úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Tmavý chlebík se zelnou šťávou bez lepku, mléka i vajec

Tmavý chlebík se zelnou šťávou bez lepku, mléka i vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez vajec
Bez mléka
Ingredience: 50 g pudrové rýžové mouky + 50 g klasické rýžové mouky
100 g teffové tmavé mouky
100 g pohankové hladké mouky
50 g kukuřičného škrobu
50 g bramborového škrobu
50 g tapiokového škrobu
50 g lněné mouky
2 polévkové lžíce dýňových semínek + 2 slunečnicových + 2 pohankové lámanky
1 - 2 polévkové lžíce nadrobno nasekaného kyselého zelí
1 kávová lžička mletého kmínu + 1 lžička kmínu celého
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička kypřidla – vinného kamene
7 g sušeného droždí Dr. Oetker nebo "s vlaštovkou"

Tekutina:
3 polévkové lžíce šťávy z chemicky nekonzervovaného kysaného zelí + 1 polévková lžíce tekutého medu nebo agávového sirupu
doplníme na 500 ml teplou vodou a rozmícháme
1 polévková lžíce sádla na vymazání skleněné formy a poklopu

hrnec s 1 l vody
Postup přípravy:

Mouky smícháme se semínky, solí, kypřidlem a kořením. Nakonec přimícháme droždí (je dobré, aby mělo vše pokojovou teplotu). Přilijeme rozmíchanou tekutinu. Rukou vyhněteme těsto, až začne dělat bubliny. Necháme vykynout, cca 1 hodinu na teplém místě, nejlépe v samokynoucí míse s poklopem nebo přetažené potravinářskou fólií.

Mezitím si vymažeme mísu s poklopem sádlem (včetně poklopu uvnitř, hlavně hrany).

Na dno trouby vložíme hrnec s vodou (aby se vytvořila pára) a troubu vyhřejeme na 230 °C.

Těsto vlhkou rukou přeneseme do formy, upravíme do tvaru bochníčku, vršek nařízneme, aby mohla unikat přebytečná pára a můžeme posypat semínky. Přiklopíme a necháme vykynout alespoň 10 minut u nahřívající se trouby. Dáme péct.

Pečeme zakrytý cca 15 minut. Pak odklopíme poklop a pečeme odkrytý cca 30 - 35 minut.

Hotový chléb by měl po zaklepání na vršek znít dutě.

Opatrně vyndáme horkou formu s chlebem a chléb vyklopíme na kovovou mřížku, kde ho necháme zcela vychladnout. Vydrží dlouho vláčný.

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte