Infolinka 541 212 450

Bezlepkový chléb ochucený

INGREDIENCE

500 g mouky (Jizerka s pohankovou krupicí a s jáhlovou moukou, nebo jakákoliv směs z bezlepkové mouky v celkové doporučené hmotnosti) 300 ml vody (pro barvu je ale lepší silný černý čaj, na toto množství asi 3 sáčky, nechat vylouhovat a použít chladné) 50 ml mléka 3 lžíce oleje 1 lžíce octa (jablečný) 1 lžíce másla 2 lžičky soli 2 lžičky kmínu 1 lžička cukru 1 balíček sušeného droždí



POSTUP

Do pečící nádoby vlijeme vlažnou vodu nebo čaj (pro lepší barvu chleba), přidáme mléko, sušené droždí, cukr, sůl, jablečný ocet, olej, máslo a mouku. Používáme více tekutin než pro běžný chléb, protože bezlepková mouka více saje. Je dobré občas pekárnu zastavit a promíchat ručně, tj. zvednout těsto ode dna a převrátit. Gumovou stěrkou také otřeme okraje pečící nádoby. Pro přípravu chleba jsou lepší ty mouky, které obsahují méně škrobu, např. zahraniční výroby, ale není to nutné.

Jakmile pekárna dá signál k přimíchání dalších surovin, lze chléb ochutit kmínem (lněným, slunečnicovým semínkem, sezamem, ořechy nebo pohankovými klíčky).

Z tohoto základního receptu lze připravit i chléb s různými příchutěmi, např. česnekový nebo cibulový, případně se sýrem, lze přidat i burisony.

Recept je možné použít i při přípavě chleba v klasické troubě.

 

 

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

2 h 0 min

Hodnocení

3.8x
(Hodnotilo 15 lidí)

Kategorie