úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Vánočka bez lepku a mléka (příp. vajec)

Vánočka bez lepku a mléka (příp. vajec)

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Vánočky, štoly
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 250 g Schaer mix C
150 - 200 ml rostlinného mléka (teplého 30 - 35 °C)
150 g Jizerky
120 g cukru moučka (podle druhu použitého mléka i méně - mandlové je sladké)
1 vařený strouhaný brambor (cca 100 g)
2 celá vejce (kdo nemůže, použije dvě lžíce náhrady vajec nebo Hrašky rozpuštěné ve vodě nebo 2 lžíce vláknin)
30 g rozpuštěného tuku Stella + na vymazání formy
1 polévková lžíce strouhané kůry z BIO citrónu + 1/2 polévková lžíce šťávy (nemusí být)
1/2 kávové lžičky vinného kamene
7 g sušeného droždí Dr. Oetker nebo s vlaštovkou
zrníčka z lusku pravé vanilky
špetka soli

kandované nebo sušené ovoce + sekané mandle do těsta i do formy
Postup přípravy:

Všechny sypké suroviny, kromě droždí, vsypeme do mísy a promícháme. Nakonec přisypeme sušené droždí a opět promícháme. Přidáme rozklepnutá vejce, citrónovou šťávu a nakonec mléko. Rukou vymícháme těsto (snažíme se ho podebírat a nabrat do něho vzduch). Těsto by mělo být hladké s kousky ovoce, konzistence jako na chléb - nemělo by se roztékat do plochy, ale držet ve vymíchaném tvaru.

Těsto necháme cca 1 hodinu odpočinout na teplém místě v kynoucí míse s poklopem nebo přetažené potravinářskou fólií. Po vykynutí přidáme rozpuštěný tuk a opět rukou zapracujeme stejným způsobem. Troubu předehřejeme na 190 °C a na dno trouby dáme hrnec s 1 litrem vody.

Formu vymažeme trochou tuku a posypeme trochou mandlí (díky tuku se přichytí formy). Z těsta vytvoříme váleček a vložíme do formy, necháme odpočinout u nahřívající se trouby přikryté potravinářskou fólií. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 30 - 35 minut. Pokud se shora vánočka připéká, položíme na ni alobal a dopečeme pod alobalem. Po upečení vánočku vyklopíme na mřížku a necháme vychladnout. Pocukrujeme.

Autorka: Radka Vrzalová http://www.proalergiky.cz/profil/45862

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...