úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Vláčný chlebík pro dva

Vláčný chlebík pro dva

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy: 2 h
Zařazení: Domácí chléb
Hodnocení:
Hodnotilo 20 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 550 - 600 ml teplé vody (25 - 30 °C)
350 g bezlepkové mouky Schar - dunkel Brot (směs na tmavý chléb)
70 g rýžové mouky
50 g jahelné mouky
30 g kukuřičné polohrubé mouky
3 polévkové lžíce olivového oleje
1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker
2 kávové lžičky soli
2 kávové lžičky kmínu
1 kávová lžička chlebového koření

plech
pečící papír
hrneček s vodou do trouby
Postup přípravy:

V míse smícháme mouky se solí, kořením, kmínem a sušeným droždím. Přiléváme pomalu teplou vodu a mícháme. Nejlépe je dát vše do robotu a za pomalého přilévání vody hnětat. Takto předpřipravené těsto necháme na teplém místě kynout asi 1 hodinu.

Nakypřené těsto znovu propracujeme a prohněteme. Přitom po lžících přidáváme olej. Navlhčenýma rukama vytvarujeme na pomoučené ploše bochník dlouhý cca 30 cm, který přendáme na plech vyložený pečícím papírem. Na povrchu uděláme šikmo malé zářezy (aby se bochník lépe propekl a při pečení nepraskal). Troubu vyhřejeme na 170 °C a vložíme hrneček s vodou. Bochníček necháme pod utěrkou ještě 15 minut kynout.

Pečeme ve vyhřáté troubě s hrnečkem vody cca 20 - 30 minut. Až je špejle zapíchnutá do středu bochníku po vytažení suchá. Plech s bochníkem necháme na mřížce vychladnout.

Čerstvý krajíček je nejlepší, ale díky tmavé mouce zůstává dobrý i dva dny. Po vychladnutí zabalíme bochníček do suché čisté utěrky a dáme do igelitového sáčku. Pokud celý chléb do 2 - 3 dnů nesníme, nakrájíme ho čerstvý na krajíčky a dáme po porcích do sáčků do mrazáku.

Tip: Výborný na cesty, tolik se nedrobí a je dlouho vláčný.

Autor: Vařečka

Komentáře k receptu
Věrka

27. 5. 2013
14:16

Věrka

Výborný chléb. Moc mi chutnal. :)

Reagovat

Nahlásit nevhodný příspěvek

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte
 
Recepty
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama
Vychlazený BL těstovinový salát s kuřecím masem, zeleninou a s bylinkama

Kuřecí maso, žampiony a papriky orestujeme naprudko na pánvičce a smícháme s ostatní nakrájenou zeleninou a těstovinami a...

Salát s kuřecím masem
Salát s kuřecím masem

Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě na pánvi zalejeme...

Svěží bramborový salát se zeleninou
Svěží bramborový salát se zeleninou

Postup přípravy: Celé nové brambory uvaříme a poté je zprudka orestujeme se zeleninou nakrájenou na větší kousky. Ještě...

Všechny recepty

Související články
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec
Štědrý den: Postní oběd bez lepku, mléka, vajec

Zvu vás na štědrodenní oběd. Samozřejmě v úpravě pro alergiky a bezlepkáře.

Vánoční pečení bezlepkově
Vánoční pečení bezlepkově

Jaký byl začátek vašeho bezlepkového pečení? Také jste si napoprvé řekli, že prostě...

Pečeme na Vánoce… bez mléka
Pečeme na Vánoce… bez mléka

Sladkými symboly Vánoc jsou pro většinu z nás cukroví, vánočka, perníčky či vánoční...

Nejen o vánočním cukroví pro alergiky
Nejen o vánočním cukroví pro alergiky

První předvánoční, tzv. železná, neděle je za námi. Domovy nám rozzářilo světlo z...

Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky
Jídlonosič aneb v čem nosit jídlo pro alergika do školy a školky

Řada z nás má doma potomka s alergií či intolerancí potravin. Nejčastějšími...