úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Nekynutý mazanec - bez lepku a mléka

Nekynutý mazanec - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Velikonoční mazanec
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 350 g hladké bezlepkové mouky (Jizerka, Schar-Pattiserie, apod., 50 g může tvořit pohanková)
200 g bílého tofu
180 g moučkového cukru (dle chuti) + 1 vanilkový cukr
170 g Stelly
2 velká vejce + 1 na potření
50 g velkých rozinek namočených do dvou lžic tuzemáku + 1 lžíce rumu do těsta
50 g sušeného ovoce
50 g sekaných mandlí
2 lžíce šťávy z citronu či pomeranče
1 lžíce kůry z bio citrónu nebo pomeranče a
1 lžíce psylia
3 lžičky vinného kamene nebo 1 bezlepkový kypřící prášek (2 kávové lžičky)
1 lžička guarové moučky

50 ml vlažného rostlinného mléka ( nemusí být, podle hustoty těsta)
Postup přípravy:

Všechny suroviny si vyndáme alespoň 2 hodiny před přípravou na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu. Mouky smícháme s vinným kamenem.

Šlehačem nebo v robotu vyšleháme tuk s cukry do světlé nadýchané pěny. Postupně zašleháme obě celá vejce. Přidáme postupně rozmixované tofu, rum, citronovou kůru a šťávu a zašleháme až se vytvoří hladký krém. Troubu předehřejeme na 170° C. Plech potáhneme pečícím papírem.

K tukovo-vaječnému základu přidáme rozinky, sekané mandle a sušené ovoce, psylium, guar a opatrně promícháme. Nakonec přisypáváme mouku rozmíchanou s kypřidlem.

Těsto přemístíme na podložku posypanou trochou mouky a opatrně prohněteme. Pokud je těsto suché a drobí se, přidáme po troškách vlažnou tekutinu. Vlhkýma rukama vytvoříme jeden nebo dva bochánky, které přemístíme na plech, uprostřed je nařízneme do kříže potřeme vajíčkem a pečeme do hnědé kůrky, až je špejle zapíchnutá do středu suchá.

Po upečení necháme bochánky na mřížce vychladnout a bohatě pocukrujeme. Těsto má tendenci se rozbíhat, proto je lepší udělat spoustu malých bochánků (tvarujeme vlhkýma rukama) do košíčků.

Autorka: Radka Vrzalová - Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...