Postup přípravy
Vsypte mouku do misky a udělejte v ní důlek. Do něj vsypte cukr, vlažné mléko a sůl. Poté nadrobte kvasnice. Jakmile začne tato směs kvasit, zamíchejte, přidejte ostatní přísady a vypracujte těsto. Dle potřeby přidejte mouku (max. 150 g), aby se těsto nelepilo. Uhnětanou směs pak přikryjte utěrkou a nechte odležet v teple asi hodinu. Těsto by mělo nakynout na dvojnásobný objem.
Odloženou směs vyklopte na plech s pečícím papírem a vytvarujte bochánek. Potřete rozšlehaným žloutkem a na vrchu udělejte nožem kříž.
Dejte do předem vyhřáté trouby a pečte asi hodinu na 150 °C.
Upečený mazanec můžete potřít cukrovou vodou, kterou si připravíte z vody a krystalového cukru.