úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Vánoční štola bez vajec a mléka

Vánoční štola bez vajec a mléka

Vložte svůj recept

Náročnost: středně náročný
Čas přípravy: 3 h 20 min
Zařazení: Vánočky, štoly
Hodnocení:
Hodnotilo 6 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Ingredience: 600 g hladké mouky
250 g Stelly
200 ml rostlinného mléka (použila jsem mandlové)
200 g rozinek naložených v rumu (může být i 150 g sekaných oříšků nebo mandlí, podle dietních omezení)
150 g kandovaného ovoce
100 g jiného proslazeného pokrájeného ovoce
80 g cukru
2 vanilkové cukry
42 g droždí
špetka soli
kůra z 1 citronu (nebo sušená)

60 g Stelly na potření
moučkový cukr na posypání
Postup přípravy:

Mouku prosijeme do mísy, přidáme cukr, vanilkové cukry, sůl, kůru z citronu. Přidáme kvásek, vychladlou rozpuštěnou Stellu a zbytek mléka (co jsme nepoužili na přípravu kvásku) a zaděláme tužší těsto. Poprášíme moukou a přikryté necháme asi hodinku vykynout. Během kynutí několikrát propracujeme.

Po vykynutí zapracuje do těsta rozinky, ovoce (ev. oříšky nebo mandle). Vytvarujeme válec o délce plechu, který použijeme na pečení. Válec dáme na plech vyložený pečícím papírem a rozválíme po celé šířce plechu (velká placka na celý plech). Pak jednu stranu zvedneme a přeložíme ke středu, druhou stranu ohneme přes ni. Tím dostaneme tvar štoly. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220 st. asi 6 minut a pak stáhneme teplotu na 180 st. a dopékáme do zlatova cca dalších 30 minut (propečenost zkoušíme špejlí, musí být po vytažení z těsta úplně suchá).

Štolu ihned po vytažení potíráme rozpuštěnou Stellou (vsákne celých 60 g) a bohatě pocukrujeme. Můžeme jíst hned po vychladnutí, nebo ji vychladlou zabalit a nechat ji pár dní uležet. Před podáváním ji "zasněžíme" moučkovým cukrem.

Autor: Zuzka

REKLAMA

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte