úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Měkké marokánky - bez lepku, mléka, vajec

Měkké marokánky - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Vánoční cukroví
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 125 ml rýžového mléka
125 ml rýžové nebo sójové smetany na vaření
100 g mandlí (plátky + hranolky loupané)
70 g Schär mix C nebo bramborového či kukuřičného škrobu
50 g sušených nebo kandovných sekaných višní
50 g kandované pomerančové BIO kůry
50 g kandované citrónové BIO kůry
50 g brusinek
30 g bezmléčného tuku Stella
3 rovné lžíce třtinového cukru
1 cukr s pravou vanilkou

plechy + pečící papír

Na dohotovení:
rozpuštěná hořká čokoláda bez mléka, např. červená z Lidlu + tuk Omega (poměr 3:1)
Postup přípravy:

Troubu si předehřejeme na 170 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem. V hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme na středním plameni cukr na světlý karamel, přidáme tuk, rostlinné mléko, smetanu a promícháme.

Za stálého míchání přisypeme mouku či škrob a mícháme až do varu a zhoustnutí (raději metličkou než vařečkou, aby se rozpustily žmolky). Hustou směs ještě promícháváme cca 1 minutu (pozor, jde to poměrně rychle). Odstavíme pánev se směsí ze sporáku a necháme cca 10 minut zchladnout.

Do zchladlé směsi přisypeme mandle a ovoce a promícháme. Necháme úplně vychladnout. Z hmoty tvarujeme mokrou rukou na pečící papír na plechu placičky o průměru dětské dlaně, cca 4 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 - 15 minut (zespod by měly být světle zlaté). Necháme na mřížce úplně vychladnout. Pak sundaváme z plechu a hladkou stranu namáčíme do čokoládové polevy. Nožem můžeme přizdobit klikatými ornamenty.

Autorka: Radka Vrzalová https://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...