úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Medové perníčky s kakaem, pomerančem a mandlemi - bez lepku a mléka

Medové perníčky s kakaem, pomerančem a mandlemi - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Perníky
Vánoční recepty
Velikonoční recepty
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 150 g mouky Schaer Patisseria + na vyválení
100 g mouky Jizerka
100 g cukru moučka
2 celá velká vejce + 1 na potření
80 g mletých mandlí
60 g rozpuštěného tuku Stella
2 vrchovaté polévkové lžíce tekutého medu
2 polévkové lžíce kakaového prášku
1 polévková lžíce perníkového koření bez lepku, např. Benkor
1 kávová lžička guarové moučky
1 rovná kávová lžička jedlé sody
1/2 kávové lžičky mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
strouhaná kůra z 1 BIO pomeranče
pár kapek přírodního pomeračového oleje (cca 3) - nemusí být

pokud je těsto husté, ředíme po kapkách rostlinným mlékem

zdobíme čokoládovou polevou (hořká čololáda bez mléka a Omega tuk v poměru 3:1) a mandlovým marcipánem

pečící papíry
Postup přípravy:

Mouky smícháme s kořením, cukrem, sodou, pomerančovou kůrou, kakaem a mletými mandlemi. Přidáme tekutiny - med, vejce, rozpuštěný tuk, případně pomerančový olejíček. Vše smícháme v kompaktní hladké těsto. Chvilku to trvá, protože se těsto díky medu dost lepí. Těsto vyvalujeme na vále podsypaném moukou a hněteme do takové hustoty, až nemá při položení na dlaň tendence "odtékat z dlaně".

Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout do druhého dne.

Před rozválením musíme těsto alespoň jednu hodinu z lednice vyndat do pokojové teploty, aby povolilo. Troubu předehřejeme na 160 °C.

Vyvalujeme na pomoučené ploše na výšku 0,5 cm a vykrajujeme tvořítky libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut. Po upečení horké potíráme rozpuštěným vejcem, lépe čistým žloutkem, aby byly perníčky lesklé.

Zdobíme podle nálady bílkovou polevou, cukrovím zdobením, čokoládou a marcipánem.

Tip: Skvělé jsou perníčky promazané, dva k sobě přilepené švestkovými povidly, proložené kouskem marcipánu a polévané čokoládou.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec
Kváskový chléb - bez lepku, mléka, vajec

Část 1. Jak na bezlepkový kvásek.  Výroba bezlepkového kvásku je podobná jako výroba lepkové kvásku. Rozdíl je v tom, že...

Všechny recepty