úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Tartarelky - bez lepku, vajec, případně mléka

Tartarelky - bez lepku, vajec, případně mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez vajec
Ingredience: Korpusky:
150 g Schär mix C (příp. na podsypání)
100 - 120 g tuku (studeného bezlaktózového másla nebo bezmléčného tuku - Stella, Alsan BIO)
100 g mletých mandlí nebo mandlová mouka (Adveni)
3 - 4 lžíce rýžového sirupu
2 lžíce teplé vody
1 lžíce náhrady vajec Vegavajo
1/2 lžíce Bio citronové kůry

Náplň:
teplý vanilkový pudink bez lepku, připravený z rostlinného mléka, 2 lžic cukru a kapky rumu (případně vychlazený a zjemněný ušlehanou rostlinnou smetanou (rýžovou, sójovou, kokosovou cca 150 ml) s 1/2 ztužovače Smetafix

drobné ovoce
Postup přípravy:

Polévkovou lžíci Vegavaja rozmícháme s horkou vodou necháme 10 minut stát na lince.

Mouku, mandle a citrónovou kůru promícháme v míse. Přilijeme rýžový sirup a přistrouháme studený tuk. Uhněteme rukama vláčné těsto. Pokud by se sypalo, přidáme trošku tuku, pokud by se lepilo, podsypeme trochou mouky. Zabalíme do mikrotenového sáčku a necháme hodinu odpočívat v lednici. Po vyndání musíme těsto nechat na lince změknout.

Troubu zahřejeme na 180 °C. Těsto vytlačíme do formiček na tartarelky (průměr 4 cm, 12 ks z Tchibo).  Vrstva na dně by měla mít alespoň 0,5 cm, aby se upečené nelámaly. Propícháme dno vidličkou (aby se nenafukovalo).

Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 minut. Necháme na mřížce zcela vychladnout.

Tartarelky můžeme plnit teplým pudinkem. Pudink si připravíme podle návodu na obalu, přidáme cukr a rum. Nebo chladíme za stálého míchání, aby se nevytvořil škraloup (pokud se vytvoří hrudky, je dobré pudink propasírovat).

Šlehačku vyšleháme se ztužovačem, přidáme pudink a společně prošleháme. Touto směsí plníme trezírovací sáček se špičkou a naplníme tartarelky. Přizdobíme drobným ovoce a pocukrujeme.

Tip: Pokud použijete na přípravu bezmléčný margarín a rostlinné mléko a šlehačku do náplně je na světě výborná verze i bez mléka. Pro bezlepkáře, kteří mléko mohou je samozřejmě nejlepší do těsta máslo a pudink z plnotučného mléka.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...