úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Slaný pikantní koláč - bez lepku, mléka, vajec, kukuřice i sóji

Slaný pikantní koláč - bez lepku, mléka, vajec, kukuřice i sóji

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Slané koláče, pizzy, muffiny
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: Těsto:
220 - 250 ml teplé vody
100 g rýžové mouky z hnědé rýže
100 g rýžového škrobu
50 g mouky z červené čočky
1 lžíce koření na pizzu
1 lžíce olivového oleje
1 lžička agávového sirupu
6 g soli
5 g sušeného droždí s vlaštovkou
4 g prášku do pečiva bez lepku

Náplň:
3 - 4 velké červené cibule
ančovičky nebo kousky tuňáka okapaného
hrst vypeckovaných černých oliv
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamicového octa
1/2 lžíce čerstvého tymiánu nebo několik snítek (3) obraných
sůl
pepř
Postup přípravy:

Cibulová náplň: Cibuli s cukrem pomalu osmažíme na dvou lžících olivového oleje asi na středním plameni. Trvá to cca 20 minut až cibule začne vonět a karamelizovat. Přidáme tymián, balzamico, dosolíme, opepříme a stáhneme plamen na minimum. Dopékáme za stálého míchání cca 5 minut. Necháme vychladnout.

Na sítě necháme okapat rybky či tuňáka od oleje. Stejně tak olivy.

Těsto: V míse si promícháme mouky s kypřidlem, solí a kořením. Teprve po promíchání přidáme sušené droždí a přilijeme tekutinu (teplou vodu s agávovým sirupem). Rukou vyhněteme polotuhé těsto, které necháme v přikryté míse cca 45 minut odpočívat.

Troubu rozehřejeme na 220 °C. Po vykynutí těsta přidáme 1 lžíci olivového oleje a zapracujeme v hladké těsto, které rukou namočenou ve vodě nebo naolejovanou rozetřeme po celé ploše pečící nádoby na výšku cca 1 cm. Poklademe karamelizovanou cibulí a povrch posypeme rybkami či kousky tuňáka a černými olivami. Pečeme prudce cca 20 minut, až jsou okraje koláče křupavé. Po upečení koláč vyndáme pouze s papírem na mřížku a necháme trochu vychladnout. Podáváme vlažný i studený.

Tip 1: Pod náplň můžeme potřít těsto slabou vrstvou drcených rajčat z plechovky.

Tip 2: Ze stejného těsta můžeme upéct skvělé pikantní bochánky třeba k hustým polévkám

Autorka: Radka Vrzalová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte