úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Vláčné bezlepkové bulky či banketky

Vláčné bezlepkové bulky či banketky

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 1 h 30 min
Zařazení: Pečivo
Hodnocení:
Hodnotilo 32 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 250 g bezlepkové mouky (150 g Schaer mix B + 100 g Jizerka oranžovo-zelený obal)
200 ml teplé vody (25 - 30 °C)
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 kávová lžička soli
1 kávová lžička drceného nebo celého kmínu
5 g sušeného droždí Dr. Oetker (pozor, v sáčku je 7 g, musíte odvážit)

pečící papír
Postup přípravy:

1. Mouku smícháme se solí, kmínem a sušeným droždím. Mixérem s hnětacími metlami nebo v robotu s hnětací metlou pomalu rozmícháme sypkou směs. Po troškách přiléváme vodu a přitom stále pomalu hněteme (cca 2 minuty). Když celý objem vody zašleháme do směsi, měli bychom mít vláčné, lepivé těsto. Necháme na teplém místě pod utěrkou 45 minut kynout.

Tip: Na kynutí je nejlepší  trouba vytopená na 45 - 50 °C nebo když vychládá po jiném pečení, proto se u nás bulky pečou po nedělním moučníku nebo masu.

2. Po vykynutí těsta do něj přidáme olivový olej a opět hněteme, až do jeho úplného zašlehání. Ze vzniklého těsta tvarujeme mokrými dlaněmi asi 4 cm bulky (z této malé dávky jich budete mít 7 - 8), které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě 5 - 10 minut pod utěrkou odpočinout. Předehřejeme troubu na 180 °C.

3. Bulky můžeme potřít mlékem nebo vodou, posypeme mákem, kmínem, sezamem, slunečnicovými semínky - dle chuti a hrubou solí. Pečeme ve vyhřáté troubě 20, max. 25 minut (ne déle - bulky by měly potom tvrdou krustu). Nezapomene vložit hrneček s vodou, aby nám pára pomohla ke kyprému pečivu. Bulky vydrží vláčné i do druhého dne. My je používáme jako hamburgrové. Věřím, že nepoznáte rozdíl od těch pravých hamburgrových.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte