úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Vánočka bez vajec a mléka

Vánočka bez vajec a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Vánočky, štoly
Hodnocení:
Hodnotilo 7 lidí
Pro alergiky: Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: 400 g polohrubé mouky
200 ml rýžového mléka
100 g hladké mouky
100 g třtinového cukru
75 g rozpuštěné Stelly
75 g řepkového oleje
2/3 kostky droždí
špetka soli

rozinky do těsta

plátky mandlí na ozdobu
rozpuštěná Stella nebo olej na potření
Postup přípravy:

Vánočka je opravdu jednoduchá a když na zadělání těsta použijete robota nebo pekárnu, je to raz dva ☺.

Rozinky namočím do rumu nebo zaliji horkou vodou a nechám nasát. Mandle si dám zatím stranou.

Nedělám kvásek, prostě všechny suroviny (mimo rozinek a mandlí) dám do pekárny či robota a zadělám těsto. Droždí rozdrobím přímo do mísy ke všem ostatním surovinám. Hotové těsto nechám v teple kynout cca 2 hodiny.

Poté vyklopím na pomoučený vál, zlehka zapracuji do těsta rozinky a zapletu vánočku (buď jednu větší nebo dvě menší). 4 copy dolů, 3 copy na to a 2 malé copánky navrch. Přendám na plech vyložený pečícím papírem a potřu rozpuštěnou Stellou nebo olejem. Vánočku lze "zajistit špejlemi, aby copy nespadly či se nerozjely". Posypu plátky mandlí a nechám chvíli odpočívat. Mezitím si zapnu troubu na 175 stupňů, ať se pěkně vyhřeje.

Vánočky vložim do trouby, snížím teplotu na 160 stupňů a peču cca 45 - 50 minut. Pokud z uvedeného množství pečete jednu velkou vánočku, tak cca 60 minut.

Po vychladnutí sypeme moučkovým vanilkovým cukrem. Dobrou chuť ☺

Autor: pralinka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte