Růžový chléb
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | 2 h |
Zařazení: |
Domácí chléb |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka Bez lepku |

Ingredience: |
400 ml vody 400 g bezlepkové mouky Doves Farm – Brown bread flour 150 g uvařených a nastrouhaných brambor 100 g pohankové mouky 4 sušená rajčata 3 lžíce rozehřátého másla 2 lžíce jablečného octa 2 lžíce lněného semínka 2 lžíce chia semínek 2 lžičky soli 1 lžička cukru 1 lžička chlebového koření 1 lžička vlákniny psyllia 7 g sušeného droždí žloutek na potření dýňová a slunečnicová semínka na posypání |
---|---|
Postup přípravy: |
Den předem uvařené brambory si nastrouháme nahrubo. Navážíme si mouky. Dvě lžíce z daného množství použijeme na probuzení kvásku. Ten si připravíme tak, že mouku v menší misce zalijeme 200 ml teplé vody, přidáme droždí, cukr, zamícháme a necháme nabobtnat cca 15 minut. Do další misky s 200 ml teplé vody přidáme chia semínka a rovněž necháme nabobtnat cca 10 - 15 minut. Najemno si nakrájíme sušená rajčata. Do mísy, ve které máme navážené mouky, přidáme sůl, koření na chleba, lněné semínko, vlákninu a kousíčky rajčat. Vezmeme větší mísu, dáme do ní gelovitá chia semínka, jablečný ocet, probuzený kvásek, přidáme sypké směsi, nastrouhané brambory, promícháme a na závěr přidáme olej. Podle hustoty přidáme po lžíci vodu a zamícháme (konzistence má odpovídat husté kaši, ale zároveň musí jít těsto míchat). Směs důkladně promícháme a stěrkou přendáme do pečící nádoby domácí pekárny, uhladíme vršek stěrkou, uděláme tři zářey, pomažeme rozkvedlaným žloutkem a posypeme semínky. Po upečení necháme 5 minut odležet a poté vyklápíme. Chléb necháme vychladnout na kovové či dřevěné mřížce, aby se nezapařil. |
Autor: | MaruškaL |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...