úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Oříškový makovec - bez lepku a mléka, příp. vajec

Oříškový makovec - bez lepku a mléka, příp. vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Kynuté moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: Těsto:
200 g Schaer Farine + 100 g Adveni Bake and Cake (nebo 200 g Schaer B + 100 g Jizerky zelené)
150 - 200 ml teplé vody
100 g jemně strouhané mladé cuketové dužniny bez pecek
1 vejce M (50 ml po rozklepu) nebo vaječná náhrada s vodou
50 g cukur moučka
40 g bezmléčného tuku nebo GHÍ
1 lžíce strouhané BIO citrónové kůry
5 g sušeného droždí vlaštovkou
4 g bezlepkového prášku do pečiva
špetka soli

Náplň:
200 ml horkého sójového neslazeného mléka
100 g mletého máku
100 g mletých nebo strouhaných lístkových oříšků
80 g třtinového cukru
1 lžíce Tuzemáku
skořice a citrónová kůra podle chuti

příp. kukuřičná strouhanka na dohuštění

pečící nádoba vyložená pečícím papírem
Postup přípravy:

Mouky smícháme v uzavíratelné míse se solí, kypřícím práškem, cukrem a kůrou. Přidáme strouhanou cuketku a prsty ji rozmělníme s moukou. Do směsi přisypeme droždí a opět rukou promícháme. Lehce si rozmícháme v odměrce vejce a dolijeme teplou vodou na risku 200 ml (tedy 150 ml vody). Tekutinu přidáme do těsta a rukou zapracujeme. Pokud by bylo těsto suché, přidáme ještě 50 ml teplé vody a opět rukou zapracujeme, až máme hladké lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme a dáme na teplé místo kynout na cca 45 minut - 1 hodinu.

Připravíme si náplň - na ovocný koláč ovoce a drobenku, na ořechový makovec smícháme všechny sypké suroviny a v kastrůlku přelijeme horkým mlékem a cca 3 minuty povaříme. Přidáme Tuzemák a příp. dohustíme kukuřičnou strouhankou nebo drcenými piškoty apod. na hustější kaši.

Rozpustíme si tuk do těsta a necháme ho zchladnout. Přidáme do vykynutého těsta a zapracujeme. Cuketka se v těstě rozpustí a díky tuku bude těstíčko jemné až hedvábné, ale tekutější, než jsme zvyklí třeba na Tondovy rohlíky.

Na dno trouby dáme hrnec s vodou a troubu roztopíme na 230 °C. Pečící nádobu vyložíme pečícím papírem. Pokud budeme dělat ořechový makovec, tak formu na dlouhý srnčí hřbet vyložíme cca 1/3 těsta a mokrou rukou ho rozprostřeme po celé délce. Dáme 1/2 ořechovo-makové náplně, zase těsto, druhou polovinu náplně a zbytek těsta. Uhladíme opět mokrou rukou. Povrch můžeme potřít zbytkem tuku a posypat oříšky.

Necháme přikryté pod utěrkou 10 minut odpočívat a pak pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 230 °C, pak snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme dalších 10 minut. Stav těsta uvnitř můžeme zkontrolovat špejlí.

Pečivo vyndáme na mřížku i s papírem a necháme zcela vychladnout.

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte