úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Vánočka bez lepku a mléka (příp. vajec)

Vánočka bez lepku a mléka (příp. vajec)

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Vánočky, štoly
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 250 g Schaer mix C
150 - 200 ml rostlinného mléka (teplého 30 - 35 °C)
150 g Jizerky
120 g cukru moučka (podle druhu použitého mléka i méně - mandlové je sladké)
1 vařený strouhaný brambor (cca 100 g)
2 celá vejce (kdo nemůže, použije dvě lžíce náhrady vajec nebo Hrašky rozpuštěné ve vodě nebo 2 lžíce vláknin)
30 g rozpuštěného tuku Stella + na vymazání formy
1 polévková lžíce strouhané kůry z BIO citrónu + 1/2 polévková lžíce šťávy (nemusí být)
1/2 kávové lžičky vinného kamene
7 g sušeného droždí Dr. Oetker nebo s vlaštovkou
zrníčka z lusku pravé vanilky
špetka soli

kandované nebo sušené ovoce + sekané mandle do těsta i do formy
Postup přípravy:

Všechny sypké suroviny, kromě droždí, vsypeme do mísy a promícháme. Nakonec přisypeme sušené droždí a opět promícháme. Přidáme rozklepnutá vejce, citrónovou šťávu a nakonec mléko. Rukou vymícháme těsto (snažíme se ho podebírat a nabrat do něho vzduch). Těsto by mělo být hladké s kousky ovoce, konzistence jako na chléb - nemělo by se roztékat do plochy, ale držet ve vymíchaném tvaru.

Těsto necháme cca 1 hodinu odpočinout na teplém místě v kynoucí míse s poklopem nebo přetažené potravinářskou fólií. Po vykynutí přidáme rozpuštěný tuk a opět rukou zapracujeme stejným způsobem. Troubu předehřejeme na 190 °C a na dno trouby dáme hrnec s 1 litrem vody.

Formu vymažeme trochou tuku a posypeme trochou mandlí (díky tuku se přichytí formy). Z těsta vytvoříme váleček a vložíme do formy, necháme odpočinout u nahřívající se trouby přikryté potravinářskou fólií. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 - 35 minut. Pokud se shora vánočka připéká, položíme na ni alobal a dopečeme pod alobalem. Po upečení vánočku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Pocukrujeme.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...