úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > První narozeninový bezlepkový dort

První narozeninový bezlepkový dort

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 24 h
Zařazení: Dorty
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: Korpus:
4 vejce
200 ml oleje
160 g třtinového cukru
4 vanilkové pudinky (prášek dr. Oetker Naturamyl)
1 prášek do pečiva

Krém:
300 ml sójového mléka
máslo bez mléka, laktózy
třtinový cukr dle chuti
1 vanilkový pudink dr. Oetker Naturamyl

Fondán na potažení a ozdoby:
asi 3/4 - 1 kg moučkového cukru
ztužený pokrmový tuk Omega
110 g kukuřičného sirupu (pokud můžete, lze dát med)
60 ml studené vody
1 vrchovatá lžíce želatiny Dr. Oetker (sypká)
1 lžička jakéhokoliv aroma (dle chuti)
Postup přípravy:

Korpus:

Žloutky šleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a dále šleháme. Za stálého míchání přisypáváme pudinkové prášky a prášek do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do formy a dáme do předem vyhřáté trouby (160 stupňů). Pečeme pozvolna, aby těsto krásně vyběhlo a nezdrclo se. Necháme vychladnout. Teprve vychladlý korpus vyndáme z formy a necháme uležet do druhého dne.

Fondán:

Trošku víc pracný, ale stojí to za to ;-). Do větší mísy nasypeme asi půl kila moučkového cukru. Do kastrůlku dáme želatinu, zalijeme vodou a necháme 3 minuty bobtnat. Poté zahřejeme. Ale POZOR, nesmí se vařit! Přidáme kukuřičný sirup či med a aroma. Vzniklou horkou směs nalijeme do mísy s moučkovým cukrem. Vyklopíme na vál a s rukama pomazanýma Omegou zpracováváme. A zpracováváme, přisypáváme cukr a mažeme ruce Omegou... Čím déle se zpracovává, tak se tukem rozpouští ten cukr a jde to :-). Těžko předem říci, kolik "zapracujete" do hmoty cukru, zda 3/4 kg nebo kilo. Hladkou hmotu zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice, asi tak na 6 hodin. Tento fondán se hodí jak na potahování dortů, tak i na vypichované ozdoby či na tvarované růžičky apod. Pokud chcete fondán barevný, stačí obarvit až po odpočinutí, při vyvalování. A ještě rada - pod potahovku či pod fondán nesmí přijít šlehačka ani krém. Max. vršek či strany dortu pomazat hodně slabou vrstvičkou ušlehaného másla s cukrem a vanilkou - jinak by to teklo.

Druhý den korpus seřízneme dle potřeby a rozřízneme (jednou či dvakrát).

Na krém si uvaříme pudink a necháme zchladnout. V míse ušleháme máslo, do kterého pak po lžičkách přidáváme vychladlý pudink. Promažeme korpus. Boky dortu tence potřeme krémem a potáhneme fondánem. Vrch nazdobíme krémem, ovocem, fondánovými ozdobami...dle vlastní fantazie :-).

Autor: pralinka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte