úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Slaný pikantní koláč - bez lepku, mléka, vajec, kukuřice i sóji

Slaný pikantní koláč - bez lepku, mléka, vajec, kukuřice i sóji

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Slané koláče, pizzy, muffiny
Hodnocení:
Hodnotili 4 lidé
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: Těsto:
220 - 250 ml teplé vody
100 g rýžové mouky z hnědé rýže
100 g rýžového škrobu
50 g mouky z červené čočky
1 lžíce koření na pizzu
1 lžíce olivového oleje
1 lžička agávového sirupu
6 g soli
5 g sušeného droždí s vlaštovkou
4 g prášku do pečiva bez lepku

Náplň:
3 - 4 velké červené cibule
ančovičky nebo kousky tuňáka okapaného
hrst vypeckovaných černých oliv
2 lžíce třtinového cukru
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce balzamicového octa
1/2 lžíce čerstvého tymiánu nebo několik snítek (3) obraných
sůl
pepř
Postup přípravy:

Cibulová náplň: Cibuli s cukrem pomalu osmažíme na dvou lžících olivového oleje asi na středním plameni. Trvá to cca 20 minut až cibule začne vonět a karamelizovat. Přidáme tymián, balzamico, dosolíme, opepříme a stáhneme plamen na minimum. Dopékáme za stálého míchání cca 5 minut. Necháme vychladnout.

Na sítě necháme okapat rybky či tuňáka od oleje. Stejně tak olivy.

Těsto: V míse si promícháme mouky s kypřidlem, solí a kořením. Teprve po promíchání přidáme sušené droždí a přilijeme tekutinu (teplou vodu s agávovým sirupem). Rukou vyhněteme polotuhé těsto, které necháme v přikryté míse cca 45 minut odpočívat.

Troubu rozehřejeme na 220 °C. Po vykynutí těsta přidáme 1 lžíci olivového oleje a zapracujeme v hladké těsto, které rukou namočenou ve vodě nebo naolejovanou rozetřeme po celé ploše pečící nádoby na výšku cca 1 cm. Poklademe karamelizovanou cibulí a povrch posypeme rybkami či kousky tuňáka a černými olivami. Pečeme prudce cca 20 minut, až jsou okraje koláče křupavé. Po upečení koláč vyndáme pouze s papírem na mřížku a necháme trochu vychladnout. Podáváme vlažný i studený.

Tip 1: Pod náplň můžeme potřít těsto slabou vrstvou drcených rajčat z plechovky.

Tip 2: Ze stejného těsta můžeme upéct skvělé pikantní bochánky třeba k hustým polévkám

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...