úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Tmavý chlebík se zelnou šťávou bez lepku, mléka i vajec

Tmavý chlebík se zelnou šťávou bez lepku, mléka i vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 8 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: 50 g pudrové rýžové mouky + 50 g klasické rýžové mouky
100 g teffové tmavé mouky
100 g pohankové hladké mouky
50 g kukuřičného škrobu
50 g bramborového škrobu
50 g tapiokového škrobu
50 g lněné mouky
2 polévkové lžíce dýňových semínek + 2 slunečnicových + 2 pohankové lámanky
1 - 2 polévkové lžíce nadrobno nasekaného kyselého zelí
1 kávová lžička mletého kmínu + 1 lžička kmínu celého
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička kypřidla – vinného kamene
7 g sušeného droždí Dr. Oetker nebo "s vlaštovkou"

Tekutina:
3 polévkové lžíce šťávy z chemicky nekonzervovaného kysaného zelí + 1 polévková lžíce tekutého medu nebo agávového sirupu
doplníme na 500 ml teplou vodou a rozmícháme
1 polévková lžíce sádla na vymazání skleněné formy a poklopu

hrnec s 1 l vody
Postup přípravy:

Mouky smícháme se semínky, solí, kypřidlem a kořením. Nakonec přimícháme droždí (je dobré, aby mělo vše pokojovou teplotu). Přilijeme rozmíchanou tekutinu. Rukou vyhněteme těsto, až začne dělat bubliny. Necháme vykynout, cca 1 hodinu na teplém místě, nejlépe v samokynoucí míse s poklopem nebo přetažené potravinářskou fólií.

Mezitím si vymažeme mísu s poklopem sádlem (včetně poklopu uvnitř, hlavně hrany).

Na dno trouby vložíme hrnec s vodou (aby se vytvořila pára) a troubu vyhřejeme na 230 °C.

Těsto vlhkou rukou přeneseme do formy, upravíme do tvaru bochníčku, vršek nařízneme, aby mohla unikat přebytečná pára a můžeme posypat semínky. Přiklopíme a necháme vykynout alespoň 10 minut u nahřívající se trouby. Dáme péct.

Pečeme zakrytý cca 15 minut. Pak odklopíme poklop a pečeme odkrytý cca 30 - 35 minut.

Hotový chléb by měl po zaklepání na vršek znít dutě.

Opatrně vyndáme horkou formu s chlebem a chléb vyklopíme na kovovou mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout. Vydrží dlouho vláčný.

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...