První narozeninový bezlepkový dort
Náročnost: | středně náročný |
---|---|
Čas přípravy: | 24 h |
Zařazení: |
Dorty |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka Bez lepku |

Ingredience: |
Korpus: 4 vejce 200 ml oleje 160 g třtinového cukru 4 vanilkové pudinky (prášek dr. Oetker Naturamyl) 1 prášek do pečiva Krém: 300 ml sójového mléka máslo bez mléka, laktózy třtinový cukr dle chuti 1 vanilkový pudink dr. Oetker Naturamyl Fondán na potažení a ozdoby: asi 3/4 - 1 kg moučkového cukru ztužený pokrmový tuk Omega 110 g kukuřičného sirupu (pokud můžete, lze dát med) 60 ml studené vody 1 vrchovatá lžíce želatiny Dr. Oetker (sypká) 1 lžička jakéhokoliv aroma (dle chuti) |
---|---|
Postup přípravy: |
Korpus: Žloutky šleháme s cukrem do pěny, přidáme olej a dále šleháme. Za stálého míchání přisypáváme pudinkové prášky a prášek do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Vlijeme do formy a dáme do předem vyhřáté trouby (160 stupňů). Pečeme pozvolna, aby těsto krásně vyběhlo a nezdrclo se. Necháme vychladnout. Teprve vychladlý korpus vyndáme z formy a necháme uležet do druhého dne. Fondán: Trošku víc pracný, ale stojí to za to ;-). Do větší mísy nasypeme asi půl kila moučkového cukru. Do kastrůlku dáme želatinu, zalijeme vodou a necháme 3 minuty bobtnat. Poté zahřejeme. Ale POZOR, nesmí se vařit! Přidáme kukuřičný sirup či med a aroma. Vzniklou horkou směs nalijeme do mísy s moučkovým cukrem. Vyklopíme na vál a s rukama pomazanýma Omegou zpracováváme. A zpracováváme, přisypáváme cukr a mažeme ruce Omegou... Čím déle se zpracovává, tak se tukem rozpouští ten cukr a jde to :-). Těžko předem říci, kolik "zapracujete" do hmoty cukru, zda 3/4 kg nebo kilo. Hladkou hmotu zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do lednice, asi tak na 6 hodin. Tento fondán se hodí jak na potahování dortů, tak i na vypichované ozdoby či na tvarované růžičky apod. Pokud chcete fondán barevný, stačí obarvit až po odpočinutí, při vyvalování. A ještě rada - pod potahovku či pod fondán nesmí přijít šlehačka ani krém. Max. vršek či strany dortu pomazat hodně slabou vrstvičkou ušlehaného másla s cukrem a vanilkou - jinak by to teklo. Druhý den korpus seřízneme dle potřeby a rozřízneme (jednou či dvakrát). Na krém si uvaříme pudink a necháme zchladnout. V míse ušleháme máslo, do kterého pak po lžičkách přidáváme vychladlý pudink. Promažeme korpus. Boky dortu tence potřeme krémem a potáhneme fondánem. Vrch nazdobíme krémem, ovocem, fondánovými ozdobami...dle vlastní fantazie :-). |
Autor: | pralinka |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...