úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Třený beránek z rýžové smetany - bez lepku a mléka

Třený beránek z rýžové smetany - bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Velikonoční beránek
Hodnocení:
Hodnotilo 5 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 200 ml rýžové smetany
3 velká vejce
150 g třtinového cukru
100 g rýžové hladké mouky
100 g mouky z hnědé rýže
50 g kukuřičného škrobu
30 g mouky ze slzovky
1 vrchovatá lžíce vlákniny Inulinu
1 vrchovatá lžíce BIO citronové kůry
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička guarové moučky
šťáva z 1/2 citrónu
8 g prášku do pečiva bez lepku Labeta

Na vymazání a vysypání formy:
kokosový tuk nebo tuk bezmléčný
kukuřičná strouhanka, čiroková krupice nebo kokosová moučka
Postup přípravy:

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Formu pečlivě vymažeme a vysypeme. Troubu nahřejeme na 180 °C. Vejce vyšleháme s cukrem, vanilkovým extraktem a citrónovou šťávou do nadýchané pěny, přilijeme rýžovou smetanu a šleháme do žlutého hladkého krému.

Ve vedlejší míse si rukou smícháme citrónovou kůru s inulínem a přidáme mouky, guar, kypřidlo. Vše ještě jednou rukou promícháme a v prstech rozemneme hrudky kolem inulinové vlákniny.

Do vaječno-smetanového krému lehce silikonovou stěrkou vmícháme sypkou směs. Třeným těstem naplníme větší část formy a přiklopíme. Pokud máte těsta mnoho, udělejte ještě pár muffinů, stačí do těsta ve formičce hodit trouchu rozehřátého ovoce z mrazáku nebo kousky čerstvého.

Pečeme přiklopeného beránka podloženého pečícím papírem 30 minut při 180 °C a pak stáhneme na 160 °C a dopékáme. Celou formu necháme vychladnout na mřížce a pak teprve kulatým nožem opatrně ořežeme vyteklé zbytky a beránka vyklopíme.

Můžeme ho polévat čokoládovou polevou (hořká bezmléčná čokoláda 200 g a 40 g řepkového oleje spolu rozpustit, nechat trochu ochladnout a polévat). Pod čoko-krustou vydrží až 4 dny.

Autorka: Radka Vrzalová

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...