úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Novoroční houskový věnec - bez lepku, mléka, vajec

Novoroční houskový věnec - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí pečivo
Chléb a pečivo
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: Tmavé těsto:
250 ml teplé vody + 1 lžička medu nebo agávového sirupu
200 g směsi Simply Adveni
50 g lněné mouky
1 lžíce řepkového oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
5 g sušeného droždí

Světlé těsto:
200 ml teplé vody + 1 lžička medu nebo agávového sirupu
150 g Schaer mix B
100 g Jizerky
50 g mandlové mouky
1 lžíce řepkového oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
5 g sušeného droždí

mouka na podsypání válu
vymazaná forma na dort o průměru 23 - 24 cm
Postup přípravy:

U obou těst postupujeme stejně: mouky smícháme s kypřidlem a solí, promícháme suchou směs, přidáme droždí, promícháme. Přilijeme teplu vodu se sladidlem. Rukou vypracujeme vláčné těsto. Těsta zaděláme zvlášť a necháme 1 hodinu kynout klidně vedle sebe v jedné míse s poklopem na teplém místě.

Na dno trouby dáme hrnec s 1 litrem vody a předehřejeme na 220 °C. Těsta vyklopíme na vál a do každého zapracujeme olej. Pokud chceme těsto ochucené na preclíky či tyčky, přidáme posekaná rajčata a tymián.

Z těst tvarujeme vlhkou rukou malé houstičky o průměru cca 3 - 4 cm, vkládáme do vymazané formy střídavě (netlačíme je vedle sebe, měly by mít tak 0,5 cm rozestup, při odpočinku a v troubě vyběhnou a věnec se spojí). Formu s houstičkami přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme opět na 10 minut kynout, třeba k nahřívající se troubě. Pečeme cca 15 - 20 minut.

Věnec po upečení opatrně vyndáme z formy na mřížku a necháme vychladnout. Ze zbytků těsta tvarujeme tyčinky či preclíky, které můžeme pomazat tukem či vajíčkem a necháme péct 15 minut ve stejně vyhřáté troubě. Pak troubu vypneme a pečivo dosušíme spolu s klesající teplotou až do 130 °C - je pak křupavější.

Autorka: Radka Vrzalová: http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...