úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Nekynutý mazanec - bez lepku a mléka

Nekynutý mazanec - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Velikonoční mazanec
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 350 g hladké bezlepkové mouky (Jizerka, Schar-Pattiserie, apod., 50 g může tvořit pohanková)
200 g bílého tofu
180 g moučkového cukru (dle chuti) + 1 vanilkový cukr
170 g Stelly
2 velká vejce + 1 na potření
50 g velkých rozinek namočených do dvou lžic tuzemáku + 1 lžíce rumu do těsta
50 g sušeného ovoce
50 g sekaných mandlí
2 lžíce šťávy z citronu či pomeranče
1 lžíce kůry z bio citrónu nebo pomeranče a
1 lžíce psylia
3 lžičky vinného kamene nebo 1 bezlepkový kypřící prášek (2 kávové lžičky)
1 lžička guarové moučky

50 ml vlažného rostlinného mléka ( nemusí být, podle hustoty těsta)
Postup přípravy:

Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme s vinným kamenem.

Šlehačem nebo v robotu vyšleháme tuk s cukry do světlé nadýchané pěny. Postupně zašleháme obě celá vejce. Přidáme postupně rozmixované tofu, rum, citronovou kůru a šťávu a zašleháme až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170° C. Plech potáhneme pečícím papírem.

K tukovo-vaječnému základu přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, psylium, guar a opatrně promícháme. Nakonec přisypáváme mouku rozmíchanou s kypřidlem.

Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažnou tekutinu. Vlhkýma rukama vytvoříme jeden nebo dva bochánky, které přemístíme na plech, uprostřed je nařízneme do kříže potřeme vajíčkem a pečeme do hnědé kůrky, až je špejle zapíchnutá do středu suchá.

Po upečení necháme bochánky na mřížce vychladnout a bohatě pocukrujeme. Těsto má tendenci se rozbíhat, proto je lepší udělat spoustu malých bochánků (tvarujeme vlhkýma rukama) do košíčků.

Autorka: Radka Vrzalová - Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...