úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Tondovy rohlíky - bez lepku, mléka i vajec

Tondovy rohlíky - bez lepku, mléka i vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 54 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 400 g Schaer Mix Bread
400 ml teplé vody
100 g Jizerka nebo pohanková mouka hladká + na podsypání válu
100 ml teplé vody
60 g rozpuštěného sádla
1/2 prášku do pečiva (6 g)
21 - 23 g čerstvého droždí
2 lžičky máku do těsta + na posypání
1 lžička cukru
1 lžička mouky na kvásek
1/5 lžičky soli (cca 10 g)

mísa s poklopem na kynutí nebo potrav. fólie na přetažení mísy + vál + váleček + plech + pečící papír
Postup přípravy:

Kvásek rozdrobíme do hrnečku, posypeme cukrem a moukou a zalijeme teplou vodou. Vše rozmícháme vidličkou, aby vznikla řidší kašička. Na teplém místě necháme cca 10 minut vzejít.

Mouky v míse na kynutí (s poklopem) smícháme s kypř. práškem, solí a mákem. Přilijeme vzešlý kvásek a celý objem teplé vody. Rukou vymícháme těsto (cca 2 minuty).

Těsto přiklopíme a necháme na teplém místě 1,5 hodiny kynout. Pak přilijeme rozpuštěné sádlo a opět prohněteme rukou, až se tuk do těsta "vpije". Do trouby na dno dáme hrnec s cca 1 l vody a troubu nahřejeme na 250 °C.

Těsto rozdělíme na polovinu, z každé poloviny vyválíme na posypaném vále kolo o výšce těsta cca 1 cm, které rádélkem rozdělíme na čtyři čtvrtiny. Z každé čtvrtiny vytvarujeme rohlík - od širšího kraje trojúhelníku těsta, zahrneme růžky a rolujeme směrem ke špičce. Celkem na plech klademe 8 rohlíků. Potřeme je směsí horké vody se zbytkem sádla v mističce (ve které se sádlo rozehřívalo). Posypeme mákem.

Rohlíky na plechu vložíme do velké, čisté, igelitové tašky (nebo zahryjeme potrav. folií) a přisuneme k nahřívající se troubě odpočinout na cca 20 minut.

Poté vyndáme z igelitu a pečeme ve vyhřáté troubě s vodou v hrnci cca 15 minut. Po upečení vyndáme rohlíky vychladnout opatrně na mřížku. Díky sádlu zůstanou vláčné i druhý den ;-).

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

PRAKTICKÉ RADY AUTORKY:

Pár rad ke kynutému těstu na Tondovy rohlíky, ať už v bílé či celozrnné formě... Pokud nemáte čas zadělávat kvásek do těchto skvělých rohlíků nebo chcete péct z tohoto těsta např. chléb a CHCETE RYCHLE POUŽÍT SUŠENÉ DROŽDÍ, vyplatí se vědět:

1. Tekutina, kterou byl zadělán kvásek se musí připočíst k celkovému množství, kdyby jste to neudělali, těsto bude suché a nepůjde dobře spojovat.... tzn. 100 ml původně do kvásku + 400 teplé vody do těsta - 500 ml teplé vody celkem, pokud použijete sušené droždí!

2. Sušené droždí nejraději s vlaštovkou nebo Dr. Oetker použijte v tomto případě 5 -6 g do rohlíků, 7 g do chleba (větší masa těsta hůře kyne)! POZOR NA ROZDÍLNÉ GRAMÁŽE DROŽDÍ U RŮZNÝCH VÝROBCŮ!

3. Sušené droždí přidávejte až do promíchané směsi, nikdy NE společně se solí! Pak přidejte teplou vodu s rozpuštěným a rozmíchaným sladidlem (med, sirup, cukr). Hněťte vždy rukama až se tvoří od spodu bubliny jako když babička zadělávala těsto na buchty.....

4. Pokud zadělávate se sušeným droždím DOBU kynutí protáhněte v teple alespoň o 15 minut... tedy z plánovaných 45 minut na celou 1 hodinu.

REKLAMA

Komentáře k receptu
Božena

19. 4. 2017
13:59

Dobry den, dnes se mi od Vas povedl recept na 2 vlakninove pecivo, zitra chci zkusit toto. Jen tezko sezenu mouku Schaer mix bread. V zasobach mam bezlepkovou mouku na peceni chleba (z Lidlu, Unimix, Jizerku), muzu to zkusit tedy od jine znacky, nebo je snad mozne si mouku namichat z mouk, ktere mam doma (pomer napr. jahlove, amarantove, ryzove hladke i polohrube, pohankove a kukuricne???).Diky za info, Bozena

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Radka Vrzalova

28. 2. 2017
13:41

Pro: MirkaDobry den Mirko. Ano je to pouzitim samokyprici mouky. Ta Vam samotna nevykyne. Mohla byste touto mouka zamenit pouze 100 g Jizerky, ale pak uz nedavat kyprici prasek. Zdravim Radka

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Mirka

13. 2. 2017
15:59

Dobrý den, smíchala jsem na těsto všechny uvedené ingredience, ale těsto né a né mi kynout. Jak je to možné ? Nahradila jsem tedy mouku, dala jsem samokypřící bílou. Myslíte, že je to tím ?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Miroslava

3. 2. 2017
9:19

Pro: Miroslava ÁÁÁÁ,
to je trapné. Já si spletla recept! :-)
Beru zpět. Beru zpět

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Miroslava

3. 2. 2017
9:17

Pro: Petra, ProAlergiky.czDobrý den,
nebo taky byly více vodnaté brambory. To se taky stává

Mirka

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Petra, ProAlergiky.cz

19. 4. 2016
18:05

Pro: LeoNapadá mne jediné - nedošlo k chybnému vážení, resp. měření objemu tekutin? Použila jste úplně stejné ingredience? Každá mouka jinak váže vodu, tudíž by se mohlo stát, že by bylo u jinné řeba přidat více mouky...

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Leo

10. 4. 2016
23:11

Dělala sem těsto a bylo hodně řídké, nedalo se válet. Nevím kde jsem udělala chybu?

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte