Vánoční nekynutá štola bez lepku a mléka
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | |
Zařazení: |
Vánočky, štoly |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez lepku Bez mléka |

Ingredience: |
250 g toffu rozmixovaného s 50 ml Provamel smetany nebo sójovým mlékem (farmářský tvaroh) 250 g Schaer Pattiseria 150 g cukr moučka 150 g rozpuštěné Stelly (másla) 100 - 150 g Schaer Mix-it 3 velká vejce hrst sekaných mandlí či pistácií 10 lžic Provamel smetany (tučného mléka) 1 bezlepkový prášek do pečiva (př. Labeta) 2 polévkové lžíce BIO kandované pomerančové nebo citrónové kůry 2 polévkové lžíce rozinek namočených v Tuzemáku 1 kávová lžička guarové moučky kůra z jednoho BIO citrónu či pomeranče dřeň z jednoho vanilkového lusku papírové formičky nebo velká forma na chlebíček či vánočku |
---|---|
Postup přípravy: |
Všechny suroviny vyndáme nejméně dvě hodiny před pečením na kuchyňskou linku, aby měly stejnou teplotu při zpracování. Tuk rozehřejeme v kastrůlku nebo v mikrovlnné troubě. Toffu si umixujeme s 50 ml rostlinného mléka či smetany na hladkou hmotu. Vajíčka si rozklepneme a promícháme s toffu hmotou a deseti lžícemi smetany v hladkou hmotu. Troubu předehřejeme na 175 °C. V míse smícháme sypké části - mouky, cukr, kůru, oříšky, sušené ovoce, dřeň z vanilkového lusku a prášek do pečiva. Opatrně přimícháme rozmíchaná vajíčka s toffu a rostlnnou smetanou a rozehřátý zchladlý tuk. Vláčné řidší těsto opatrně přendáme do forem nebo formiček. Ve formě pečeme cca 30 - 35 minut, formičky cca 20 minut nebo až je špejle po vytažení ze středu těsta suchá. Po upečení opatrně vyndáme štolu z formy a necháme na mřížce úplně vychladnout. Pokud pečeme v papírových formičkách (např. z DM), necháme vychladnout malé štoličky rovnou v nich. Pečivo bohatě pocukrujeme a zabalíme do alobalu nebo uchováváme v plechové krabici cca 3 dny. |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...