úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Silvestrovský pivní pikantní chléb - bez lepku, vajec a laktózy

Silvestrovský pivní pikantní chléb - bez lepku, vajec a laktózy

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Ingredience: 400 g Doves Farm tmavý chléb (Brown Bread)
300 ml piva bez lepku Celia
300 ml teplé vody
100 g pohankové nebo čirokové hladké mouky
100 g bezlaktózového jogurtu
50 g lněné mouky nebo pomletého lněného semínka
50 g slunečnicových semínek celých
1 polévková lžíce psyllia
1 polévková lžíce chia semínek
1,5 kávové lžičky soli
1 kávová lžička agávového sirupu nebo medu
1 sáček sušeného droždí Dr Oetker
semínka na posypání

řepkový olej na vymazání zapékací mísy (cca 2 polévkové lžíce)
plastová mísa na kynutí s víkem nebo potravinářskou fólií
mísa na pečení s víkem
hrnec s vodou do trouby cca 1 l
kovová mřížka
Postup přípravy:

V míse promícháme mouky, sůl, semínka, psyllium a nakonec sušené droždí. Pivo v kastrůlku promícháme s jogurtem, vodou a agávovým sirupem. Pomalu ohřejeme na 30 - 35 stupňů. Stejného efektu (aby tekutina nebyla studená) docílíme, když promícháme horkou vodu s pivem a pak vmícháme sirup a a jogurt.

Směs tekutiny vmícháme rukou do moučné směsi a vytvoříme rukou vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjeme a necháme v teple min. hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 240 °C. Dno a boky mísy vymažeme pořádně olejem. Chleba opatrně přemístíme do vymazané mísy a uhladíme rukou namočenou ve vodě nebo v oleji. Chleba příčně několikrát nahoře nařízneme, posypeme semínky a přiklopíme.

Pečeme ve vyhřáté troubě v míse s poklopem cca 45 minut. Chleba vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce. V utěrce zabalený a v papírové tašce vydrží až tři dny.

Autorka: Rada Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...