úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Nedělní bábovka z hnědé rýže a tapioky - bez lepku a mléka

Nedělní bábovka z hnědé rýže a tapioky - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Bábovky
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 4 velká vejce
130 - 150 ml řepkového oleje
100 g třtinového cukru
100 g mouky z hnědé rýže
80 g rozpuštěné hořké čokolády bez mléka (např. Lidl Fin Care - červená)
50 g jemné hladké rýžové mouky
50 g tapiokového škrobu
1 balení cukru s pravou vanilkou
1 vrchovatá nebo 2 rovné lžíce inulinové vlákniny
10 - 12 g prášku do pečiva bez kukuřice
strouhaná kůra z jednoho BIO citrónu

Na vymazání a vysypání formy:
kokosový tuk
rýžová instantní kaše
Postup přípravy:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na bábovku důkladně vymažeme kokosovým tukem a vysypeme rýžovou kaší. Čokoládu si v hrnečku rozpustíme (v mikrovlnce nebo na sporáku).

Vejce vyšleháme s cukry do světlé hedvábné pěny (cca 3 - 5 minut), přilijeme olej a citrónovou kůru a dále šleháme opět do světle žluté pěny. Ve vedlejší míse smícháme mouky se škrobem a kypřícím práškem. Moučnou směs opatrně zašleháme k vaječné směsi už jen silikonovou stěrkou. Asi 10 lžic promíchaného těstíčka přidáme k zchladlé čokoládě a opatrně spolu promícháme v čokoládovou hmotu.

Do formy dáme část žlutého těsta, pak těsto čokoládové a dolijeme těstem žlutým. Pečeme nejprve 15 minut při 180 °C, pak snížíme na 170 °C a dopékáme dalších 15 - 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta jen se suchými drobečky.

Formu s bábovkou necháme vychladnout vždy na mřížce a pak teprve ji překlopíme. Po úplném vychladnutí krájíme. Dosladit si myslím není třeba, ale pro krásu můžeme trochu pocukrovat...

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...