úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Tondovy rohlíky - bez lepku, mléka i vajec

Tondovy rohlíky - bez lepku, mléka i vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Domácí pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 66 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 400 g Schaer Mix Bread
400 ml teplé vody
100 g Jizerka nebo pohanková mouka hladká + na podsypání válu
100 ml teplé vody
60 g rozpuštěného sádla
1/2 prášku do pečiva (6 g)
21 - 23 g čerstvého droždí
2 lžičky máku do těsta + na posypání
1 lžička cukru
1 lžička mouky na kvásek
1/5 lžičky soli (cca 10 g)

mísa s poklopem na kynutí nebo potrav. fólie na přetažení mísy + vál + váleček + plech + pečící papír
Postup přípravy:

Kvásek rozdrobíme do hrnečku, posypeme cukrem a moukou a zalijeme teplou vodou. Vše rozmícháme vidličkou, aby vznikla řidší kašička. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít.

Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme s kypř. práškem, solí a mákem. Přilijeme vzešlý kvásek a celý objem teplé vody. Rukou vymícháme těsto (cca 2 minuty).

Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Pak přilijeme rozpuštěné sádlo a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta "vpije". Do trouby na dno dáme hrnec s cca 1 l vody a troubu nahřejeme na 250 °C.

Těsto rozdělíme na polovinu, z každé poloviny vyválíme na posypaném vále kolo o výšce těsta cca 1 cm, které rádélkem rozdělíme na čtyři čtvrtiny. Z každé čtvrtiny vytvarujeme rohlík - od širšího kraje trojúhelníku těsta, zahrneme růžky a rolujeme směrem ke špičce. Celkem na plech klademe 8 rohlíků. Potřeme je směsí horké vody se zbytkem sádla v mističce (ve které se sádlo rozehřívalo). Posypeme mákem.

Rohlíky na plechu vložíme do velké, čisté, igelitové tašky (nebo zahryjeme potrav. folií) a přisuneme k nahřívající se troubě odpočinout na cca 20 minut.

Poté vyndáme z igelitu a pečeme ve vyhřáté troubě s vodou v hrnci cca 15 minut. Po upečení vyndáme rohlíky vychladnout opatrně na mřížku. Díky sádlu zůstanou vláčné i druhý den ;-).

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

PRAKTICKÉ RADY AUTORKY:

Pár rad ke kynutému těstu na Tondovy rohlíky, ať už v bílé či celozrnné formě... Pokud nemáte čas zadělávat kvásek do těchto skvělých rohlíků nebo chcete péct z tohoto těsta např. chléb a CHCETE RYCHLE POUŽÍT SUŠENÉ DROŽDÍ, vyplatí se vědět:

1. Tekutina, kterou byl zadělán kvásek se musí připočíst k celkovému množství, kdyby jste to neudělali, těsto bude suché a nepůjde dobře spojovat.... tzn. 100 ml původně do kvásku + 400 teplé vody do těsta - 500 ml teplé vody celkem, pokud použijete sušené droždí!

2. Sušené droždí nejraději s vlaštovkou nebo Dr. Oetker použijte v tomto případě 5 -6 g do rohlíků, 7 g do chleba (větší masa těsta hůře kyne)! POZOR NA ROZDÍLNÉ GRAMÁŽE DROŽDÍ U RŮZNÝCH VÝROBCŮ!

3. Sušené droždí přidávejte až do promíchané směsi, nikdy NE společně se solí! Pak přidejte teplou vodu s rozpuštěným a rozmíchaným sladidlem (med, sirup, cukr). Hněťte vždy rukama až se tvoří od spodu bubliny jako když babička zadělávala těsto na buchty.....

4. Pokud zadělávate se sušeným droždím DOBU kynutí protáhněte v teple alespoň o 15 minut... tedy z plánovaných 45 minut na celou 1 hodinu.

Komentáře k receptu
Božena

19. 4. 2017
13:59

Dobry den, dnes se mi od Vas povedl recept na 2 vlakninove pecivo, zitra chci zkusit toto. Jen tezko sezenu mouku Schaer mix bread. V zasobach mam bezlepkovou mouku na peceni chleba (z Lidlu, Unimix, Jizerku), muzu to zkusit tedy od jine znacky, nebo je snad mozne si mouku namichat z mouk, ktere mam doma (pomer napr. jahlove, amarantove, ryzove hladke i polohrube, pohankove a kukuricne???).Diky za info, Bozena

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Radka Vrzalova

28. 2. 2017
13:41

Pro: MirkaDobry den Mirko. Ano je to pouzitim samokyprici mouky. Ta Vam samotna nevykyne. Mohla byste touto mouka zamenit pouze 100 g Jizerky, ale pak uz nedavat kyprici prasek. Zdravim Radka

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Mirka

13. 2. 2017
15:59

Dobrý den, smíchala jsem na těsto všechny uvedené ingredience, ale těsto né a né mi kynout. Jak je to možné ? Nahradila jsem tedy mouku, dala jsem samokypřící bílou. Myslíte, že je to tím ?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Miroslava

3. 2. 2017
9:19

Pro: Miroslava ÁÁÁÁ,
to je trapné. Já si spletla recept! :-)
Beru zpět. Beru zpět

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Miroslava

3. 2. 2017
9:17

Pro: Petra, ProAlergiky.czDobrý den,
nebo taky byly více vodnaté brambory. To se taky stává

Mirka

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

19. 4. 2016
18:05

Pro: LeoNapadá mne jediné - nedošlo k chybnému vážení, resp. měření objemu tekutin? Použila jste úplně stejné ingredience? Každá mouka jinak váže vodu, tudíž by se mohlo stát, že by bylo u jinné řeba přidat více mouky...

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Leo

10. 4. 2016
23:11

Dělala sem těsto a bylo hodně řídké, nedalo se válet. Nevím kde jsem udělala chybu?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec

Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...

Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...