úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Slané preclíčky s quinoovou moukou - bez lepku, mléka, vajec

Slané preclíčky s quinoovou moukou - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 3 h
Zařazení: Quinoa
Slané tyčinky, preclíky
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 250 g bezlepkové mouky (Schaer Mix-it, Schaer Bread, Doves Farm, Jizerka) + na podsypání při tvarování preclíčků
250 g uvařených oloupaných nastrouhaných brambor (varný typ B, C)
150 - 200 ml vody či rostlinného mléka (rýžové, sójové) - objem tekutiny záleží na druhu použité mouky, každá saje trochu jinak - začněte se 150 ml, případně pomalu přilívejte
130 g tuku Stelly
100 g mouky z quinoi
sůl podle chuti + hrubá sůl na posypání
polévková lžíce máku + mák nebo sezam na posypání
teplá voda na potření
Postup přípravy:

Nastrouhané brambory, mouky, sůl a polévkovou lžíci máku v misce promícháme a nastrouháme ke směsi vlažný tuk. Vypracujeme rukou vláčné těsto, které vložíme do igelitového sáčku a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.

Troubu rozehřejeme na 185 - 190 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto vyndáme z lednice, necháme chvilku odležet. Z těsta odkrajujeme kousky, které na pomoučené ploše vytvarujeme do hádku a vytvoříme preclíček (velikost cca 4 cm). Preclíčky přendáme na plech. Před pečením je potřeme vlažnou vodou a posypeme mákem či sezamem, případně hrubou solí. Pečeme dozlatova ve vyhřáté troubě. Trvá to cca 30 - 35 minut.

Autor: Vařečka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...