úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Třený beránek z rýžové smetany - bez lepku a mléka

Třený beránek z rýžové smetany - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Velikonoční beránek
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 200 ml rýžové smetany
3 velká vejce
150 g třtinového cukru
100 g rýžové hladké mouky
100 g mouky z hnědé rýže
50 g kukuřičného škrobu
30 g mouky ze slzovky
1 vrchovatá lžíce vlákniny Inulinu
1 vrchovatá lžíce BIO citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička guarové moučky
šťáva z 1/2 citrónu
8 g prášku do pečiva bez lepku Labeta

Na vymazání a vysypání formy:
kokosový tuk nebo tuk bezmléčný
kukuřičná strouhanka, čiroková krupice nebo kokosová moučka
Postup přípravy:

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Formu pečlivě vymažeme a vysypeme. Troubu nahřejeme na 180 °C. Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým extraktem a citrónovou šťávou do nadýchané pěny, přilijeme rýžovou smetanu a šleháme do žlutého hladkého krému.

Ve vedlejší míse si rukou smícháme citrónovou kůru s inulínem a přidáme mouky, guar, kypřidlo. Vše ještě jednou rukou promícháme a v prstech rozemneme hrudky kolem inulinové vlákniny.

Do vaječno-smetanového krému lehce silikonovou stěrkou vmícháme sypkou směs. Třeným těstem naplníme větší část formy a přiklopíme. Pokud máte těsta mnoho, udělejte ještě pár muffinů, stačí do těsta ve formičce hodit trouchu rozehřátého ovoce z mrazáku nebo kousky čerstvého.

Pečeme přiklopeného beránka podloženého pečícím papírem 30 minut při 180 °C a pak stáhneme na 160 °C a dopékáme. Celou formu necháme vychladnout na mřížce a pak teprve kulatým nožem opatrně ořežeme vyteklé zbytky a beránka vyklopíme.

Můžeme ho polévat čokoládovou polevou (hořká bezmléčná čokoláda 200 g a 40 g řepkového oleje spolu rozpustit, nechat trochu ochladnout a polévat). Pod čoko-krustou vydrží až 4 dny.

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...