úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Silvestrovský pivní pikantní chléb - bez lepku, vajec a laktózy

Silvestrovský pivní pikantní chléb - bez lepku, vajec a laktózy

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Ingredience: 400 g Doves Farm tmavý chléb (Brown Bread)
300 ml piva bez lepku Celia
300 ml teplé vody
100 g pohankové nebo čirokové hladké mouky
100 g bezlaktózového jogurtu
50 g lněné mouky nebo pomletého lněného semínka
50 g slunečnicových semínek celých
1 polévková lžíce psyllia
1 polévková lžíce chia semínek
1,5 kávové lžičky soli
1 kávová lžička agávového sirupu nebo medu
1 sáček sušeného droždí Dr Oetker
semínka na posypání

řepkový olej na vymazání zapékací mísy (cca 2 polévkové lžíce)
plastová mísa na kynutí s víkem nebo potravinářskou fólií
mísa na pečení s víkem
hrnec s vodou do trouby cca 1 l
kovová mřížka
Postup přípravy:

V míse promícháme mouky, sůl, semínka, psyllium a nakonec sušené droždí. Pivo v kastrůlku promícháme s jogurtem, vodou a agávovým sirupem. Pomalu ohřejeme na 30 - 35 stupňů. Stejného efektu (aby tekutina nebyla studená) docílíme, když promícháme horkou vodu s pivem a pak vmícháme sirup a a jogurt.

Směs tekutiny vmícháme rukou do moučné směsi a vytvoříme rukou vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjeme a necháme v teple min. hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 240 °C. Dno a boky mísy vymažeme pořádně olejem. Chleba opatrně přemístíme do vymazané mísy a uhladíme rukou namočenou ve vodě nebo v oleji. Chleba příčně několikrát nahoře nařízneme, posypeme semínky a přiklopíme.

Pečeme ve vyhřáté troubě v míse s poklopem cca 45 minut. Chleba vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce. V utěrce zabalený a v papírové tašce vydrží až tři dny.

Autorka: Rada Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...