úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Perníkové dominové kostky s morušemi bez lepku a mléka

Perníkové dominové kostky s morušemi bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 1 h
Zařazení: Perníky
Hodnocení:
Hodnotil 1 člověk
Pro alergiky: Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Těsto:
300 ml sójového nebo rýžového mléka
300 g bezlepkové mouky (150 g Jizerka + 150 g Doves Farm samokypřící - modrá)
150 g švestkových povidel (domácí jsou nejlepší, pokud zakoupíte v obchodě, nařeďte je několika lžícemi teplé vody do konzistence dětské přesnídávky)
100 - 150 g moučkového cukru (podle chuti a sladkosti povidel)
50 - 100 g plodů moruše (podle chuti)
2 celá vejce
50 ml oleje
2 polévkové lžíce kakaa
1 kypřící prášek do perníku Dr. Oetker
1 kávová lžička bezlepkového koření do perníku (např. Benkor)
tuk (bez laktózy) a kukuřičná strouhanka na vymazání a vysypání plechu

Poleva a ozdobení:
100 g hořké čokolády (bez laktózy)
30 g rostlinného tuku (bez laktózy)
cukrové zdobení - kuličky Dr. Oetker (bez obsahu pšeničného škrobu)
Postup přípravy:

Předehřejeme troubu na 160 °C. Ve vlažném mléce rozmícháme vejce, povidla a olej. Přidáme mouky s kypřícím práškem, kořením, cukrem a kakaem (případně přidáme nastrouhaný brambor či jablko). Směs dobře promícháme na hladké a vláčné těsto. Jako poslední do těsta vmícháme moruše. Plech s vyšším okrajem (rozměr cca 20 x 30 cm) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou.

Perník pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 30 minut, až je špejle zapíchnutá do středu čistá a těsto se na ni nelepí. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme čokoládu s tukem a spojíme v polevu. Po upečení necháme plech s perníkem na mřížce vychladnout, zdobíme čokoládovou polevou. Nakrájíme ostrým nožem do tvaru dominových kostek a ozdobíme cukrovými kuličkami tak, aby vypadaly jako dominové kostky.

Tip: Pokud chcete mí perník vláčnější, můžete do těsta přidat jeden uvařený, jemně nastrouhaný brambor (cca 100 g varný typ B, C), nebo jedno oloupané jablko o stejné hmotnosti. Musíte však počítat s tím, že perník tolik nevyběhne.

Obměna: Pokud vám moruše nezachutnaly, zkuste je nahradit sekanými sušenými švestkami s povidly, budou dokonale ladit. A když je namočíte na několik hodin před tím do rumu či slivovice, dospělci to určitě ocení.

Autorka: Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862

 

 

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte