Měkké marokánky - bez lepku, mléka, vajec, sóji
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Vánoční cukroví |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku Bez vajec Bez mléka |

Ingredience: |
125 ml rýžového mléka 125 ml rýžové, kokosové nebo sójové smetany na vaření 100 g mandlí (loupané plátky + hranolky) 70 g Schär mix C nebo bramborového či kukuřičného škrobu 50 g sušených nebo kandovaných sekaných višní 50 g kandované pomerančové BIO kůry 50 g kandované citrónové BIO kůry 50 g brusinek 30 g bezmléčného tuku Stella 3 lžíce třtinového cukru 1 cukr s pravou vanilkou Na dohotovení: rozpuštěná hořká čokoláda bez mléka, např. červená z Lidlu) + tuk Omega (poměr 3:1) |
---|---|
Postup přípravy: |
Troubu si předehřejeme na 170 °C. Plechy vyložíme pečícím papírem. V hluboké pánvi s nepřilnavým povrchem rozpustíme na středním plameni cukr na světlý karamel, přidáme tuk, rostlinné mléko, smetanu a promícháme. Za stálého míchání přisypeme mouku či škrob a mícháme až do varu a zhoustnutí (raději metličkou než vařečkou, aby se rozpustily žmolky). Hustou směs ještě promícháváme cca 1 minutu (pozor, jde to poměrně rychle). Odstavíme pánev se směsí ze sporáku a necháme cca 10 minut zchladnout. Do zchladlé směsi přisypeme mandle a ovoce a promícháme. Necháme úplně vychladnout. Z hmoty tvarujeme mokrou rukou na pečící papír na plechu placičky o průměru dětské dlaně, cca 4 cm. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 - 15 minut (zespod by měly být marokánky světle zlaté). Necháme je na mřížce úplně vychladnout, pak sundáme z plechu a hladkou stranu namáčíme do čokoládové polevy. Nožem můžeme přizdobit klikaté ornamenty. Autorka: Radka Vrzalová |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...