úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Medovník - bez lepku, příp. mléka

Medovník - bez lepku, příp. mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Ostatní
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Korpus bez lepku a mléka:
300 g cukru krupice
250 g tuku Stella
200 g Schaer Patisseria
200 g Doves Farm červený rámeček
3 polévkové lžíce tmavého medu
1 kávová lžička guarové moučky
1 kávová lžička jedlé sody

Krém klasický:
300 g másla pokojové teploty
1 plechovka karamelového salka

Krém pro bezmléčnou variantu:
300 g Alsanu pokojové teploty
1, 5 balení bezmléčného nugátu např. RUF - rozpuštěného

Na dohotovení:
100 g vlašských ořechů drcených či mletých
jádra vlašských ořechů
čokoládové ozdoby

pečící papír
Postup přípravy:

Skleněnou misku posadíme na hrnec s vroucí vodou. Do misky dáme rozpustit na kostičky tuk. Po rozpuštění přidáme med a cukr a promícháme (buď vařečkou ručně nebo mixérem s hnětacími metlami). Přisypeme mouky, guarovou moučku a sodu a vše šleháme nebo mícháme na horké vodní lázni cca 10 minut do hladkého zlatého těsta.

Troubu předehřejeme na 170 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem. Na každý plech vlijeme cca 1/2 těsta a silikonovou stěrkou roztáhneme do velkého obdélníku o tloušce cca 0,5 cm. Těsto by se nemělo dotýkat krajů plechu (aby se nepřipékalo). Pečeme postupně cca 10 minut do zlato hnědého zbarvení a zpevnění struktury těsta.

Medové těsto necháme na plechu na mřížce vychladnout. V míse vyšleháme tuk pokojové teploty buď s karamelovým salkem nebo pro bezmléčnou verzi s rozpuštěným nugátem. Vytvoříme hladký krém.

Placky si naměříme a nakrájíme na třetiny: 5 - 6 ks ze dvou plechů nebo vykrojíme pomocí šablony či čtvercové formy (15 x 15 cm) 5 - 6 čtverců. Ořízneme nerovné okraje a z okrajů a zbytků medových placek vytvoříme drobečky (v mixéru apod.). Pokud máte placky vyšší, můžete na sestavení použít 5 ks a šestou si nechat na posyp. K drobečkům přidáme mleté vlašské ořechy.

Jednotlivé díly promazáváme krémem tak, aby nám zbyl i na boky a povrch dortu. Sestavíme na sebe do tvaru dortu či řezů (můžeme použít i ozdobná vykrajovátka - srdce apod.). Nakrájíme na požadované tvary a potáhneme boky a povrch zákusků krémem. Směs drobečků s ořechy opatrně rukou přitlačíme do boků zákusků a posypeme tímto drobením i povrch. Zdobíme celými vlašskými ořechy a čokoládovými ozdobami.

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte