Vláčné bezlepkové bulky či banketky
Náročnost: | jednoduchý |
---|---|
Čas přípravy: | 1 h 30 min |
Zařazení: |
Domácí pečivo |
Hodnocení: |
|
Pro alergiky: |
Bez ořechů Bez mléka Bez vajec Bez lepku |

Ingredience: |
250 g bezlepkové mouky (150 g Schaer mix B + 100 g Jizerka oranžovo-zelený obal) 200 ml teplé vody (25 - 30 °C) 3 polévkové lžíce olivového oleje 1 kávová lžička soli 1 kávová lžička drceného nebo celého kmínu 5 g sušeného droždí Dr. Oetker (pozor, v sáčku je 7 g, musíte odvážit) pečící papír |
---|---|
Postup přípravy: |
1. Mouku smícháme se solí, kmínem a sušeným droždím. Mixérem s hnětacími metlami nebo v robotu s hnětací metlou pomalu rozmícháme sypkou směs. Po troškách přiléváme vodu a přitom stále pomalu hněteme (cca 2 minuty). Když celý objem vody zašleháme do směsi, měli bychom mít vláčné, lepivé těsto. Necháme na teplém místě pod utěrkou 45 minut kynout. Tip: Na kynutí je nejlepší trouba vytopená na 45 - 50 °C nebo když vychládá po jiném pečení, proto se u nás bulky pečou po nedělním moučníku nebo masu. 2. Po vykynutí těsta do něj přidáme olivový olej a opět hněteme, až do jeho úplného zašlehání. Ze vzniklého těsta tvarujeme mokrými dlaněmi asi 4 cm bulky (z této malé dávky jich budete mít 7 - 8), které klademe na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě 5 - 10 minut pod utěrkou odpočinout. Předehřejeme troubu na 180 °C. 3. Bulky můžeme potřít mlékem nebo vodou, posypeme mákem, kmínem, sezamem, slunečnicovými semínky - dle chuti a hrubou solí. Pečeme ve vyhřáté troubě 20, max. 25 minut (ne déle - bulky by měly potom tvrdou krustu). Nezapomene vložit hrneček s vodou, aby nám pára pomohla ke kyprému pečivu. Bulky vydrží vláčné i do druhého dne. My je používáme jako hamburgrové. Věřím, že nepoznáte rozdíl od těch pravých hamburgrových. |
Autor: | Vařečka |
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...
Salát s kuřecím masem
Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...
Svěží bramborový salát se zeleninou
Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...
Silvestrovské slavení... chuťovky bez lepku, mléka, vajec
Ať slavíme Silvestr v kruhu rodinném, či společně s přáteli, určitě se shodneme na...
Vánoční pečení bezlepkově
Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky na mléko a vejce či...
Jak se připravit na alergologické testy: Dieta nevadí, ale léky někdy ano
Čekají vás alergologické testy? Pokusíme se vám zodpovědět nejčastější otázky, které...
Pečeme na Vánoce… bez mléka
Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...