úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Špaldový quiche

Špaldový quiche

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 1 h
Zařazení: Hlavní jídla bez masa
Jáhly
Jarní polévky a pokrmy
Slané koláče, pizzy, muffiny
Velikonoční recepty
Hodnocení:
Hodnotilo 9 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: Těsto:
250 g hladké špaldové mouky
100 g palmového tuku
lžička soli

Náplň:
250 g jáhel
3 hrsti bršlice (bršlice je vhodná také na nákypy, jako "špenát" či do placiček)
250 ml smetany Provamel
1 stroužek česneku
lžička muškátového oříšku
lžička mořské soli
lžička Würzlu
Postup přípravy:

Uvedené suroviny na těsto zpracujeme a pak dáme na chvíli uležet do chladničky.

Jáhly uvaříme - nejprve je spaříme v horké vodě a necháme na sítku osušit. Potom opražíme na pánvi, zalijeme vařící vodou, osolíme, přikryjeme pokličkou a dusíme na mírném ohni asi 20 minut. Já osobně se řídím postupem 1:2, tzn. 1 díl jáhel, 2 díly vody a v případě receptu je to 250 g jáhel a 500 ml vody. Těsně před koncem vaření je promícháme vidličkou a odstavíme z ohně, aby se neslepily.

Bršlici spaříme horkou vodou, posekáme a smícháme s ostatními surovinami na náplň.

Z odleželého těsta si vyválíme tenkou placku, kterou uložíme do předem vymazané koláčové formy a vytvarujeme okraje. Na těsto nalijeme náplň a hotový koláč dáme péct na 30 - 40 minut do trouby vyhřáté na 175 °C.

Koláč podáváme zatepla i zastudena. Vhodné je ho doplnit o rukolový salát se zálivkou.

Autor: Terka M.

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...