úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Rakvičky bez lepku, mléka a vaječných bílků

Rakvičky bez lepku, mléka a vaječných bílků

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Zákusky
Hodnocení:
Hodnotilo 9 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 2,5 hrnku cukru moučka (hrneček o objemu 250 ml)
5 žloutků z M vajec
4 - 5 vrchovatých lžic mouky Schär mix C (podle velikosti vajíček) + na dohuštění a podsypání válu
1 lžička cukrářského droždí (Amonium - hydrogenuhličitan amonný)

ostré kovové vykrajovátko
pečící papír na plech
Postup přípravy:

Žloutky, amonium a polovinu objemu cukru  vyšleháme první den do hladkého žlutého vláčného těstíčka. Přendáme do misky a necháme do druhého dne odpočinout v misce potažené potravinářskou folií v ledničce.

Odpočinuté těstíčko (nabyde a smrdí po čpavku) znovu prohněteme v robotu nebo hnětacími háky mixérem. Přidáme zbytek cukru a celý objem mouky. Pokud je těsto řídké (mělo by mít konzistenci normálního sušenkového těsta - vláčný bochánek, který když ho dáte do dlaně "neztéká" mezi prsty), přidáváme po lžíci mouku a prohněteme.

Troubu vyhřejeme na 170 °C. Na posypaném vále vyválíme z těsta placku o výšce cca 0,3 - 0,5 cm. Vykrajujeme dostatečně omoučeným ostrým vykrajovátkem jednotlivé tvary. Klademe na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 10 minut bez jakéhokoliv otevření trouby, až cukroví "vyskočí" do výšky. Pak troubu vypneme a necháme dosušit.

Vychladlé dozdobíme vyšlehanou živočišnou či rostlinnou smetanou nebo necháme rozpouštět na jazyku k dobrému šálku černého čaje s medem a citrónem. V plechové krabici vydrží korpusky několik týdnů.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...