při důkladném ručním míchání surovin přímo v pečící nádobě se stává, že tíhou těsta nadzvedneme hnětací hák, pod který se dostane těsto, a hák je po následném zapnutí pekárny zablokovaný a nepracuje.

Maniok je tropická hlízovitá rostlina velká asi jako brambora. Je to 5. nejpěstovanější plodina světa. V západních zemích je manioková mouka (škrob) součástí snad všech směsí na pečení, u nás je zatím téměř neznámá. Bezlepkové těsto obsahující maniok je mnohem pevnější a méně drobivé.

Přeji dobrou chuť!

Autor: MaruškaL

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...