úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Růžový chléb

Růžový chléb

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 9 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez lepku
Ingredience: 400 ml vody
400 g bezlepkové mouky Doves Farm – Brown bread flour
150 g uvařených a nastrouhaných brambor
100 g pohankové mouky
4 sušená rajčata
3 lžíce rozehřátého másla
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce lněného semínka
2 lžíce chia semínek
2 lžičky soli
1 lžička cukru
1 lžička chlebového koření
1 lžička vlákniny psyllia
7 g sušeného droždí

žloutek na potření
dýňová a slunečnicová semínka na posypání
Postup přípravy:

Den předem uvařené brambory si nastrouháme nahrubo.

Navážíme si mouky. Dvě lžíce z daného množství použijeme na probuzení kvásku. Ten si připravíme tak, že mouku v menší misce zalijeme 200 ml teplé vody, přidáme droždí, cukr, zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut.

Do další misky s 200 ml teplé vody přidáme chia semínka a rovněž necháme nabobtnat cca 10 - 15 minut.

Najemno si nakrájíme sušená rajčata.

Do mísy, ve které máme navážené mouky, přidáme sůl, koření na chleba, lněné semínko, vlákninu a kousíčky rajčat.

Vezmeme větší mísu, dáme do ní gelovitá chia semínka, jablečný ocet, probuzený kvásek, přidáme sypké směsi, nastrouhané brambory, promícháme a na závěr přidáme olej. Podle hustoty přidáme po lžíci vodu a zamícháme (konzistence má odpovídat husté kaši, ale zároveň musí jít těsto míchat).

Směs důkladně promícháme a stěrkou přendáme do pečící nádoby domácí pekárny, uhladíme vršek stěrkou, uděláme tři zářey, pomažeme rozkvedlaným žloutkem a posypeme semínky.

Po upečení necháme 5 minut odležet a poté vyklápíme. Chléb necháme vychladnout na kovové či dřevěné mřížce, aby se nezapařil.

Autor: MaruškaL

Komentáře k receptu
eva

15. 9. 2013
16:24

kde dostať tie chia semienka,korenie na chleba a vlákninu? a dá sa to upiecť aj v trúbe al.len v pekárničke?dakujem

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec
Květákový mozeček - bez lepku, mléka, vajec

Dáme vařit 2 skleničky vody se špetkou soli a lžící slunečnicového oleje. Až začne voda vřít, stáhneme ji úplně z plotny a...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...