úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Silvestrovský pivní pikantní chléb - bez lepku, vajec a laktózy

Silvestrovský pivní pikantní chléb - bez lepku, vajec a laktózy

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Ingredience: 400 g Doves Farm tmavý chléb (Brown Bread)
300 ml piva bez lepku Celia
300 ml teplé vody
100 g pohankové nebo čirokové hladké mouky
100 g bezlaktózového jogurtu
50 g lněné mouky nebo pomletého lněného semínka
50 g slunečnicových semínek celých
1 polévková lžíce psyllia
1 polévková lžíce chia semínek
1,5 kávové lžičky soli
1 kávová lžička agávového sirupu nebo medu
1 sáček sušeného droždí Dr Oetker
semínka na posypání

řepkový olej na vymazání zapékací mísy (cca 2 polévkové lžíce)
plastová mísa na kynutí s víkem nebo potravinářskou fólií
mísa na pečení s víkem
hrnec s vodou do trouby cca 1 l
kovová mřížka
Postup přípravy:

V míse promícháme mouky, sůl, semínka, psyllium a nakonec sušené droždí. Pivo v kastrůlku promícháme s jogurtem, vodou a agávovým sirupem. Pomalu ohřejeme na 30 - 35 stupňů. Stejného efektu (aby tekutina nebyla studená) docílíme, když promícháme horkou vodu s pivem a pak vmícháme sirup a a jogurt.

Směs tekutiny vmícháme rukou do moučné směsi a vytvoříme rukou vláčné těsto. Mísu s těstem přikryjeme a necháme v teple min. hodinu kynout.

Troubu předehřejeme na 240 °C. Dno a boky mísy vymažeme pořádně olejem. Chleba opatrně přemístíme do vymazané mísy a uhladíme rukou namočenou ve vodě nebo v oleji. Chleba příčně několikrát nahoře nařízneme, posypeme semínky a přiklopíme.

Pečeme ve vyhřáté troubě v míse s poklopem cca 45 minut. Chleba vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce. V utěrce zabalený a v papírové tašce vydrží až tři dny.

Autorka: Rada Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...