Oříškový makovec - bez lepku a mléka, příp. vajec
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Kynuté moučníky |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku Bez mléka |

Ingredience: |
Těsto: 200 g Schaer Farine + 100 g Adveni Bake and Cake (nebo 200 g Schaer B + 100 g Jizerky zelené) 150 - 200 ml teplé vody 100 g jemně strouhané mladé cuketové dužniny bez pecek 1 vejce M (50 ml po rozklepu) nebo vaječná náhrada s vodou 50 g cukur moučka 40 g bezmléčného tuku nebo GHÍ 1 lžíce strouhané BIO citrónové kůry 5 g sušeného droždí vlaštovkou 4 g bezlepkového prášku do pečiva špetka soli Náplň: 200 ml horkého sójového neslazeného mléka 100 g mletého máku 100 g mletých nebo strouhaných lístkových oříšků 80 g třtinového cukru 1 lžíce Tuzemáku skořice a citrónová kůra podle chuti příp. kukuřičná strouhanka na dohuštění pečící nádoba vyložená pečícím papírem |
---|---|
Postup přípravy: |
Mouky smícháme v uzavíratelné míse se solí, kypřícím práškem, cukrem a kůrou. Přidáme strouhanou cuketku a prsty ji rozmělníme s moukou. Do směsi přisypeme droždí a opět rukou promícháme. Lehce si rozmícháme v odměrce vejce a dolijeme teplou vodou na risku 200 ml (tedy 150 ml vody). Tekutinu přidáme do těsta a rukou zapracujeme. Pokud by bylo těsto suché, přidáme ještě 50 ml teplé vody a opět rukou zapracujeme, až máme hladké lepivé těsto. Mísu s těstem přikryjeme a dáme na teplé místo kynout na cca 45 minut - 1 hodinu. Připravíme si náplň - na ovocný koláč ovoce a drobenku, na ořechový makovec smícháme všechny sypké suroviny a v kastrůlku přelijeme horkým mlékem a cca 3 minuty povaříme. Přidáme Tuzemák a příp. dohustíme kukuřičnou strouhankou nebo drcenými piškoty apod. na hustější kaši. Rozpustíme si tuk do těsta a necháme ho zchladnout. Přidáme do vykynutého těsta a zapracujeme. Cuketka se v těstě rozpustí a díky tuku bude těstíčko jemné až hedvábné, ale tekutější, než jsme zvyklí třeba na Tondovy rohlíky. Na dno trouby dáme hrnec s vodou a troubu roztopíme na 230 °C. Pečící nádobu vyložíme pečícím papírem. Pokud budeme dělat ořechový makovec, tak formu na dlouhý srnčí hřbet vyložíme cca 1/3 těsta a mokrou rukou ho rozprostřeme po celé délce. Dáme 1/2 ořechovo-makové náplně, zase těsto, druhou polovinu náplně a zbytek těsta. Uhladíme opět mokrou rukou. Povrch můžeme potřít zbytkem tuku a posypat oříšky. Necháme přikryté pod utěrkou 10 minut odpočívat a pak pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut na 230 °C, pak snížíme teplotu na 200 °C a dopékáme dalších 10 minut. Stav těsta uvnitř můžeme zkontrolovat špejlí. Pečivo vyndáme na mřížku i s papírem a necháme zcela vychladnout. Autorka: Radka Vrzalová |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...