úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Tmavý chlebík se zelnou šťávou bez lepku, mléka i vajec

Tmavý chlebík se zelnou šťávou bez lepku, mléka i vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: 50 g pudrové rýžové mouky + 50 g klasické rýžové mouky
100 g teffové tmavé mouky
100 g pohankové hladké mouky
50 g kukuřičného škrobu
50 g bramborového škrobu
50 g tapiokového škrobu
50 g lněné mouky
2 polévkové lžíce dýňových semínek + 2 slunečnicových + 2 pohankové lámanky
1 - 2 polévkové lžíce nadrobno nasekaného kyselého zelí
1 kávová lžička mletého kmínu + 1 lžička kmínu celého
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička kypřidla – vinného kamene
7 g sušeného droždí Dr. Oetker nebo "s vlaštovkou"

Tekutina:
3 polévkové lžíce šťávy z chemicky nekonzervovaného kysaného zelí + 1 polévková lžíce tekutého medu nebo agávového sirupu
doplníme na 500 ml teplou vodou a rozmícháme
1 polévková lžíce sádla na vymazání skleněné formy a poklopu

hrnec s 1 l vody
Postup přípravy:

Mouky smícháme se semínky, solí, kypřidlem a kořením. Nakonec přimícháme droždí (je dobré, aby mělo vše pokojovou teplotu). Přilijeme rozmíchanou tekutinu. Rukou vyhněteme těsto, až začne dělat bubliny. Necháme vykynout, cca 1 hodinu na teplém místě, nejlépe v samokynoucí míse s poklopem nebo přetažené potravinářskou fólií.

Mezitím si vymažeme mísu s poklopem sádlem (včetně poklopu uvnitř, hlavně hrany).

Na dno trouby vložíme hrnec s vodou (aby se vytvořila pára) a troubu vyhřejeme na 230 °C.

Těsto vlhkou rukou přeneseme do formy, upravíme do tvaru bochníčku, vršek nařízneme, aby mohla unikat přebytečná pára a můžeme posypat semínky. Přiklopíme a necháme vykynout alespoň 10 minut u nahřívající se trouby. Dáme péct.

Pečeme zakrytý cca 15 minut. Pak odklopíme poklop a pečeme odkrytý cca 30 - 35 minut.

Hotový chléb by měl po zaklepání na vršek znít dutě.

Opatrně vyndáme horkou formu s chlebem a chléb vyklopíme na kovovou mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout. Vydrží dlouho vláčný.

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...