úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Snídaňová amarantová kaše - můžou i celiaci

Snídaňová amarantová kaše - můžou i celiaci

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 30 min
Zařazení: Amarant
Sladká jídla
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 100 ml amarantu, několik hodin namočeného
očištěné šípky zbavené semínek
mletý kardamon
banán
jablko
karobový prášek (nebo kakao)
agáve sirup (nebo med)
máslo nebo kokosové ghee
jablečná vláknina
rostlinné mléko nebo voda
Postup přípravy:

Amarant vaříme v hrnci asi 15 minut spolu s očištěnými šípky. Přidáme máslo (nebo kokosové ghee) na zjemnění. Amarant vařením vytvoří jakousi želé hmotu, proto si dobu vaření a hustotu nastavte podle vaší chuti.

Zvlášť trochu podusíme v trošce vody jablko s medem a banánem. Přidáme do kaše, převaříme, přidáme 1 malou lžičku kardamonu a vlákniny a podle chuti karobový prášek nebo kakao. Vypneme. Můžeme dozdobit marockým listovým sladidlem, stévií, fíky nebo praženými lískovými oříšky. Nebo dochutíme čímkoliv, co vám chutná a má zásadité hodnoty pH.

Pokud vám ze snídaně zůstane kaše, nebo se vám ji podaří uvařit příliš hustou, můžete ji zapéct jako koláč a polít hořkou čokoládou a ozdobit sekanými ořechy.

Amarant (nebo laskavec – jak krásné jméno má :)) je dostupná rostlina, vzácná množstvím blahodárných účinků pro lidské tělo. Protože neobsahuje lepek, můžou ho jíst taktéž celiaci a ani diabetikům neublíží. :)

Henrieta Peškovičová

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...