Infolinka 541 212 450

Bezlepkový zakysaný chléb - úžasně vláčný

INGREDIENCE

250 g Jizerky 200 g pohankové mouky 1 zakysaná smetana (150 ml) 1 kelímek teplé vody 1 kelímek teplého mléka hrst burisonů 1 lžíce amarantové mouky 1 lžíce cukru 3 lžičky oleje 2 lžičky octa (používám jablečný) 1 lžička soli 1 lžička psylia 1 lžička vlákniny 1 sušené droždí kmín česnek (sušený, nebo čerstvý) slunečnicová a lněná semínka dle chuti



POSTUP

Těsto zaděláme ručně nebo v pekárně.

Postup pro pekárnu: Do pekárny nalijeme zakysanou smetanu a pak jeden kelímek od smetany teplé vody. Pak do kelímku přilijeme teplé mléko, přisypeme cukr, trochu mouky a sušené droždí. Kelímek necháme v teple (aktivovat droždí) a až budou na povrchu bublinky, přidáme do pekárny. Dále přidáváme ostatní suroviny tak, jak jsou psané v seznamu. Necháme umíchat těsto. Množství těsta je na jeden srnčí hřbet a dvě housky.

Vymažeme a vysypeme formu, nalijeme těsto a necháme kynout asi hodinu v teple. Ideálně nakyne v předehřáté troubě na 50 - 60 °C. Před samotným pečením ještě povrch lehce potřeme vodou (mašlovačkou nebo namočenýma rukama).

Pečeme v předehřáté troubě na 220 °C asi 15 - 25minut. Nezapomeneme dát do trouby kastrůlek s vodou. Ke konci pečení snížíme teplotu na 200 °C. Housky budou upečené dříve než chleba. Pozor, každá trouba peče jinak, čas i teplotu berte tedy jako orientační.

Chlebík je nadýchaný, voňavý a hlavně díky smetaně úžasně vláčný. Chutná i úplně samotný.

Náročnost

jednoduchy

Čas přípravy

1 h 30 min

Hodnocení

3.1x
(Hodnotilo 40 lidí)

Kategorie