úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Novoroční houskový věnec - bez lepku, mléka, vajec

Novoroční houskový věnec - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí pečivo
Chléb a pečivo
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: Tmavé těsto:
250 ml teplé vody + 1 lžička medu nebo agávového sirupu
200 g směsi Simply Adveni
50 g lněné mouky
1 lžíce řepkového oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
5 g sušeného droždí

Světlé těsto:
200 ml teplé vody + 1 lžička medu nebo agávového sirupu
150 g Schaer mix B
100 g Jizerky
50 g mandlové mouky
1 lžíce řepkového oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
5 g sušeného droždí

mouka na podsypání válu
vymazaná forma na dort o průměru 23 - 24 cm
Postup přípravy:

U obou těst postupujeme stejně: mouky smícháme s kypřidlem a solí, promícháme suchou směs, přidáme droždí, promícháme. Přilijeme teplu vodu se sladidlem. Rukou vypracujeme vláčné těsto. Těsta zaděláme zvlášť a necháme 1 hodinu kynout klidně vedle sebe v jedné míse s poklopem na teplém místě.

Na dno trouby dáme hrnec s 1 litrem vody a předehřejeme na 220 °C. Těsta vyklopíme na vál a do každého zapracujeme olej. Pokud chceme těsto ochucené na preclíky či tyčky, přidáme posekaná rajčata a tymián.

Z těst tvarujeme vlhkou rukou malé houstičky o průměru cca 3 - 4 cm, vkládáme do vymazané formy střídavě (netlačíme je vedle sebe, měly by mít tak 0,5 cm rozestup, při odpočinku a v troubě vyběhnou a věnec se spojí). Formu s houstičkami přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme opět na 10 minut kynout, třeba k nahřívající se troubě. Pečeme cca 15 - 20 minut.

Věnec po upečení opatrně vyndáme z formy na mřížku a necháme vychladnout. Ze zbytků těsta tvarujeme tyčinky či preclíky, které můžeme pomazat tukem či vajíčkem a necháme péct 15 minut ve stejně vyhřáté troubě. Pak troubu vypneme a pečivo dosušíme spolu s klesající teplotou až do 130 °C - je pak křupavější.

Autorka: Radka Vrzalová: http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...