Tondovy rohlíky - bez lepku, mléka i vajec
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Domácí pečivo |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez mléka Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
400 g Schaer Mix Bread 400 ml teplé vody 100 g Jizerka nebo pohanková mouka hladká + na podsypání válu 100 ml teplé vody 60 g rozpuštěného sádla 1/2 prášku do pečiva (6 g) 21 - 23 g čerstvého droždí 2 lžičky máku do těsta + na posypání 1 lžička cukru 1 lžička mouky na kvásek 1/5 lžičky soli (cca 10 g) mísa s poklopem na kynutí nebo potrav. fólie na přetažení mísy + vál + váleček + plech + pečící papír |
---|---|
Postup přípravy: |
Kvásek rozdrobíme do hrnečku, posypeme cukrem a moukou a zalijeme teplou vodou. Vše rozmícháme vidličkou, aby vznikla řidší kašička. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít. Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme s kypř. práškem, solí a mákem. Přilijeme vzešlý kvásek a celý objem teplé vody. Rukou vymícháme těsto (cca 2 minuty). Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Pak přilijeme rozpuštěné sádlo a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta "vpije". Do trouby na dno dáme hrnec s cca 1 l vody a troubu nahřejeme na 250 °C. Těsto rozdělíme na polovinu, z každé poloviny vyválíme na posypaném vále kolo o výšce těsta cca 1 cm, které rádélkem rozdělíme na čtyři čtvrtiny. Z každé čtvrtiny vytvarujeme rohlík - od širšího kraje trojúhelníku těsta, zahrneme růžky a rolujeme směrem ke špičce. Celkem na plech klademe 8 rohlíků. Potřeme je směsí horké vody se zbytkem sádla v mističce (ve které se sádlo rozehřívalo). Posypeme mákem. Rohlíky na plechu vložíme do velké, čisté, igelitové tašky (nebo zahryjeme potrav. folií) a přisuneme k nahřívající se troubě odpočinout na cca 20 minut. Poté vyndáme z igelitu a pečeme ve vyhřáté troubě s vodou v hrnci cca 15 minut. Po upečení vyndáme rohlíky vychladnout opatrně na mřížku. Díky sádlu zůstanou vláčné i druhý den ;-). Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862 PRAKTICKÉ RADY AUTORKY: Pár rad ke kynutému těstu na Tondovy rohlíky, ať už v bílé či celozrnné formě... Pokud nemáte čas zadělávat kvásek do těchto skvělých rohlíků nebo chcete péct z tohoto těsta např. chléb a CHCETE RYCHLE POUŽÍT SUŠENÉ DROŽDÍ, vyplatí se vědět: 1. Tekutina, kterou byl zadělán kvásek se musí připočíst k celkovému množství, kdyby jste to neudělali, těsto bude suché a nepůjde dobře spojovat.... tzn. 100 ml původně do kvásku + 400 teplé vody do těsta - 500 ml teplé vody celkem, pokud použijete sušené droždí! 2. Sušené droždí nejraději s vlaštovkou nebo Dr. Oetker použijte v tomto případě 5 -6 g do rohlíků, 7 g do chleba (větší masa těsta hůře kyne)! POZOR NA ROZDÍLNÉ GRAMÁŽE DROŽDÍ U RŮZNÝCH VÝROBCŮ! 3. Sušené droždí přidávejte až do promíchané směsi, nikdy NE společně se solí! Pak přidejte teplou vodu s rozpuštěným a rozmíchaným sladidlem (med, sirup, cukr). Hněťte vždy rukama až se tvoří od spodu bubliny jako když babička zadělávala těsto na buchty..... 4. Pokud zadělávate se sušeným droždím DOBU kynutí protáhněte v teple alespoň o 15 minut... tedy z plánovaných 45 minut na celou 1 hodinu. |
19. 4. 2017
13:59
Dobry den, dnes se mi od Vas povedl recept na 2 vlakninove pecivo, zitra chci zkusit toto. Jen tezko sezenu mouku Schaer mix bread. V zasobach mam bezlepkovou mouku na peceni chleba (z Lidlu, Unimix, Jizerku), muzu to zkusit tedy od jine znacky, nebo je snad mozne si mouku namichat z mouk, ktere mam doma (pomer napr. jahlove, amarantove, ryzove hladke i polohrube, pohankove a kukuricne???).Diky za info, Bozena
28. 2. 2017
13:41
Pro: MirkaDobry den Mirko. Ano je to pouzitim samokyprici mouky. Ta Vam samotna nevykyne. Mohla byste touto mouka zamenit pouze 100 g Jizerky, ale pak uz nedavat kyprici prasek. Zdravim Radka
13. 2. 2017
15:59
Dobrý den, smíchala jsem na těsto všechny uvedené ingredience, ale těsto né a né mi kynout. Jak je to možné ? Nahradila jsem tedy mouku, dala jsem samokypřící bílou. Myslíte, že je to tím ?
3. 2. 2017
9:19
Pro: Miroslava ÁÁÁÁ,
to je trapné. Já si spletla recept! :-)
Beru zpět. Beru zpět
3. 2. 2017
9:17
Pro: Petra, ProAlergiky.czDobrý den,
nebo taky byly více vodnaté brambory. To se taky stává
Mirka
19. 4. 2016
18:05
Pro: LeoNapadá mne jediné - nedošlo k chybnému vážení, resp. měření objemu tekutin? Použila jste úplně stejné ingredience? Každá mouka jinak váže vodu, tudíž by se mohlo stát, že by bylo u jinné řeba přidat více mouky...
10. 4. 2016
23:11
Dělala sem těsto a bylo hodně řídké, nedalo se válet. Nevím kde jsem udělala chybu?
Napište nám svůj názor
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...