Teffový bezlepkový chléb s tapiokou a Schaer mix Brot dunkel
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | 2 h 50 min |
Zařazení: |
Domácí chléb |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
550 ml teplé vody (cca 30 °C) 250 g tmavé teffové mouky 220 g Schaer mix Brot Dunkel 50 g tapiokové mouky 42 g (1 kostka) bezlepkového čerstvého droždí 2 polévkové lžíce psyllia 1 rovná polévková lžíce medu, melasy nebo kukuřičného či rýžového sirupu 1 polévková lžíce kmínu (celého nebo mletého) 2 kávové lžičky soli trocha bezlepkové mouky na podsypání, třeba rýžové nebo Jizerky |
---|---|
Postup přípravy: |
1. Do uzavíratelné plastové nádoby (nebo použijeme nádobu, ve které zaděláváme těsto a potravinářskou folii) rozdrobíme droždí, přidáme med a přilijeme teplou vodu. Vidličkou rozmícháme med a droždí s vodou. Nádobu zavřeme nebo přetáhneme potravinářskou folií a dáme na teplé místo kvásek kynout na 10 minut. 2. V jiné míse si smícháme všechny sypké suroviny - mouky, psyllium, kmín, sůl. 3. Po nakynutí kvásku k němu přidáme rozmíchanou sypkou směs a vařečkou několikrát prohněteme, aby se suroviny spojilya vzniklo trochu řidší chlebové těsto (díky psylliu bude těsto houstnout, tak se nelekněte). Těsto v míse opět přikryjeme nebo přetáhneme potravinářskou folií a necháme na teplém místě cca 1 hodinu a 30 minut kynout. Může být i trochu déle (2 hodiny)... 4. Troubu si předehřejeme na 180 °C a do spodní části vložíme hrnec s 0,5 l vody. Chlebové těsto přendáme na plochu posypanou moukou, prohněteme a vytvarujeme bochník chleba, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Povrch chleba nařízneme alespoň ve třech místech do mřížky, aby chleba nepraskl. Pečeme ve vyhřáté troubě 45 - 50 minut na středním roštu trouby. Pokud by se Vám zdálo, že se chléb nahoře připaluje, přikryjte ho alobalem. 5. Po upečení nechte bochník zcela vychladnout na kovové mřížce, aby se nesrazil...Nejlepší je čerstvý, pak je dobré ho zabalit do utěrky a do polyprop. sáčku nebo nakrájet na krajíce a zamrazit. |
Autor: | Vařečka |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...