úvod Proalergiky.cz > Vaření > Recepty > Základní těsto na muffiny, dorty a moučníky - bez lepku, mléka, vajec

Základní těsto na muffiny, dorty a moučníky - bez lepku, mléka, vajec

Vložte svůj recept

Náročnost: jednoduchý
Čas přípravy:
Zařazení: Dezerty a moučníky
Dorty
Koláče (nekynuté)
Muffiny
Hodnocení:
Hodnotilo 15 lidí
Pro alergiky: Bez ořechů
Bez mléka
Bez vajec
Bez lepku
Ingredience: 350 g vařené dýně (nejlépe máslová, ale může být jakákoliv)
50 ml vody (popř. citronové šťávy, rostlinného mléka)
50 ml oleje
1 vrchovatá lžička psyllia namočená v 70 ml vody

Sypké suroviny odvážíme bokem do mísy a řádně promícháme:
100 g jáhlové mouky
100 g polohrubé rýžové mouky
80 g třtinového cukru
1/2 kypřícího prášku
Postup přípravy:

Středně velkou dýni rozkrojíme, vydlabeme semínka a ve vodě uvaříme do měkka. Necháme zchladnout a lžící vydlabeme dužinu.

Do mísy odvážíme 350 g dýně, přidáme gel z psyllia a tyčovým mixerem rozmixujeme do hladka. Za stálého mixování pak po kapkách přiléváme olej a vodu, dokud nevznikne světle oranžová hmota (taková dýňová majonéza). Nakonec přisypeme moučnou směs a důkladně rozmícháme vařečkou.

Dáme do formy (výjde na 12 muffinů, malý plech nebo klasickou dortovou/bábovkovou formu).
Pečeme při 180 °C do zlatova. U dortu/bábovky raději zkusíme špejlí, jestli se těsto nelepí.

Pozn.:
1. Místo dýně je možné použít batáty, mám vyzkoušeno.
2. Určitě použijte rýžovou polohrubou nebo hrubou mouku. Použitím hladké mouky, škrobu nebo běžných škrobových bzl směsí vám vznikne zdrclá placka.
3. Pokud můžete, přidejte do těsta špetku skořice nebo perníkového koření.
4. Upečený moučník lze klasicky polít čokoládou, citronovou nebo jakoukoliv jinou polevou, potřít marmeládou atd.

 

Autor: DanielaB

REKLAMA

Komentáře k receptu
migina

11. 10. 2016
17:08

Napište nám svůj názor

Přihlásit se. Proč?
*Jméno:
*E-mail: Nikde ho nezobrazujeme
*Obsah:
Obrázky:


Maximální velikost jednoho souboru je 2 MB.
Toto pole prosím nevyplňujte