úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Vláčné bezlepkové bulky či banketky

Vláčné bezlepkové bulky či banketky

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Domácí pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 33 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 250 g bezlepkové mouky (150 g Schaer mix B + 100 g Jizerka oranžovo-zelený obal)
200 ml teplé vody (25 - 30 °C)
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička drceného nebo celého kmínu
5 g sušeného droždí Dr. Oetker (pozor, v sáčku je 7 g, musíte odvážit)

pečící papír
Postup přípravy:

1. Mouku smícháme se solí, kmínem a sušeným droždím. Mixérem s hnětacími metlami nebo v robotu s hnětací metlou pomalu rozmícháme sypkou směs. Po troškách přiléváme vodu a přitom stále pomalu hněteme (cca 2 minuty). Když celý objem vody zašleháme do směsi, měli bychom mít vláčné, lepivé těsto. Necháme na teplém místě pod utěrkou 45 minut kynout.

Tip: Na kynutí je nejlepší  trouba vytopená na 45 - 50 °C nebo když vychládá po jiném pečení, proto se u nás bulky pečou po nedělním moučníku nebo masu.

2. Po vykynutí těsta do něj přidáme olivový olej a opět hněteme, až do jeho úplného zašlehání. Ze vzniklého těsta tvarujeme mokrými dlaněmi asi 4 cm bulky (z této malé dávky jich budete mít 7 - 8), které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě 5 - 10 minut pod utěrkou odpočinout. Předehřejeme troubu na 180 °C.

3. Bulky můžeme potřít mlékem nebo vodou, posypeme mákem, kmínem, sezamem, slunečnicovými semínky - dle chuti a hrubou solí. Pečeme ve vyhřáté troubě 20, max. 25 minut (ne déle - bulky by měly potom tvrdou krustu). Nezapomene vložit hrneček s vodou, aby nám pára pomohla ke kyprému pečivu. Bulky vydrží vláčné i do druhého dne. My je používáme jako hamburgrové. Věřím, že nepoznáte rozdíl od těch pravých hamburgrových.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny
Dort s pudinkovým krémem a piškotem z cizrnové pěny

Připravíme krém: pudink rozmíchat v mléce a za míchání uvaříme. Pak přidáme olej, sladidlo, tahini a řádně promícháme. Po...

Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)
Dýňové noky (bez lepku, mléka, vajec, brambor,...)

Dýni uvaříme do měkka, po vychladnutí z ní vymačkáme přebytečnou vodu a vidličkou/šťouchadlem na brambory rozšťoucháme na...

Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky
Bezlepkové muffiny z teffové a rýžové mouky

Množství surovin je na 7-8 muffin. Chia semínka zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Mezitím smícháme vše ostatní, nakonec...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...