Perníkové dominové kostky s morušemi bez lepku a mléka
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 1 h |
Zařazení: |
Perníky |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez mléka Bez lepku |

Ingredience: |
Těsto: 300 ml sójového nebo rýžového mléka 300 g bezlepkové mouky (150 g Jizerka + 150 g Doves Farm samokypřící - modrá) 150 g švestkových povidel (domácí jsou nejlepší, pokud zakoupíte v obchodě, nařeďte je několika lžícemi teplé vody do konzistence dětské přesnídávky) 100 - 150 g moučkového cukru (podle chuti a sladkosti povidel) 50 - 100 g plodů moruše (podle chuti) 2 celá vejce 50 ml oleje 2 polévkové lžíce kakaa 1 kypřící prášek do perníku Dr. Oetker 1 kávová lžička bezlepkového koření do perníku (např. Benkor) tuk (bez laktózy) a kukuřičná strouhanka na vymazání a vysypání plechu Poleva a ozdobení: 100 g hořké čokolády (bez laktózy) 30 g rostlinného tuku (bez laktózy) cukrové zdobení - kuličky Dr. Oetker (bez obsahu pšeničného škrobu) |
---|---|
Postup přípravy: |
Předehřejeme troubu na 160 °C. Ve vlažném mléce rozmícháme vejce, povidla a olej. Přidáme mouky s kypřícím práškem, kořením, cukrem a kakaem (případně přidáme nastrouhaný brambor či jablko). Směs dobře promícháme na hladké a vláčné těsto. Jako poslední do těsta vmícháme moruše. Plech s vyšším okrajem (rozměr cca 20 x 30 cm) vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Perník pečeme ve vyhřáté troubě cca 20 - 30 minut, až je špejle zapíchnutá do středu čistá a těsto se na ni nelepí. Mezitím si v kastrůlku rozpustíme čokoládu s tukem a spojíme v polevu. Po upečení necháme plech s perníkem na mřížce vychladnout, zdobíme čokoládovou polevou. Nakrájíme ostrým nožem do tvaru dominových kostek a ozdobíme cukrovými kuličkami tak, aby vypadaly jako dominové kostky. Tip: Pokud chcete mí perník vláčnější, můžete do těsta přidat jeden uvařený, jemně nastrouhaný brambor (cca 100 g varný typ B, C), nebo jedno oloupané jablko o stejné hmotnosti. Musíte však počítat s tím, že perník tolik nevyběhne. Obměna: Pokud vám moruše nezachutnaly, zkuste je nahradit sekanými sušenými švestkami s povidly, budou dokonale ladit. A když je namočíte na několik hodin před tím do rumu či slivovice, dospělci to určitě ocení. Autorka: Vařečka http://www.proalergiky.cz/profil/45862
|
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...