úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Pohankové bulky z kynutého těsta - bez lepku, mléka, vajec, ořechů a soji

Pohankové bulky z kynutého těsta - bez lepku, mléka, vajec, ořechů a soji

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí pečivo
Hodnocení:
Ohodnoťte jako první
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 150 g hladké pohankové mouky
125 ml vody
1 uvařená nastrouhaná brambora (uvařená předem)
70 g sádla
50 g hladké rýžové mouky
50 g hladké kukuřičné mouky
2 – 3 lžičky soli (dle chuti)
2 lžičky psyllia smíchané se 100 ml vody
1/2 lžičky cukru (do kvásku)
1/2 kostky droždí

kmín, černý kmín, hrubozrnná sůl, mák, semínka atd. na posypání bulek
Postup přípravy:

V míse si smícháme všechny mouky. Poté si připravíme kvásek - v hrnečku rozmícháme droždí, 1/2 lžičky cukru, 125 ml vody a 1 lžíci připravené moučné směsi. Necháme vzejít (dávám do trouby vyhřáté na 40 stupňů pro urychlení).

V další misce si smícháme psyllium se 100 ml vody a necháme chvíli odstát, aby vznikl gel (náhrada za vejce).

Když je kvásek připravený, nalijeme ho do mísy k moučné směsi. Přidáme sůl, psylliový gel a přilejeme rozehřáté (né horké) sádlo. Vše dobře promícháme a dáme na teplé místo kynout přikryté pod utěrkou. Těsto kyne cca hodinu.

Po hodině kynutí k těstu nastrouháme na jemném struhadle uvařenou bramboru a zapracujeme do těsta. V této fázi můžeme přidat do těsta I nějaké koření či semínka, ale není to nutné, semínka či koření můžeme nechat jen na posypání hotových bulek.

Ze zpracovaného těsta vytvarujeme malé bulky a umístíme je na plech vyložený pečícím papírem.  Bulky se nám budou tvořit lépe, když si ruce omastíme trochou rostlinného oleje. Bulky na plechu nyní posypeme námi zvoleným kořením či semínky, necháme ještě chvíly kynout a poté upečeme dozlatova. Bulky jsou dobré a vláčné i třetí den ;-).

Z tohoto množství jsem vytvořila 7 ks bulek.

Autor: lucija.m

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...