úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Nekynutý mazanec - bez lepku a mléka

Nekynutý mazanec - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Velikonoční mazanec
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 350 g hladké bezlepkové mouky (Jizerka, Schär-Pattiserie, apod., 50 g může tvořit pohanková)
200 g bílého tofu
200 g moučkového cukru (dle chuti) + 1 vanilkový cukr
170 g Stelly
2 velká vejce + 1 na potření
50 g velkých rozinek namočených do dvou polévkových lžic tuzemáku + 1 polévková lžíce rumu do těsta
50 g sušeného ovoce
50 g sekaných mandlí
3 kávové lžičky vinného kamene nebo 1 bezlepkový kypřící prášek (2 kávové lžičky)
1 polévková lžíce kůry z bio citronu nebo pomeranče a 2 polévkové lžíce šťávy z citronu či pomeranče
1 polévková lžíce psylia
1 kávová lžička guarové moučky
50 ml vlažného rostlinného mléka (nemusí být, podle hustoty těsta)
Postup přípravy:

Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme s vinným kamenem.

Šlehačem nebo v robotu vyšleháme tuk s cukry do světlé nadýchané pěny. Postupně zašleháme obě celá vejce. Přidáme postupně rozmixované tofu, rum, citronovou kůru a šťávu a zašleháme, až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170° C. Plech potáhneme pečícím papírem.

K tukovo-vaječnému základu přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, psylium, guar a opatrně promícháme. Nakonec přisypáváme mouku rozmíchanou s kypřidlem.

Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažnou tekutinu. Vlhkýma rukama vytvoříme jeden nebo dva bochánky, které přemístíme na plech, uprostřed je nařízneme do kříže, potřeme vajíčkem a pečeme do hnědé kůrky. Až je špejle zapíchnutá do středu suchá. Po upečení necháme bochánky na mřížce vychladnout a bohatě pocukrujeme. Těsto má tendenci se rozbíhat, proto je lepší udělat spoustu malých bochánků (tvarujeme vlhkýma rukama) do košíčků.

Tip: Pokud připravujete mazanec pro sdruženou dietu spolu s Diabetes, zkuste místo dávky cukru 1,5 dcl agávového sirupu nebo 80-100 g fruktozy.

Autorka: Radka Vrzalová - Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte