úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Měkké marokánky - bez lepku, mléka, vajec, sóji

Měkké marokánky - bez lepku, mléka, vajec, sóji

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Vánoční cukroví
Hodnocení:
Hodnotilo 9 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: 125 ml rýžového mléka
125 ml rýžové, kokosové nebo sójové smetany na vaření
100 g mandlí (loupané plátky + hranolky)
70 g Schär mix C nebo bramborového či kukuřičného škrobu
50 g sušených nebo kandovaných sekaných višní
50 g kandované pomerančové BIO kůry
50 g kandované citrónové BIO kůry
50 g brusinek
30 g bezmléčného tuku Stella
3 lžíce třtinového cukru
1 cukr s pravou vanilkou

Na dohotovení:
rozpuštěná hořká čokoláda bez mléka, např. červená z Lidlu) + tuk Omega (poměr 3:1)
Postup přípravy:

Troubu si předehřejeme na 170 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem.

V hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme na středním plameni cukr na světlý karamel, přidáme tuk, rostlinné mléko, smetanu a promícháme.

Za stálého míchání přisypeme mouku či škrob a mícháme až do varu a zhoustnutí (raději metličkou než vařečkou, aby se rozpustily žmolky). Hustou směs ještě promícháváme cca 1 minutu (pozor, jde to poměrně rychle).

Odstavíme pánev se směsí ze sporáku a necháme cca 10 minut zchladnout.

Do zchladlé směsi přisypeme mandle a ovoce a promícháme. Necháme úplně vychladnout.

Z hmoty tvarujeme mokrou rukou na pečící papír na plechu placičky o průměru dětské dlaně, cca 4 cm.

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 - 15 minut (zespod by měly být marokánky světle zlaté).

Necháme je na mřížce úplně vychladnout, pak sundáme z plechu a hladkou stranu namáčíme do čokoládové polevy. Nožem můžeme přizdobit klikaté ornamenty.

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...