úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Švestková nutella

Švestková nutella

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 24 h
Zařazení: Krémy, náplně, polevy
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: ½ kg švestek
hrst třtinového cukru
50 g hořké čokolády (např. Ritter sport dark chocolate 50% kakaa)
1 lžíce holandského kakaa (nebo dvě :-)
špetka skořice
Postup přípravy:

Švestky vypeckujeme, pokrájíme a trochu rozmixujeme. Dáme do pekárny a zapneme program „marmeláda“. Po skončení (cca po hodině) vsypeme do horkého švestkového pyré cukr, skořici, kakao a rozlámanou čokoládu. Zamícháme a ponorným mixérem znovu rozmixujeme.

Necháme vychladnout. Poté dáme do lednice odležet.

Druhý den znovu rozmixujeme, do hladka (nebo skoro do hladka :-). Dáme do vysterilizované sklenice, uzavřeme a sterilizujeme v troubě. 

Z uvedeného množství je 1 sklenice.

Sterilizování v troubě - naplněnou sklenici zavíčkujeme a dáme do pekáčku s horkou vodou (asi 1  - 2 cm). Šoupneme do trouby na max. výkon na cca 20 minut (obsah musí bublat). Vyndáme, obrátíme vzhůru nohama a po vychladnutí otočíme sklenici zpátky (tím vznikne podtlak a víčko klapne).

Švestkonutella se hodí: na lívance, do palačinek, do jogurtu, na promazání vánočního cukroví, na chleba, na vdolky s tvarohem...nebo prostě jen tak – na lžičku :-)

Autor: pralinka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...