úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Vánoční nekynutá štola bez lepku a mléka

Vánoční nekynutá štola bez lepku a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Vánočky, štoly
Hodnocení:
Hodnotilo 10 lidí
Pro alergiky: Bez lepku
Bez mléka
Ingredience: 250 g toffu rozmixovaného s 50 ml Provamel smetany nebo sójovým mlékem (farmářský tvaroh)
250 g Schaer Pattiseria
150 g cukr moučka
150 g rozpuštěné Stelly (másla)
100 - 150 g Schaer Mix-it
3 velká vejce
hrst sekaných mandlí či pistácií
10 lžic Provamel smetany (tučného mléka)
1 bezlepkový prášek do pečiva (př. Labeta)
2 polévkové lžíce BIO kandované pomerančové nebo citrónové kůry
2 polévkové lžíce rozinek namočených v Tuzemáku
1 kávová lžička guarové moučky
kůra z jednoho BIO citrónu či pomeranče
dřeň z jednoho vanilkového lusku

papírové formičky nebo velká forma na chlebíček či vánočku
Postup přípravy:

Všechny suroviny vyndáme nejméně dvě hodiny před pečením na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu při zpracování.

Tuk rozehřejeme v kastrůlku nebo v mikrovlnné troubě. Toffu si umixujeme s 50 ml rostlinného mléka či smetany na hladkou hmotu.

Vajíčka si rozklepneme a promícháme s toffu hmotou a deseti lžícemi smetany v hladkou hmotu. Troubu předehřejeme na 175 °C. V míse smícháme sypké části - mouky, cukr, kůru, oříšky, sušené ovoce, dřeň z vanilkového lusku a prášek do pečiva. Opatrně přimícháme rozmíchaná vajíčka s toffu a rostlnnou smetanou a rozehřátý zchladlý tuk.

Vláčné řidší těsto opatrně přendáme do forem nebo formiček. Ve formě pečeme cca 30 - 35 minut, formičky cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá.

Po upečení opatrně vyndáme štolu z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout. Pokud pečeme v papírových formičkách (např. z DM), necháme vychladnout malé štoličky rovnou v nich.

Pečivo bohatě pocukrujeme a zabalíme do alobalu nebo uchováváme v plechové krabici cca 3 dny.

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru
První dort - bez vajec, mléka, ořechů a cukru

Korpus: Vše smíchat, byla to taková kašovitá hmota, pekla jsem v maxi muffinových formách na 200°C asi 15 minut. Po...

Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...