Infolinka 541 212 450

Velikonoční mazanec - bez lepku a mléka

INGREDIENCE

500 g mouky Schär mix it 300 ml vlažného rostlinného mléka 150 g rostlinného tuku 2 hrsti rozinek 1 hrst vlašských ořechů 6 vrchovatých lžiček krystalového cukru 1 sáček vanilkového cukru 1 vrchovatá lžička soli nastrouhaná kůra z jednoho pomeranče 1 balení droždí



POSTUP

Vsypte mouku do misky a udělejte v ní důlek. Do něj vsypte cukr, vlažné mléko a sůl. Poté nadrobte kvasnice. Jakmile začne tato směs kvasit, zamíchejte, přidejte ostatní přísady a vypracujte těsto. Dle potřeby přidejte mouku (max. 150 g), aby se těsto nelepilo. Uhnětanou směs pak přikryjte utěrkou a nechte odležet v teple asi hodinu. Těsto by mělo nakynout na dvojnásobný objem.

Odloženou směs vyklopte na plech s pečícím papírem a vytvarujte bochánek. Potřete rozšlehaným žloutkem a na vrchu udělejte nožem kříž.

Dejte do předem vyhřáté trouby a pečte asi hodinu na 150 °C.

Upečený mazanec můžete potřít cukrovou vodou, kterou si připravíte z vody a krystalového cukru.

Náročnost

stredne narocny

Čas přípravy

2 h 30 min

Hodnocení

4.5x
(Hodnotilo 10 lidí)

Kategorie