Nekynutý mazanec - bez lepku a mléka
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Velikonoční mazanec |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku Bez mléka |

Ingredience: |
350 g hladké bezlepkové mouky (Jizerka, Schär-Pattiserie, apod., 50 g může tvořit pohanková) 200 g bílého tofu 200 g moučkového cukru (dle chuti) + 1 vanilkový cukr 170 g Stelly 2 velká vejce + 1 na potření 50 g velkých rozinek namočených do dvou polévkových lžic tuzemáku + 1 polévková lžíce rumu do těsta 50 g sušeného ovoce 50 g sekaných mandlí 3 kávové lžičky vinného kamene nebo 1 bezlepkový kypřící prášek (2 kávové lžičky) 1 polévková lžíce kůry z bio citronu nebo pomeranče a 2 polévkové lžíce šťávy z citronu či pomeranče 1 polévková lžíce psylia 1 kávová lžička guarové moučky 50 ml vlažného rostlinného mléka (nemusí být, podle hustoty těsta) |
---|---|
Postup přípravy: |
Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme s vinným kamenem. Šlehačem nebo v robotu vyšleháme tuk s cukry do světlé nadýchané pěny. Postupně zašleháme obě celá vejce. Přidáme postupně rozmixované tofu, rum, citronovou kůru a šťávu a zašleháme, až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170° C. Plech potáhneme pečícím papírem. K tukovo-vaječnému základu přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, psylium, guar a opatrně promícháme. Nakonec přisypáváme mouku rozmíchanou s kypřidlem. Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažnou tekutinu. Vlhkýma rukama vytvoříme jeden nebo dva bochánky, které přemístíme na plech, uprostřed je nařízneme do kříže, potřeme vajíčkem a pečeme do hnědé kůrky. Až je špejle zapíchnutá do středu suchá. Po upečení necháme bochánky na mřížce vychladnout a bohatě pocukrujeme. Těsto má tendenci se rozbíhat, proto je lepší udělat spoustu malých bochánků (tvarujeme vlhkýma rukama) do košíčků. Tip: Pokud připravujete mazanec pro sdruženou dietu spolu s Diabetes, zkuste místo dávky cukru 1,5 dcl agávového sirupu nebo 80-100 g fruktozy. Autorka: Radka Vrzalová - Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862 |
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...
- Čističky vzduchu
- Odvlhčovače vzduchu
- Zvlhčovače vzduchu
- Pračky vzduchu
- Protiroztočové povlaky
- Peřiny a povlečení pro alergiky
- Oděvy pro ekzematiky
- Inhalátory, dýchací pomůcky
- Vysavače pro alergiky
- Parní vysavače
- Úklid, praní, čištění
- Okenní sítě proti pylu, hmyzu
- Kosmetika, drogerie, opalování
- Mobilní klimatizace
- Zobrazit e-shop