úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Měkké marokánky - bez lepku, mléka, vajec

Měkké marokánky - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Vánoční cukroví
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 125 ml rýžového mléka
125 ml rýžové nebo sójové smetany na vaření
100 g mandlí (plátky + hranolky loupané)
70 g Schär mix C nebo bramborového či kukuřičného škrobu
50 g sušených nebo kandovných sekaných višní
50 g kandované pomerančové BIO kůry
50 g kandované citrónové BIO kůry
50 g brusinek
30 g bezmléčného tuku Stella
3 rovné lžíce třtinového cukru
1 cukr s pravou vanilkou

plechy + pečící papír

Na dohotovení:
rozpuštěná hořká čokoláda bez mléka, např. červená z Lidlu + tuk Omega (poměr 3:1)
Postup přípravy:

Troubu si předehřejeme na 170 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem. V hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme na středním plameni cukr na světlý karamel, přidáme tuk, rostlinné mléko, smetanu a promícháme.

Za stálého míchání přisypeme mouku či škrob a mícháme až do varu a zhoustnutí (raději metličkou než vařečkou, aby se rozpustily žmolky). Hustou směs ještě promícháváme cca 1 minutu (pozor, jde to poměrně rychle). Odstavíme pánev se směsí ze sporáku a necháme cca 10 minut zchladnout.

Do zchladlé směsi přisypeme mandle a ovoce a promícháme. Necháme úplně vychladnout. Z hmoty tvarujeme mokrou rukou na pečící papír na plechu placičky o průměru dětské dlaně, cca 4 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 - 15 minut (zespod by měly být světle zlaté). Necháme na mřížce úplně vychladnout. Pak sundaváme z plechu a hladkou stranu namáčíme do čokoládové polevy. Nožem můžeme přizdobit klikatými ornamenty.

Autorka: Radka Vrzalová https://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...