úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Novoroční houskový věnec - bez lepku, mléka, vajec

Novoroční houskový věnec - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí pečivo
Chléb a pečivo
Hodnocení:
Hodnotili 3 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: Tmavé těsto:
250 ml teplé vody + 1 lžička medu nebo agávového sirupu
200 g směsi Simply Adveni
50 g lněné mouky
1 lžíce řepkového oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
5 g sušeného droždí

Světlé těsto:
200 ml teplé vody + 1 lžička medu nebo agávového sirupu
150 g Schaer mix B
100 g Jizerky
50 g mandlové mouky
1 lžíce řepkového oleje
1 lžička soli
1/2 lžičky prášku do pečiva
5 g sušeného droždí

mouka na podsypání válu
vymazaná forma na dort o průměru 23 - 24 cm
Postup přípravy:

U obou těst postupujeme stejně: mouky smícháme s kypřidlem a solí, promícháme suchou směs, přidáme droždí, promícháme. Přilijeme teplu vodu se sladidlem. Rukou vypracujeme vláčné těsto. Těsta zaděláme zvlášť a necháme 1 hodinu kynout klidně vedle sebe v jedné míse s poklopem na teplém místě.

Na dno trouby dáme hrnec s 1 litrem vody a předehřejeme na 220 °C. Těsta vyklopíme na vál a do každého zapracujeme olej. Pokud chceme těsto ochucené na preclíky či tyčky, přidáme posekaná rajčata a tymián.

Z těst tvarujeme vlhkou rukou malé houstičky o průměru cca 3 - 4 cm, vkládáme do vymazané formy střídavě (netlačíme je vedle sebe, měly by mít tak 0,5 cm rozestup, při odpočinku a v troubě vyběhnou a věnec se spojí). Formu s houstičkami přikryjeme vlhkou utěrkou a dáme opět na 10 minut kynout, třeba k nahřívající se troubě. Pečeme cca 15 - 20 minut.

Věnec po upečení opatrně vyndáme z formy na mřížku a necháme vychladnout. Ze zbytků těsta tvarujeme tyčinky či preclíky, které můžeme pomazat tukem či vajíčkem a necháme péct 15 minut ve stejně vyhřáté troubě. Pak troubu vypneme a pečivo dosušíme spolu s klesající teplotou až do 130 °C - je pak křupavější.

Autorka: Radka Vrzalová: http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...