úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Medové perníčky s kakaem, pomerančem a mandlemi - bez lepku a mléka

Medové perníčky s kakaem, pomerančem a mandlemi - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Perníky
Vánoční recepty
Velikonoční recepty
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 150 g mouky Schaer Patisseria + na vyválení
100 g mouky Jizerka
100 g cukru moučka
2 celá velká vejce + 1 na potření
80 g mletých mandlí
60 g rozpuštěného tuku Stella
2 vrchovaté polévkové lžíce tekutého medu
2 polévkové lžíce kakaového prášku
1 polévková lžíce perníkového koření bez lepku, např. Benkor
1 kávová lžička guarové moučky
1 rovná kávová lžička jedlé sody
1/2 kávové lžičky mleté skořice
špetka mletého hřebíčku
strouhaná kůra z 1 BIO pomeranče
pár kapek přírodního pomeračového oleje (cca 3) - nemusí být

pokud je těsto husté, ředíme po kapkách rostlinným mlékem

zdobíme čokoládovou polevou (hořká čololáda bez mléka a Omega tuk v poměru 3:1) a mandlovým marcipánem

pečící papíry
Postup přípravy:

Mouky smícháme s kořením, cukrem, sodou, pomerančovou kůrou, kakaem a mletými mandlemi. Přidáme tekutiny - med, vejce, rozpuštěný tuk, případně pomerančový olejíček. Vše smícháme v kompaktní hladké těsto. Chvilku to trvá, protože se těsto díky medu dost lepí. Těsto vyvalujeme na vále podsypaném moukou a hněteme do takové hustoty, až nemá při položení na dlaň tendence "odtékat z dlaně".

Těsto zabalíme do potravinářské folie a necháme v lednici odpočinout do druhého dne.

Před rozválením musíme těsto alespoň jednu hodinu z lednice vyndat do pokojové teploty, aby povolilo. Troubu předehřejeme na 160 °C.

Vyvalujeme na pomoučené ploše na výšku 0,5 cm a vykrajujeme tvořítky libovolné tvary, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut. Po upečení horké potíráme rozpuštěným vejcem, lépe čistým žloutkem, aby byly perníčky lesklé.

Zdobíme podle nálady bílkovou polevou, cukrovím zdobením, čokoládou a marcipánem.

Tip: Skvělé jsou perníčky promazané, dva k sobě přilepené švestkovými povidly, proložené kouskem marcipánu a polévané čokoládou.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...